Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu  Rogers’a yanıt verdi. Çevre Dairesi’nin yaptığı çalışmalara değinen Ataoğlu, her perşembe farkındalık yaratmak için çevre temizlik etkinliği düzenlendiğini söyledi.

Ancak temizlenen yerde bir hafta sonra aynı kirliliğin görüldüğünü ifade eden Ataoğlu, “Bir yeri kirletmek çok kolay, evimizde nasıl hareket ediyorsak, dışarıda da aynı şekilde hareket etmeliyiz” dedi.

Ülkeye yerleşen 3’üncü dünya ülkesi vatandaşlarının her Perşembe etkinliklerine çok yoğun bir şekilde katıldığını dile getiren Ataoğlu, onlara teşekkür etti.

İlerleyen günlerde marketlerde poşetin kaldırılacağını ifade eden Ataoğlu, poşetlerin yasaklanacağını kaydetti. Çevre dersini müfredata koyduklarını belirten Ataoğlu, çocukların çevre dersini alarak, küçük yaştan bu duyarlılıkla yetişmesinin önemini belirtti.

Dünya Çevre Günü’nün sembolik olarak kutlanmasını dileyen Ataoğlu, Girne’deki denizlerin durumuna da değindi. Ataoğlu, Sürekli Atık Su İzleme Sistemi ile bütün otellerin arıtmalarında doğabilecek arızada sisteme gelecek uyarıyla denizlerin kirlenmesinin önüne geçileceğini kaydetti.

Denizlerde “Mavi Bayrak” yanında limanlarda da “Mavi Kart” uygulamasından da bahseden Ataoğlu, esas hedefin sıfır atık uygulamasının hayata geçmesi olduğunu kaydetti.

Katı atıkla ilgili şikayetlerin kendilerine de geldiğini kaydeden Ataoğlu, Güngör’deki ihale sürecinin hızlı bir şekilde hayat bulmasının önemine değinerek, ihaleden sonra çalışmaların olacağını söyledi.

Rorgers’ın yerinden sorusu üzerine, Sürekli Atık Su İzleme Sistemi’nin, Bafra’daki deneme süresinin tamamlandığını ifade eden Ataoğlu, ilerleyen dönemde tüm işletmelerde uygulanacağını belirtti.

Rogers’ın, “Güngör Çöplüğü ihale şartnamesinin neden Maliye Bakanlığı’nın hazırladığını” sorması üzerine Ataoğlu, özelleştirme yasası kapsamı altında olduğu için bunun böyle olduğunu kaydetti.

Girne Antik Yat Limanı’nda da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Ataoğlu, ihalelerin, ülkeye yakışır şekilde sonuçlanmasını temenni etti.