Halil YETKİNLİOĞLU/ LONDRA

Britanya’da hizmet veren kebap restoranların ‘en iyileri’ni seçmek amacıyla bu yıl Londra’da 11’inci British Kebap Awards (Britanya Kebap Ödülleri) gecesi düzenlendi.

Hürriyet'in haberine göre, Park Plaza Westminster Hotel’de gerçekleştirilen gece, Türkiye ve Suriye’de yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Kebap restoranlarının Birleşik Krallık’ın sosyal ve ekonomik hayatına katkılarını daha görünür kılmak amacı ile düzenlenen geceye çok sayıda milletvekili ve Lord’un da aralarında bulunduğu 1.200’ün üzerinde davetli katıldı. Konuklar arasında iş insanı İbrahim Uzun, Eren Eren, Kemal Has ve Ali Can Akarsu da vardı. Jüri üyesi koltuğunda ise LBC Yayıncısı James O’Brien, İşçi Partisi Milletvekili Carolyn Harris, Unite Genel Sekreter Yardımcısı Steve Turner, SNP Milletvekili Angus Brendan MacNeil, ‘Citizen Khan’ yıldızı Adil Ray ve Galliard’dan David Galman yer aldı. Rekor sayıda başvuru alan ödül törenine Birleşik Krallık genelinde 20 farklı kategoriden oluşan yüksek sayıda aday yarıştı. Just Eat sponsorluğunda düzenlenen gecede Sedat Yıldırım Sarıcı klasik gitarda çağdaş Anadolu müziklerinden örnekler sundu. Gecenin açılış konuşmasını Türkiye Araştırmaları Merkezi (CEFTUS) direktörü ve Britanya Kebab Ödülleri kurucusu İbrahim Doğuş yaptı. Doğuş, kebabın tarihi geçmişine değindi ve İngiltere’deki kebap endüstrisine destek için hükümete seslendi.

BAŞBAKAN RISHI SUNAK’A SESLENDİ
Başbakan Rishi Sunak ve Jeremy Hunt’tan adil bir vergi sistemi talebinde bulunan Doğuş, şunları söyledi: “Göçmenlik sistemini adil yapmalısınız, enerji sektöründeki krizle mücadele etmelisiniz. Kebabı teslim eden, pişiren, servis eden ve satın alan insanları, iş liderlerini, yatırımcıları, tedarikçileri ve girişimcileri kutluyorum. 11 yıl boyunca her kesimden politikacı tarafından desteklendik. Sektörümüzün İngiliz ekonomisi üzerinde yılda 2.8 milyar Sterlin’lik büyük bir etki yarattığını biliyoruz ve tedarik zincirinde 200 binden fazla istihdamı destekliyoruz. Bu, Birleşik Krallık’ta çelik ve gemi yapımının toplamından daha fazla iş istihdamı anlamına geliyor. İngiltere’de birçok işi göçmenler ve mülteciler üstlenmektedir. Bu nedenle, genellikle Daily Mail okuyucusu olan birinin göçmenlerden şikâyet ettiğini duyduğunuzda, onlara ‘Göçmenlerin bu ülke ekonomisinin bel kemiği’ olduğunu söyleyin. Göçmenler bir sorun değil, ekonomik büyümenin ve gelecekteki refahın çözümüdür. Ve bu yıl politikacılara mesajımız şu; Sektörümüzü destekleyin. Bu gece, bağış toplamaya devam etmek için ‘Bir Döner Bağışlayın’ kampanyasını tanıtıyoruz. Afet Acil Durum Komitesi CEO’su Salah Saeed ve İslami yardım CEO’su Tufail Hussain’in bizimle birlikte olmasından çok memnunum.”


