NORTH CYPRUS UK / ÖZEL HABER

Kantara bölgesindeki yangın birçok yaban hayvanını telef etti… Yangından kurtulmayı başaran ve yardıma muhtaç hayvanlar için ise veterinerler ve gönüllüler harekete geçti

*Mersinlik’te başlayıp, rüzgarın etkisiyle yaklaşık 12 bin dönümlük alana yayılan yangın, yeşilimizi de yabana hayatımızı da yok etti. Alevlerden kaçmayı başaran hasta, yaralı ya da yardıma muhtaç yaban hayvanlarını kurtarmak için veterinerler ve gönüllü kişiler, Topçuköy Kulüp Lokali’nde konuşlandı. Veterinerler, halka yardıma muhtaç yaban hayvanlarına yardım sağlanabilmesi için 1190 Yaban Hayat Destek Hattı ya da 140 Av İhbar Hattını aranması çağrısında bulundu.

Mersinlik’te önceki gün başlayıp geniş bir alana yayılan ve hâlâ kontrol altına alınmayan yangın felaketinde ilk tespitlere göre 12 bin dönümlük alan yok oldu.

Yeşilin yok olduğu yangında alevler yaban hayatını da yaktı geçti…

Yangın sonucunda binlerce ağacın yanı sıra hayvanlarda telef oldu… Hasta, yaralı ve yardıma muhtaç yaban hayvanları için de ilgili birimler harekete geçti.

Taşkent Doğa Parkı Yaban Hayatı Destek Hattı Sorumlusu İlayda Taşkaya, ormanların yaban hayvanları için en önemli yaşam alanları olduğuna işaret ederek Mersinlik ve çevresindeki yangının yaban hayatına büyük zarar verdiğini vurguladı.
Taşkaya, “Maalesef yangın bölgesindeki birçok yaban hayatı için geç kalındı. Kaybımız çok büyük. Şu an istatistik yapma şansımız yok ancak birçok hayvanın telef olduğunu biliyoruz. Telef olan hayvanların tespiti için soğutma çalışmalarını beklemek zorundayız. Yangından etkilenen hasta, yaralı ya da yardıma muhtaç yaban hayvanlarını kurtarmak için çaba gösteriyoruz” dedi.


Koridor oluşturuluyor
 

İlayda Taşkaya, Doğa Park Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Acil Müdahale Ekibi, Avcılık Federasyonu ile Topçuköy Avcılık Atıcılık Birliği’nin işbirliği içinde Topçuköy Kulüp Lokali’nde konuşlandığını, Lefkoşa Türk Belediyesi ekiplerinin de bu bölgedeki çalışmalara katıldığını belirterek, burada veterinerler başta olmak üzere gönüllü kişilerin hazır olduğunu duyurdu.

Taşkaya, yangının daha fazla alana yayılmaması adına koridor oluşturulmaya çalışıldığının da altını çizdi.

“Sürüngenler, yavrulama döneminde”

İlayda Taşkaya, yangın sonucunda mikroorganizmalardan böceklere, tavşanlardan, yılanlara, bukalemunlardan kuşlara kadar birçok yaban hayvanının olumsuz etkilendiğini dile getirerek, kaybın çok büyük olduğunu vurguladı.
Sürüngenlerin yavrulama dönemi olduğuna dikkat çeken Taşkaya, yangınlar nedeniyle kuşlar, tavşanlar ve bukalemunların yaşam alanlarının tahrip olduğunu kaydetti.

1190 Yaban Hayat Destek Hattı kesintisiz hizmette
 

İlayda Taşkaya, yangınlar nedeniyle olay yerinden sağ ya da yaralı olarak kaçmayı başaran veya yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan yaban hayvanlarını kurtarmak ve rehabilitesini sağlamak için hazır olduklarını söyledi.

Taşkaya, böyle bir yaban hayvanı ile karşılaşan vatandaşlardan, kesintisiz açık olan 1190 Yaban Hayat Destek Hattı ya da 140 Av İhbar Hattını aramalarını istedi.