Dünyanın en zengin 10 insanının servetleri pandeminin 2 yıllık döneminde (Mart 2020-Kasım 2021) servetlerini saniyede 15 bin dolar, günde 1,3 milyar dolar artırarak 700 milyar dolardan 1,5 trilyon dolara çıkardılar

Oxfam adlı yardım kuruluşuna göre, pandemi dünyanın en zenginlerini çok daha zengin hale getirdi, ancak yüz milyonlarca insanı yoksulluk sınırının altına itti. Yoksulluğa bağlı nedenlerle küresel çapta her gün 21 bin kişi hayatını kaybederken, Elon Musk Bill Gates, Jeff Bezos ve Larry Page'İn aralarında yer aldığı dünyanın en zengin 10 insanının toplam serveti 1,5 trilyon dolara ulaştı. Bu kişilerin günde bir milyon dolar harcasalar dahi servetlerini 400 yılda bitiremeyeceklerini vurgulayan raporda, bir defalık yüzde 99'luk vergi alınması çağrısı yapıldı.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünyanın en zengin 10 insanı küresel pandeminin başlangıcından bu yana servetlerinin ikiye katlanarak toplamda 1,5 trilyon dolara ulaştığını gördü. Söz konusu durum hisse ve emlak fiyatlarındaki yükselişin ardından geldi ve zengin ile fakir arasındaki uçurum iyice genişledi. Bununla birlikte, hükümetleri Covid-19 pandemisi ile gelen beklenmedik servetleri nedeniyle zenginlere bir defaya mahsus yüzde 99 servet vergisi koymaya çağıran yardım kuruluşu, Dünya Bankası rakamlarının 163 milyon kişinin daha yoksulluk sınırının altına itildiğini gösterdiğini açıkladı. Her gün 21 bin kişinin yoksullukla ilgili nedenlerden öldüğünü belirten Oxfam, 2030 yılına kadar 3,3 milyar insanın günde 5,50 doların altında bir gelirle geçineceğini öngördüğünü bildirdi.

Oxfam, elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve diğer en zengin dokuz milyarderin toplu olarak günde 1,3 milyar dolar daha zenginleştiği Mart 2020'den Ekim 2021'e kadar dünya nüfusunun yüzde 99'unun gelirinin azaldığını aktardı.

Forbes dergisinin milyarderler listesinden alınan rakamlara göre Musk, pandeminin ilk 20 ayında servetinin 10 kat artarak 294 milyar dolara ulaştığını gördü ve onu Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un önüne geçerek dünyanın en zengin insanı yaptı.

Wall Street'te teknoloji hisselerinin yükseldiği bir dönemde, Bezos'un net serveti yüzde 67 artarak 203 milyar dolara, Facebook'tan Mark Zuckerberg'in serveti ikiye katlanarak 118 milyar dolara, Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in serveti ise yüzde 31 artarak 137 milyar dolara yükseldi.

Diğer taraftan Oxfam, en zengin 10 insandan alınacak bir defaya mahsus yüzde 99'luk bir verginin tüm dünyayı aşılamaya yeteceğini, küresel ısınmayla mücadele, evrensel sağlık ve toplumsal cinsiyet sorunlarıyla mücadeleye yönelik fonlar için kaynak olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Yardım kuruluşu ayrıca, yüzde 99'luk bir vergiden sonra bile, 10 milyarderin pandemi öncesine göre 8 milyar dolar daha iyi durumda olacağını vurguladı. Oxfam, 10 milyarderin toplam servetlerini her gün bir milyon dolar oranında harcamasının 414 yıl alacağını da bildirdi.

Dünyanın en zengin 10 ismi şöyle:

ELON MUSK

JEFF BEZOS

BERNARD ARNAULT

BILL GATES

LARRY PAGE

MARK ZUCKERBERG

SERGEY BRIN

STEVE BALLMER

LARRY ELLISON

WARREN BUFFETT