Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin, Soçi'de yapılacak Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Ulusal Kanal'daki Görüş Alanı programına konuk olan Dugin, görüşmenin Ortadoğu'nun şekillenmesinde büyük önem taşıdığını ifade etti. Dugin, Türkiye'nin Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması halinde, Rusya'nın da KKTC'yi tanıyabileceğini belirtti.

Erdoğan ve Putin arasındaki Soçi Zirvesi'nde Mavi Vatan'ın görüşülen konular arasında olacağını ifade eden Dugin, Türkiye'nin Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması halinde, Rusya'nın da KKTC'yi tanıyabileceğini söyleyerek, “Putin, Mavi Vatan'ı dikkatle izliyor. Erdoğan, Soçi Zirvesi'nde Mavi Vatan'ın önemini doğrudan anlatmalı. Bu konseptte KKTC'nin yerini iyi bir şekilde Putin'e anlatırsa Putin de bunu kabul edebilir. Putin pazarlık sevmez ama sembolik değişimler olur. Türkiye Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanırsa, Rusya da aynı şekilde KKTC'yi tanır” dedi.

“ERDOĞAN ASLINDA BÜYÜK TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDİYOR”

Batı'nın çöktüğünü ve yeni bir dünyanın başlangıç döneminde olunduğunun altını çizen Dugin şu açıklamalarda bulundu:

“Çok önemli bir görüşme olacak. Afganistan'da ABD'nin rezil bir şekilde çekilmesinden sonra aslında çok kutuplu bir dünya oluştu. Bu artık başka bir dünya. Burada artık doğu ve batı birliği ile çatışmıyor. Burada artık batı kampı, sosyalist kampı diye bir şey yok. Artık bağımsız devletler var. Putin ve Erdoğan bu bağımsız devletleri temsil etmektedir ve Ortadoğu'nun şekli bu iki lidere bağlıdır. Ortadoğu nasıl şekillenecek? Tamamen şu an onlara bağlı.

Türkiye sadece NATO devletini temsil etmiyor. Erdoğan aslında büyük Türkiye'yi temsil ediyor. Türkiye artık kendi başına bir kutuptur. Soçi'de gerçekleşecek görüşmede Putin ve Erdoğan post Amerikan bir dünyada kendi aralarında kırmızı çizgileri belirleyecekler. Suriye, Afganistan, Güney Kafkasya ve Libya ve Afrika masada konuşulacak arasında. Türkiye ve Erdoğan bağımsız bir kutup olarak görüşecekler. Batı'nın çöktüğü bu dönem, tamamen yeni bir dünyaya açılış ve yeni bir dünyanın başlangıcıdır.

ABD, Suriye'den de çekiliyor. Rusya ve Türkiye, Suriye'de hangi bölgeleri birlikte kontrol edeceklerini, hangi bölgelerin Türkiye tarafından kontrol edileceğini, Suriye'nin doğusunun nasıl şekilleneceğini görüşecek ve bunların hepsi ABD, NATO ve Batı olmadan görüşülecektir. Burada artık bölge ülkelerinin sözü geçmektedir. Burada artık Putin, Erdoğan, İran ve daha ileri gidersek Pakistan artık en temel oyuncular. Çünkü Amerika artık burada yok.

Amerika NATO'daki müttefiklerini terk etti ve şu an ana hedef olarak Çin'i belirlediler. Amerika şu an bütün bu alanlardan çekildi ve sorunları da çözemiyor. Yani Ortadoğu, İslam ülkeleri, Avrasya, Afrika gibi yerlerde buradaki sorunları çözemiyor. Buradaki sorunları bölge ülkeleri çözecek. Bu ülkeler bağımsız, çok kutuplu dünyanın ülkeleri. Bunlar Türkiye, Rusya, Çin ve İran gibi ülkeler.”