23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında temeli atılan Dr. Suat Günsel İlkokulu’nun açılış ve bakanlığa teslim töreni bugün yapıldı.

Yakın Doğu Oluşumunun 6 ilçeye 6 ilkokul kazandırmasına yönelik proje kapsamında İskele’de yapımı tamamlanan Dr. Suat Günsel İskele Devlet İlkokulunun açılışına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra üst düzey hükümet ve askeri yetkililer de katıldı.

Yakın Doğu Oluşumunun 6 ilçeye 6 ilkokul kazandırmasına yönelik proje kapsamında İskele ‘de yapımı tamamlanan Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulunun açılışı ve bakanlığa teslimi düzenlenen törenle yapıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Yanı sıra, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Güvenlik Kuvvetleri KomutanıTümgeneral Zorlu Topaloğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve davetliler katıldı.

Açılış töreni saygı duruşunun ardından İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Törende ilk konuşmayı YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Günsel yaptı.

Günsel, Cumhuriyetin kuruluşunun kutlandığı böylesi anlamlı bir haftada okulun açılması ve teslim edilmesinden dolayı gurur duyduklarını ifade ederek, çok kısa sürede Lefkoşa ve İskele’deki okul binalarının tamamlanarak eğitime hazır haline getirildiğini kaydetti.

  1. yaşını kutlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Günsel, Dünya ile eşit şartlarda yarışmadıklarının bilincinde olduklarını ifade etti.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da belediye olarak eğitime büyük önem ve destek verdiklerini ifade ederek, “ Altı İlçeye bir okul diyerek yola çıkan, ülkemiz için yapmış olduğu birçok alandaki eşsiz yatırımlarıyla kök salan, eğitimin yanı sıra sağlıkta, sanatta, sporda da her zaman öncü olan adamızın ilk ve tek yerli otomobilini yapan Günsel Ailesi’nin her bir ferdine de çalışmalarında daha nice başarılar diliyorum” dedi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da Günsel ailesinin çok kısa bir sürede açılışı gerçekleştirilen okulu eğitime hazır hale getirerek bakanlığa teslim ettiğini ifade ederek, 6 ilçeye 6 okul projesini yürüten Günsel oluşumuna eğitime yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür etti.

Bakan Amcaoğlu, “7 aylık çok kısa sürede bir yıl dolmadan 2 okulu bu ülkenin çocuklarına geleceğine kazandırmak çok büyük bir adımdır” diyerek  okulun tamamlanmasına katkı koyanlara teşekkür etti.

Ülkede eğitim alanında yürütülen altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Amcaoğlu, 155 Bin kişilik eğitim ordusunun en iyi şekilde eğitim alması için gereken yatırımları yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Başbakan Faiz Sucuoğlu da Günsel ailesi tarafından gerçekleştirilen 6 ilçede 6 okul projesinin birer birer tamamlanarak eğitime kazandırıldığını söyleyerek,  bu durumun günümüz koşulları ve pandemi sürecinde bir mucize olduğunu belirtti.

Başbakan Sucuoğlu, Günsel oluşumunun 6 ilçeye 6 okul projesi ile ülkeye, çocuklara ve gelecek nesillere bir harç koyduğunu ifade etti.

Devlet ve Özel işbirliğinde çok güzel işlere imza atıldığını ve söz konusu okulun buna çok güzel ve anlamlı bir örnek olduğunu dile getiren Sucuoğlu, bir ülkenin geleceğinde en önemli hamlenin eğitim olduğunu vurguladı.

Başbakan Sucuoğlu, Kovid pandemisinin eğitimi durdurmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, “biz devlet insanı olarak üzerimize düşenleri yapmaya, halkımızı bu illetten koruyup tedavi edecek koşulları sağlamaya bu hastalıkla baş edecek sağlık hizmeti kalitesini artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da okul açılışında Dünya’ya verilen mesajı çok önemsediğini ifade ederek İskele bölgesinin her geçen gün geliştiğini ve kalkındığını belirtti.

Bölgede çok fazla yabancı uyruklu kişilerin ikamet ederek devlet okullarından eğitim aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “kendi çocuklarımızın farklı kültürlerden gelen farklı lisanı olan insanlarla o kültürü beraber hazmetmelerinin  ve evrensel düzeyde gençler yetiştirilmesinin önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

Hala daha siyasi engellemeler ile KKTC’nin önünü tıkamaya çalışanlar olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Rum kesiminin uzattıkları barış elini iterek çatışma kültürünü sürdürdüklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı tatar, “biz de bir anlaşma istiyoruz bizde Kıbrıs da bir istikrar istiyoruz Doğu Akdeniz de Türkiye Cumhuriyeti ile her daim birlikte hareket etmekte olduğumuzu çünkü Türkiye Cumhuriyeti hem anavatandır hem garantör ülkedir hem de bu bölgenin en büyük ülkesidir” dedi.

KKTC’nin güçlenerek gelişmesi ve devam etmesinin en büyük temenni ve dilekleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, özel sektör, kurum ve kuruluşların yaptığı yatırım ve başarıların da ülkenin bir başarısı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Günsel ailesinin başarılı yatırımlarından dolayı kutlayarak, yapılan yatırımların geleceğe umutla bakılabilmesi ve verilen siyasi mücadelenin bir yansıması olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar,“yarım asırdır KKTC’nin başarılarını görmemiz gerekir” dedi.

Konuşmaların ardından okulun teslim ve açılış töreni gerçekleştirildi.