KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda "3 yıldır devam eden Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Başladı" ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle:

2019 yılı sonunda yine bakanlığımız döneminde uzun uğraşlar sonucunda Sulak Alanlar’ın korunmasına yönelik “Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü” hayata geçirilmiş ve 34 adet önemli alan mutlak koruma altına alınmıştır.

Tüzüğün oluşturulmasına paralel olarak 2020 yılından itibaren son 3 yıldır Çevre Koruma Dairemiz öncülüğünde tüm korunan alanlarda uluslararası standartlara uygun bir şekilde Kış Ortası Su Kuşları Sayımı (KOSKS) gerçekleştirilmektedir.

Ülkemize kışlamak için gelen, ülkemizden geçerken dinlenmek için ara verip dinlenen ve tüm yıl boyunca bu sulak alanları kullanan yerli kuşlar için bu sayımlardan ve aylık düzenlenen arazi çalışmalarından elde edilen veriler sistematik bir şekilde toplanmaktadır. KOSKS çalışmalarına paralel periyodik olarak da yapılan ve yapılmaya devam edecek çalışmalardan elde edilen/edilecek verilerle alanlardaki fenolojik yapıya ve diğer faktörlerin tespitine ilişkin araştırmalar gerçekleştirilerek Çevre Koruma Dairesi yayınlar serisinin devamı niteliğinde yayınlanacaktır. Çevre Koruma Dairesi Doğal Hayat Şubesi’nden Doç. Dr. Nazım Kaşot’un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen alan ve raporlama çalışmalarına, Doğal Hayat Şubesi Amiri Huriye Geceyatmaz, Doğal Hayat Şubesi Biyoloğu Sema Karahan, Dr. Asuman Kuyucu, Biyolog Mehmet Gazioğlu ve Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü’nden Uz. Levent Erkol da destek verip katkı sağlamaktadır. Gözlem çalışmalarına ayrıca birçok gönüllü 3 yıldır destek vermektedir. Konuya yönelik çalışmalarımız devam edecektir.