Meclis Genel Kurulu'nda güncel konuşmalar yapılıyor.

İlk sözü CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, aldı.

Barçın, Alişan Şan Maliye Bakan olduğu için UBP’nin divan üyeliğinin düştüğünü belirterek, Meclis’in idari açıdan kilitlendiğini söyledi.

Barçın, “UBP 3 aydır divan üyesi önermiyor. Divanın organ bütünlüğü yok. Boşalan Sayıştay ve YÖDAK üyelerini belirleyemiyoruz. Meclis idari açıdan kilitlendi, bunun da sebebi UBP’dir…” dedi.

Teşviklerle ilgili konuşan Barçın, kıstaslar gereği teşviklerle ilgili başvuruların Turizm Bakanlığı’na veya Devlet Planlama Örgütü’ne yapıldığını ancak iki başlılık nedeniyle bu konuda sıkıntı yaşandığını, aynı parsele çifte teşvik verildiğini, iki farklı yasa nedeniyle oluşan bu iki başlılığın giderilmesi gerektiğini söyledi.

Devrim Barçın, teşvik belgesi kapsamında verilen teşviklerin suiistimale açık olduğunu da savunarak, Gümrük Teşviklendirme Belgesi olan firmaların yurt dışından getirdiği ürünlerin denetlenip denetlenmediğini sordu.

Sayıştay denetiminin de önemli olduğunu, devletin yatırımı teşvik etmek için gelirinden milyonlarca TL feragat ettiği söylen Barçın, “Teşviklendirmelerin doğru yapılıp yapılmadığının denetlenmesi ülke ekonomisi açısından önemli” dedi.

Bölgelerdeki otellerin yatak kapasitelerinin yasayla belirlendiğini, yasadaki kıstasların dikkate alınıp alınmadığını soran Barçın, teşviklendirme konusunda tamamlama vizesi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Barçın, Vergi Dairesi’nin teşvik kapsamında olup olmadığına bakmaksızın miktar aşılmadığı durumda başvuruları teşvik olarak değerlendirdiğini savundu.