Kıbrıslı Türklerin İngiltere’deki başarı simgesi Dr. Teoman Sırrı, başarısını doğup büyüdüğü şehir olan Mağusa’da aldığı eğitim ve gördüğü disipline borçlu olduğunu söyledi...

“MAĞUSA, HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR”… Dr. Teoman Sırrı, Mağusa’nın kendisi için çok özel bir yeri olduğunu belirterek “Mağusa benim doğduğum büyüdüğüm yerdir. Yani aslında Mağusa benim annem ve babam gibidir” dedi. Dr. Sırrı, Mağusa’nın hak ettiği değeri görmediğini ifade ederek Kıbrıs’ta her şeyin hükümetten beklenmesini eleştirdi. Sırrı, “Aslında devlet biziz. Bu anlayışla hareket etmeliyiz. Eksik varsa biz kendimiz de yapacağız. Her şeyi hükümetten beklememek lazımdır” dedi.
 

Ahmet İLKTAÇ
 

Yurt dışındaki başarılarıyla Kıbrıslı Türklerin övünç kaynağı olan Dr. Teoman Sırrı, başarısını doğup büyüdüğü şehri Mağusa’ya borçlu olduğunu söyledi.
Başarılarını Mağusa’da aldığı eğitim ve gördüğü disipline borçlu olduğuna vurgu yapan Dr. Sırrı, 1963 yılında ayrıldığı memleketinin günümüzde bazı güzel alışkanlıklarını kaybettiğini üzülerek anlattı.
2005 yılında başarılarından ötürü Backingham Sarayı’nda düzenlenen törende Prenses 2’nci Elizabeth’in elinden İngiliz İmparatorluğu (MBE) Onur Nişanı alan Dr. Teoman Sırrı, Kıbrıs’tan ayrıldığı 1963 yılına göre günümüzde bazı olumsuz değişikler yaşandığını gözlemlediğini bildirdi.
Sırrı, Kıbrıs’ta geçmişe göre alkol ve uyuşturucu kullanımının çok yaygınlaştığını, kurallara eskisi gibi uyulmadığını, yaya geçidindeki yayalara yol verilmediğini, çöplerin yere atıldığını ve çevre temizliğinin sadece devletten beklendiğini söyledi.

 

Mağusa’dan Amerika’ya
Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Dr. Teoman Sırrı, 1948 yılında Mağusa’da doğduğunu söyledi.
Namık Kemal Lisesi’nde öğrenciyken aldığı American Field Bursu (AFS) ile lise tahsiline Amerika’da devam ettiğini belirten Sırrı, daha sonra lise eğitimini İngiltere’de tamamladığını söyledi. Dr. Sırrı, Londra Üniversitesi’nden BSC Honors unvanı ile Fizyoloji ve Biyokimya bölümünden mezun oldu. Medikal araştırma bursu ile Farmakoloji üzerine master programını Distinction seviyesinde tamamladı. Londra Üniversitesi’ne bağlı St. Mary Imperial Tıp Fakültesi’nden 1980 yılında mezun oldu. St. Ann’s Hastanesi’nde 3 yıl süre ile psikiyatris olarak çalıştı. Dr. Sırrı daha sonra Dermatoloji ve Psikoloji alanında ihtisas yaptı.
Dr. Teoman Sırrı mesleki eğitim alanında bir ilke imza atarak İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 3 ay staj yapıp böylece İngiliz Tıp Fakülteleri’nin Türkiye tıp eğitimini tanımalarının önünü açtı. Aynı dönemde Türkiye’ye İngiliz vatandaşlarının girişlerinde 8 adet aşının yapılması talep edilirken Dr. Teoman Sırrı, bu kuralın kaldırılarak İngiliz vatandaşlarının Türkiye’ye daha kolay seyahat edebilmelerinin önünü açtı.
Dr. Teoman Sırrı, 1992-1996 yılları arasında Bursa Uludağ Tıp Fakültesi’nde misafir profesör olarak çalıştı. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda çok duyarlı olan Dr. Teoman Sırrı, İngiltere Parlamentosu’nun uyuşturucu konusundaki tıp danışmanıdır.
Meslek hayatına ilave olarak Londra’da futbol ve voleybol takımları kuran Sırrı, Kıbrıs ve Türkiye’deki sağlık ocaklarına malzeme yardımında da bulundu. Dr. Teoman Sırrı, Mağusa’ya yaptığı katkılardan dolayı “Şehrin Altın Anahtarı” ödülüne sahip. Bu ödüle sadece Dr. Teoman Sırrı ve TC eski Başbakanları’ndan Bülent Ecevit layık görüldü.