‘BİR DÖNER BAĞIŞLA’ KAMPANYASI
Ödül töreninde kebap ödüllerinin sponsorluğunda yeni başlatılan ‘Bir Döner Bağışla Kampanyası’na davetliler toplu bağışta bulundu.
Birleşik Krallık’ta günde 1.3 milyon döner yendiği ve bir tanesinin ortalama fiyatı 5 Sterlin’den başlıyor olması üzerinden hesap edilerek herkesin fazladan bir döner alması sonucunda, bir haftada 45 milyon Sterlin’in üzerinde para toplana bilineceğinin altı çizildi. CEFTUS (Centre for Turkey Studies) ve British Kebab Awards’ın iş birliği ile başlatılan ‘Donate a Döner’ bağış toplama etkinliği ile Birleşik Krallık’taki 20 bin kebap dükkânının önümüzdeki haftadan itibaren müşterilerini bağışta bulunmaya teşvik etmeleri için çalışmaların başlatıldığı vurgulandı. ‘Donate a doner’ kampanyası’na destek vermek isteyenler;
1. www.donateadoner.com adresinden çevrimiçi olarak bağış yapabilir,
2. Bağış toplama etkinliğine katılan kebapçılarımızın birinden döner satın alınıp, beklerken mağaza içi QR kodunu kullanarak bağışta bulunabilir,
3. @donateadoner ve #donateadoner kullanarak sosyal medyada paylaşabilir,
4. Donate Doner bağış kampanyasının haberini yayabilirsiniz!
Kebap endüstrisinin İngiltere ekonomisine katkısı her geçen yıl artış gösteriyor
Kebap endüstrisinin İngiliz ekonomisine 2.8 milyar sterlin değerinde katkısı olduğu tahmin ediliyor ve İngiltere genelinde her gün 1.5 milyondan fazla kebap satılıyor.
Birleşik Krallık’ta şu anda haftada yaklaşık 2.500 ton kuzu ve tavuk döner satan 20.000’den fazla kebapçı var. Ayrıca Birleşik Krallık’ta cirosu 750 milyon Sterlin’i aşan yaklaşık 200 döner üreticisi bulunmaktadır.

Britanya Kebap Ödülleri sahiplerini buldu

İŞTE 11. BRITISH KEBAB AWARDS SAHİPLERİ
Yılın Şefi: Fatma Güngör / Fatma’s Kitchen
Kuzey ve Batı Londra’da en iyi kebap restoranı: Divan Restaurant Ocakbaşı Yaprak Eastcote
Londra’da yeni açılan en iyi restoran: Cappadocia Restaurant - Epsom Kaya Meze Bar Anar Turkish BBQ Restaurant
Güney ve Doğu Londra’da en iyi restoran: CyprusMangal Lara Grill
En iyi Yunan restoranı / Takeaway: Fig Tree Grill Tony’s Pita
Kuzey İrlanda’da en iyi kebap restoranı: The Sphinx
İskoçya’da en iyi kebap restoranı: Shawarma King Mr Chef
Galler’de en iyi kebap restoranı: Wales Kebab
Bölgesel en iyi kebap restoranı: Pasha Turkish Grill Restaurant (Milton Keynes) Sark Restaurant
En iyi koşer et restoranı / Takeaway: Reubens
En iyi Lübnan restoranı / Takeaway: Beit El Zaytoun
Londra’da en iyi Takeaway : Kervan Saray
Bölgesel en iyi Takeaway: Zem Kebab
Master Kebabs: Irmak BBQ Dunstable
En değerli restoran: Alacati Grill Eatplanted
En iyi vejeteryan kebap restoran / Takeaway: Beelzebab
Müşteri memnuniyeti: La’De Kitchen Pangbourne Turkuaz
Toast Fine Dining Restaurant: Paparazzi
Just Eat en iyi teslimat: Millennium Pizza and Kebab
Yılın en iyi kebap minübüsü: Gourmet kebab
Tedarikçi ve üretici ödülü: Avant Natural Mineral Water (Navson Limited)
Directors Award Cafe Istanbul: E.G Charcoal Grill

Britanya Kebap Ödülleri sahiplerini buldu