NOSTALJİK KIBRIS

Hasan KARLITAŞnorth cyprus,

Bu ayki “Nostaljik Kıbrıs” sayfamızın konusu eski bayramlar, eski bayram yerleri ve hatıralar.

Kıbrıslı Türklerin, dayanışma ve sevgi gösterdiği günler arasında, bayramların önemi büyüktür. Özellikle Arefe günü ile başlayan hazırlıklar arasında, fırın yakmak, fırında ekmek, pilavuna, kafes, çörek yapmak…

Kabir ziyaretinde bulunmak, Hala Sultan’ı kafile halinde ziyaret etmek, bayramdan önce Lefkoşa’dan büyüklerimizin deyimiyle “şeherden”, Bandabuliya ve Arasta’dan alışveriş yapmak ön hazırlıklar arasındaydı. Bayram günü ise sabahleyin bayram namazına gitmek, ailelerin bir araya gelmesi, birlikte yemek yenmesi, özellikle çocukların her bayram, belki de senede iki sefer alınan kıyafetleri ile aile ve komşularını bayramlaması, ailelerin bir birlerine tatlı ikram etmeleri önemli gelenekler arasındaydı.

Elbette ki, bayramların vazgeçilmezi, özellikle Lefkoşa’da kurulan bayram yerleriydi. Bayram yerine kurulan oyuncaklar, cıncıraklar, dondurmacılar, kebapçılar ve satıcılar, bayram tadında çocuk sevinçlerin yaşanmasına vesile oluyordu. Eski bayram yerleri arasında; Sarayönü Bayram Yeri, Girne Kapısı Bayram Yeri, Hisar altı Bayram Yeri ve Çağlayan Bayram Yeri hatıraları ile geçmişi hatırlayanları düşündürüyor.

Geçmiş bir daha geri gelmeyecek zamanlardır!