Hasan KARLITAŞ
 

1970’lerde, Beyrut’la birlikte, “Orta Doğunun Paris’i” veya “turizmin yıldızı” olarak kabul edilen Maraş’taki bir sokağın 46 sene sonra açılmasıyla birlikte, 10 binlerce ziyaretçi, çok kısa bir süre içerisinde Maraş’ı ziyaret etti.
Kıbrıs sorununun en önemli müzakere konularından olan ve hakkına BM kararı bulunan Maraş’taki, geçmişten gelen izleri görmek, ziyaretçileri hem hüzünlendirdi hem de düşündürdü.

Sokakları adımlarken, 46 senedir kaderine terk edilen binaları görmek, geçmişin ayak izleri, yaşanmış trajik insani hikayeleri, ziyaretçilere karışık duygular yaşattı.


 

Maraş ile ilgili bazı rakamlar
 

Kıbrıs’ın en güzel sahil şeritlerinden birine ev sahipliği yapan Maraş ve Maraş’ta tatil yapanlarla ilgili, görkemli hikayeler, yıllardır dilden dile anlatılıyor.
Varosha - Maraş'ta, 1974 senesinde, toplamda 4 bin 649 ev, 45 otel, 60 apart otel, 99 eğence yeri, 21 banka, 8 okul, 7 kilise, 1 türbe, 25 müze veya kültür merkezi ve 2 bin 953 ticari işyeri bulunmaktaydı.

Yatak kapasitesinin ise 10 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Fotoğrafta görülen, bir seyahat acentesinin reklamında, günlük seferlerdeki İstanbul ve Ankara şehirleri dikkat çekiyor.