CTP Milletvekili Devrim Barçın, mecliste “protokolde emekli yaşının yükseltilmesi ve maaş kesintileri ve eriyen İhtiyat Sandığı yatırımları” hakkında konuştu.

“Mutfak yanıyor” diyen Barçın, Türkiye ve dünyadaki enflasyon verilerine işaret etti. Türkiye’nin Arjantin’in bile çok üstünde bir enflasyon oranına ulaştığını söyleyen Barçın, yine de protokolde TL kullanılması yönünde anlaşma imzalandığın ifade etti.

Protokolde kamu personel rejimi ve emeklilik sisteminin gözden geçirilerek yapılacak analizler çerçevesinde gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması maddesine değinen ve bunun Maliye Bakanlığı tarafından yürütüleceğini söyleyen Barçın, bunun Emeklilik Yasası’na bağlı çalışan kamu çalışanlarına işaret edildiği anlamına geldiğini söyledi.

Vatandaşın emekli ikramiyesinden vergi mi alınacak, hesaplanma yönetimi mi değişecek gibi soruları olduğunu söyleyen Barçın, emeklilik yaşının 65 olması konusunda da ciddi endişeler olduğunu belirtti.

Barçın bunun mezarda emeklilik anlamına geleceğini dile getirdi, bunun Türkiye ile müzakere edilemeyeceğini, Türkiye’de aktif pasif oranının 1,80-1,90’lerde olduğunu kaydetti, bunun KKTC’de çok daha yüksek olduğunu dile getirdi.  

İhtiyat Sandığına devletin borcuna işaret eden Barçın, şu anda İhtiyat Sandığında birikimleri olanların geleceklerinin mahvediliyor olduğunu söyledi, İhtiyat Sandığında her 10 bin TL’de emekçinin birikiminin 7 bin 181 TL eridiğini kaydetti.

Öte yandan sandığın paranın yüzde 40’ını döviz olarak tuttuğunu dile getiren Barçın, çözümün emekçinin paradan döviz olarak yaralanmasına izin vermek olduğunu anlattı.