 

2’nci Elizabeth’den Onur Nişanı aldı
Sırrı, tıp alanına verdiği hizmetlerden ötürü 2005 yılında Kraliçe 2’nci Elizabeth’in elinden Backingham Sarayı’nda düzenlenen törenle İngiliz İmparatorluğu Onur Nişanı beratını aldı.
Dr. Teoman Sırrı’nın Londra Üniversitesi, St. Mary Hastanesi mezuniyetinde aldığı diploma da kendisine Kraliçe 1’nci Elizabeth tarafından takdim edildi.
2012 yılında Londra’da faaliyet gösteren Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından “ Yılın Doktoru” seçilen Dr. Sırrı, bu ödülü dönemin İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’den; aynı ödülün ikincisini ise 2013 yılında dönemin İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’tan aldı.
İngiltere’deki tüm tıp doktorlarının bağlı olduğu Britanya Tıp Derneği’nin Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Sırrı, birçok çevre tarafından yurt dışında yaşayan en başarılı Kıbrıs Türk olarak gösteriliyor.
Başarılı Kıbrıslı Türk Dr. Teoman Sırrı’nın eşi Esin Sırrı, Makine Mühendisliği alanında doktora yaptı, çocukları Sinem mimar, Saner ise makine ve akustik mühendisi. Dr. Teoman Sırrı, iki torun sahibidir. Bir süre önce Harringay bölgesindeki kliniğini kapatan Dr. Sırrı, halen Consultant Health Advisor olarak çalışıyor.

 

“Mağusa’ya hak ettiği değer verilmeli”

Sırrı, Mağusa’nın kendisi için çok özel bir yeri olduğunu her fırsatta söyledi. Sırrı, “Mağusa benim doğduğum büyüdüğüm yerdir. Yani aslında Mağusa benim annem ve babam gibidir” diyor.
Bir başarısı varsa bunu Mağusa’da aldığı eğitim ve gördüğü disipline borçlu olduğunu yineleyen Sırrı, çocuk yaşlarda yaptığı izciliğin bundan büyük payı olduğunu belirtiyor. Dr. Sırrı, Mağusa’nın hak ettiği değeri görmediğini de düşünüyor ve Mağusa’ya hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini söylüyor.
Dr. Teoman Sırrı, Kıbrıs’ta gördüğü bir başka hususun ise her şeyin hükümetten beklenmesi olduğunu belirtti ve “Aslında devlet biziz. Bu anlayışla hareket etmeliyiz. Eksik varsa biz kendimiz de yapacağız. Her şeyi hükümetten beklememek lazımdır” dedi.
Konuyla ilgili olarak Kasım 1963’te suikastta hayatını kaybeden Amerika Birleşik Devlet’inin 35’nci Başkanı John F. Kennedy’nin bir sözünü paylaşan Sırrı, “ ‘Sen sorma bugün hükümet benim için ne yapacak. Sen de ki ben bugün hükümet için ne yaptım?’” .


 

“Uyuşturucu satanlar yakalansın”
Dr. Teoman Sırrı, Kıbrıs’ta alkol ve uyuşturucu kullanımının çok yaygınlaştığını üzülerek belirtti. İzlenimlerine göre Kıbrıs’ta genelde birkaç gram uyuşturucu kullanıcılarının polis tarafından tutuklandıklarını anlatan Sırrı, önemli olanın uyuşturucu mafyalarının ve uyuşturucu satıcılarının yakalanması olduğunu dile getirdi. Kıbrıs’tan eğitim için ayrıldığı 1963 yılı ile bugünü karşılaştırmasını istediğimiz Dr. Teoman Sırrı, kendisi en çok üzen farklılığın Mağusa’da denize girdikleri sahilin artık kapalı olmasını olduğunu söyledi.
Mağusa’nın eski düzeninin kalmadığına da değinen Sırrı, “Kurallara eskiden olduğu gibi uyulmuyor. Örneğin, İngiliz Dönemi’nde yaya geçitlerinde yaya olduğunda tüm araç şoförleri dururdu. Şimdi yaya geçidinde duran araba kalmadı” dedi.
Sırrı, şöyle devam etti:

“Artık her yere çöp atılıyor ve bu çöplerin temizlenmesi devletten bekleniyor. Yani halkımız bence biraz şımardı. Benim gördüğüm artık birçok kişi sadece kendini düşünmeye başladı”.