Ekonomist, Derviş Kemal Deniz, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda mali kaynağa ulaşım konusunda hükümetin bir işletme gibi düşünmesi gerektiğine dikkat çekti.

Deniz,  paylaşımında “Finansmanı nereden buluruz diye sorulursa, iyi hazırlanmış her plan ve projenin dünyanın her yerinden kaynak bulabileceğini söyleyebilirim.

Bu konunun tanınmışlık tanınmamışlık açısından değil, uluslararası teamüllerden ve haklardan ele alınıp ileriye götürülmesine önem verilmelidir.” Dedi.

İşte o paylaşım:

“Mali kaynağa ulaşım konusunda hükümetin bir işletme gibi düşünmesi gerekir.

Nasıl ki işletmeler kurumsal sorumluluk çerçevesinde sermaye sahiplerinin, çalışanlarının, devletin ve çevrenin en az etkileneceği ve en çok faydalanacağı bir plan yapar ve bu plan çerçevesinde önündeki gelir beklentilerine dayalı olarak :

a)Hissedarların kardan ne kadar pay alacağı

b)Çalışanların karlı operasyondan ne kadar pay alacağı veya enflasyon ve devalüasyon gibi ekonomik etkilerden nasıl korunacağı ve gelirlerinin nasıl güvence altına alınacağı,

c)Devlete ne kadar vegi ödeyeceği,

d)Çevre korumaya ne kadar katkı yapacağı ile ilgili hesaplama ve projeksiyon yapar.

Devlet de aynı temelde frklı senaryoları nasıl karşılayacağı ile ilgili planlar yapar.

Bu yapılan proje ve planların en uygununu kabul görecek şekilde finansı sağlayacak devlet veya kuruma sunar.

KKTC gibi kullandığı paranın politikasında etkili olamayan bir ülkenin ithal ettiği tüm mali olumsuzluklara karşı bir mali çözüm planı olması gerekir.

Bu da çözüm planında vergi artırma gibi ters tepecek bir plan yerine uzun vadeli kredi alma ve bunun üç dört yıl sonra ödeyecek şekilde plan yapılmasıdır.

Finansmanı nereden buluruz diye sorulursa, iyi hazırlanmış her plan ve projenin dünyanın her yerinden kaynak bulabileceğini söyleyebilirim.

Bu konunun tanınmışlık tanınmamışlık açısından değil, uluslararası teamüllerden ve haklardan ele alınıp ileriye götürülmesine önem verilmelidir.”