Türkiye ile KKTC arasında Ankara’da yapılan son zirvenin önemli başlıklarından birisi de pahalı uçak biletleri… KKTC’nin talepleri üzerine, Türkiye tarafından hemen girişimler başlatıldı. Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, yapılan çalışmaları BRT’de anlattı. Ataoğlu, iç hat uygulaması, seferleri artırma ve vergilerde kısmi feragat üzerinde çalışma yapıldığını açıkladı. Ataoğlu, “Kısa zamanda, 300-500 TL indirim sağlayabiliriz” dedi.

Ataoğlu, “Acentelere de teşekkür ediyorum. Bugün verilecek rakam, alacaklarının yarısından az. Çünkü zaten döviz üzerinden  bu kurumlar, peşin ödemelerini o günden yaptılar. Döviz hesabı yaparsak, acenteler neredeyse alacaklı… Çünkü, bugün verilecek olan yaklaşık 110 Milyon TL, o günün değerine göre düşük” dedi.

Ataoğlu, KKTC bütçesine büyük oranda gelir getiren turizmde, acentelere ödenen kaynağın havaya bir ödeme olmadığını, ülkeye turist üzerinden gelir olarak döndüğünü vurguladı.

Yüksek uçak fiyatları konusunda ise yapılması gerekenleri masaya yatırdıklarını belirten Ataoğlu, “İç hatlar muamelesi nasıl olur? Bu konu geçmişte çok farklı yorumlandı. Vilayet denildi, hayır değil. Öncelikle sefer sayılarının artırılması gerektiği, hatta uçuş olmayan yerlerden uçuş başlamasını istedik. İç hatlar muamelesini konuştuk. Maliye Bakanı Yardımcısı, Türkiye’deki özel – kamu havalimanları vergi mevzuatı üzerinde çalışma yapıyor. Bu çalışmadan sonra, nerelere nasıl dokunuruz diye bakacağız. İlave sefer talebi hemen THY YK başkanı arandı ve talep edildi.Türkiye  vatandaşlarını KKTC’ye nasıl uygun fiyata getirebiliriz. Çalışma budur. Bir ailenin sadece bilet maliyeti 15 bin TL… Yapacağımız dokunuşla fiyatların cazip hale gelmesini istiyoruz” dedi.

İlgili bakanın da çalışmasıyla yeni havayolu şirketi kurulması konusunu da ele aldıklarını ifade eden Ataoğlu, mevcut turizm sezonu için ilave sefer talimatının hemen verildiğini, onun neticesini beklediklerini, taleplerinin anında dikkate alındığını söyledi.

İç hatlar konusuna açıklık getiren Ataoğlu şöyle konuştu:

İç hatlar dediğimiz nedir? Biz zaten şu anda uçuyoruz. İstanbul’dan Adana’ya kişi başı vergi 3-5 euro, aynı havalimanından KKTC’ye en az 19 euro vergi var. Bize iç hatlarda uçuş muamelesi yapın diyoruz. Bize de düşen görev var. Taşyapı Yönetimi sonrası kişi başı alınan rakamlar var. Devletinvergiden kısmi feragat etmesiyle, ilgili şirket de feragat ederse, biletlere yansıyacak. 300- 500 tl civarında düşmüş olacak. İlave seferle, istediğimiz rakamlara daha da yaklaşacağız ve KKTC’ye geliş rakamlarını artıracağız. 40 uçak yerine, 50 uçak gelecek. Kat ve kat, feragat edilen rakamın üzerinde olacak.

Turizmde, 2018 -2019 rakamlarını yeniden yakalamak için çalıştıklarını vurgulayan Ataoğlu, “Alternatif turizmi de artırıyoruz. Otellerin doluluk oranı çok yüksek. 14 gece konaklamalı turlara ev sahipliği yapıyoruz. Düğün Turizmi potansiyeli artıracağız. Önümüzdeki günlerde, 1 tane düğüne ev sahipliği yapacağız. Ciddi bir kaynak harcanıyor. Otel ve yatak sayılarını artırmak gerekiyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.