Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, “E-Devlet Projeleri ve Veri Güvenliği” konulu konuşmasında, TC ile KKTC arasında imzalanan mali protokol nedeniyle bu konuşmayı yaptığını belirtti. Şahiner, kişisel verilerin güvenliğinin tehlike altında olduğunu savundu.

Şahiner, vergiyle ilgili işlemlerin ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının, vergilerin dijitalleşmesi sonucunu getireceğini anlattı. Bunu yüze göze bulaştırma lüksü olmadığını belirten Şahiner, TC’deki yazılım sektörünün fark yarattığını, itici güç olduğunu söyledi.

E-devletle ilgili bir onay yasa tasarısının gündeme geleceğine dikkat çeken Şahiner, e-devletle yapılan ve yapılacak tüm projelerin tutulduğu merkezin Türksat tarafından yürütüleceğini dile getirdi ve kişisel verilerin risk altında kalacağını savundu.

“Sığ görüşlü anlayışla tüm bilgilerin okunabileceği noktaya gelineceğini” dile getiren Şahiner, UBP’li vekillerin de bu konuda hassasiyeti olduğunu ifade etti.

Gizliliğin şart olduğunu ve bir şirketin bu verilere ulaşacağı ortam yaratıldığını ifade eden Şahiner, “Bir milletvekilinin erişemeyeceği bilgilere, bir şirket erişebilecek” dedi. Salahi Şahiner, bunun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ise yerinden söz alarak, daha önce de e-devletle ilgili projeleri hayat geçiren şirketin Türksat olduğunu ve bir devlet şirketi olduğunu söyledi.

"Şeytanın avukatlığının yapıldığını" dile getiren Amcaoğlu, altında buzağı aramanın anlamı olmadığını ve Türksat’ın güvenilir bir şirket olduğunu kaydetti.

Şahiner ise, “Rezil bir durum yaratıldığını” ileri sürerek, verilerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.