Hükümet kurma çalışmalarını sürdüren CTP-BG’nin Genel Sekreteri Asım Akansoy, hükümet kurma çalışmaları kapsamında görüştükleri UBP ve DP’den, CTP-BG’nin sunduğu programla ilgili yazılı değerlendirmeleri beklediklerini, bu değerlendirmeleri yarın Parti Meclisi’nde görüşeceklerini bildirdi.

Akansoy, CTP-BG’nin 15 gün içinde hükümet kurma yasal sorumluluğu içerisinde bulunduğunu belirterek, yarın akşam Parti Meclisi’nde alınacak kararın; CTP-BG’nin önceliğini belirleyeceğini, yani geriye kalan sürenin tamamını değil, ilk 5 gününü hangi partiyle görüşeceğini saptayacağını ifade etti. Akansoy, öncelik verilen parti ile saptanan güne kadar istenen sonucun alınamaması durumunda geriye kalan zamanın diğer parti ile değerlendirileceğini söyledi.

 

DP BUGÜN, UBP YARIN
UBP Genel Sekreteri Necdet Numan, CTP-BG’ye yazılı yanıtlarını yarın saat 11.00’de yazılı sunacaklarını açıklarken; DP Ulusal Güçler Genel Sekreteri Bengü Şonya ise, partisinin CTP-BG’ye programla ilgili değerlendirmesini bugün sunacağını belirtti.

TAK muhabirinin CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy’dan aldığı bilgiye göre, CTP-BG, olası koalisyon hükümeti programını sunduğu UBP ile DP’den, programa yönelik yazılı değerlendirme bekliyor.

 

“YARIN GECE PARTİ MECLİSİ’NDE YOL HARİTASI ÇİZİLECEK”
Akansoy, değerlendirmelerin kendilerine ulaşmasının ardından bu değerlendirmeleri yarın gece saat 20.00’de CTP-BG Genel Merkezi’nde yapılacak Parti Meclisi toplantısında görüşeceklerini ifade ederek, CTP Parti Meclisi’nin de, partilerin programa dair duruşlarını ve bakışlarını değerlendireceğini, bu çerçevede de yol haritasının çizileceğini kaydetti.

CTP’nin sunduğu program üzerinde görüşmeler yapıldığını ve bu program dışında herhangi bir değerlendirme yapılmadığını söyleyen Akansoy, CTP-BG olarak halka program konusunda verdikleri sözlerin ve görüşlerin, olası bir koalisyonda hayat bulması için görüşmeleri sürdürdüklerini vurguladı.

Akansoy, seçimlerden sonra CTP’nin yaptığı basın toplantısında olası koalisyon çerçevesini 5 madde ile belirlediğini anımsatarak, bu 5 maddeyi şöyle sıraladı:

“İstikrarlı bir hükümetin kurulması, kendi kendine yeten ekonomi için gerekli adımların atılması, sivilleşme ve demokratikleşme konusunda gerekli yasal ve Anayasal değişikliklerin yapılması, hesap verilebilir bir sisteme geçiş ve geçmişten bugüne her türlü yolsuzluğun üzerine gidilmesi, Kıbrıs sorununda federal bir çözüme ulaşma sürecinde hükümetin aktif bir rol alması.”

Hükümet kurma çalışmaları kapsamında tüm siyasi partileri ziyaret ettiklerini de hatırlatan Akansoy, UBP ve DP ile yoğun bir program görüşmesi yaptıklarını ve görüşlerini alıp değerlendirdiklerini kaydetti.

DP ve UBP’nin de yarına kadar CTP’ye programla ilgili değerlendirmelerini yazılı olarak sunacağını ifade eden Akansoy, “CTP-BG 15 gün içinde hükümet kurma yasal sorumluluğu içindedir. Yarın akşam parti meclisinde alınacak karar CTP’nin önceliğini belirleyecek, yani geriye kalan sürenin tamamını değil, ilk 5 gününü hangi partiyle görüşeceğini saptayacak, eğer öncelik verilen parti ile saptanan güne kadar istediği sonucu alamazsa geriye kalan zamanı diğer parti ile değerlendireceğiz” diye konuştu.

28 Temmuz’da yapılan milletvekilliği erken genel seçiminin ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 15 Ağustos’ta hükümeti kurma görevini CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’na vermişti. Anayasa gereği, Yorgancıoğlu’nun hükümeti kurmak için 15 günlük süresi bulunuyor. Bu süre içinde hükümet kurulamazsa görevi iade etmesi gerekiyor.

CTP-BG’nin 21, UBP’nin 14, DP-UG’nin 12 ve TDP’nin 3 milletvekili çıkardığı seçim sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamış; koalisyon hükümeti kurulması gündeme gelmişti.