Bu deklerasyonda imzaları bulunan örgütler olarak, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’a sağladığı aşılardan Kıbrıslı Türkler’e aktarılması gereken miktarın verilmemesini kınıyoruz.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi de dahil olmak üzere güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Avrupa Birliği Kıbrıs’a 482,965 doz aşı göndermiştir. İletilen aşılar içerisinden nüfusu oranında aşının Kıbrıslı Türklere devredilmesi gerektiği dikkate alındığında, şimdiye kadar Kuzey Kıbrıs’a gönderilmesi gereken aşı miktarının 100 bin dozun üzerinde olması gerekliliği gayet açıktır. Oysa Kuzey Kıbrıs’a teslim edilmiş AB kaynaklı aşı miktarı 30,050  doz olmuştur. Bu da Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs’a gönderilen aşı miktarından sadece % 6,2’sinin Kıbrıslı Türklere iletildiğini göstermektedir. Bu kabul edilebilir değildir! Kınıyoruz! 

Aşıya erişim, bir insan hakkı olarak düşünülmesi gerektiği kadar, çeşitli ambargolar altında bulunan Kıbrıs Türk halkının ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilmesi bakımından da temel bir gerekliliktir. Her fırsatta Kıbrıslı Türklerin AB vatandaşları olduğunu duyurma çabası içinde olan Kıbrıs Rum yetkililer ile Avrupa Birliği yetkilileri ise konu salgına karşı alınacak önlemler olduğu durumda bile “AB vatandaşlığımızı” unutmuş görünmektedirler.

Avrupa Birliği yetkilileri ile Kıbrıs Rum Yönetimini, Kıbrıs’a sağlanan aşıların dağıtımı konusunda şeffaf ve özenli olmaya çağırır; aşı dağıtımındaki adaletsizliğin hemen düzeltilmesini talep ederiz.

KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI

KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI

KIBRIS TÜRK İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ BİRLİĞİ

KIBRIS TÜRK OTELCİLER BİRLİĞİ