Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Fransa’nın Aix-En-Provence İstinaf Mahkemesi’nin verdiği kararın, Kıbrıs’ın kuzeyine ilişkin mülkiyet temelli tutuklamaların hukuki mahiyeti açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın da işaret ettiği Fransa’daki Aix-En-Provence İstinaf Mahkemesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Esendağlı, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından çıkarılan Avrupa Yakalama Emri kapsamında Fransa’ya girişte tutuklanan İran asıllı Kıbrıslı Türk yatırımcının, Kıbrıs’a iadesine yönelik talebin reddedildiğini belirtti.
Söz konusu reddin gerekçesinin, “AB hukukunun Kıbrıs’ın kuzeyi açısından askıda olması ve uygulanmaması” olduğuna dikkat çeken Esendağlı, kararın hukuki açıdan son derece önemli olduğunu vurguladı.
“Hukuki argümanlarımız ilk kez kabul gördü”
Kararın taşıdığı anlamı değerlendiren Esendağlı, “Bu karar, ilk günden itibaren her platformda sözlü ve yazılı olarak ifade ettiğimiz hukuki argümanların, ilk kez bir Avrupa mahkemesi tarafından kabul görmesi anlamına geliyor” dedi.
İlk tutuklamanın gerçekleştiği Roma sürecine de değinen Esendağlı, tutuklanan meslektaşlarının cezaevinde uzun süre kalma ihtimali ve yargı sürecinin uzayacağı beklentisi nedeniyle, itiraz henüz karara bağlanmadan iade talebine rıza gösterildiğini hatırlattı.
AİHM ve Taşınmaz Mal Komisyonu vurgusu
Fransız İstinaf Mahkemesi’nin kararının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik yetkisi bulunmayan Kıbrıs’ın kuzeyindeki taşınmazlara ilişkin mülkiyet temelli suçlar yaratma ve buna bağlı tutuklama ya da ceza yargılaması yapma yetkisi bulunmadığı yönündeki görüşleri teyit ettiğini belirten Esendağlı, bunun önemli bir tespit olduğunun altını çizdi.
Esendağlı, AİHM kararları çerçevesinde meselenin Taşınmaz Mal Komisyonu, ardından iç hukuk yolları ve nihayetinde Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne yönelik müzakereler kapsamında ele alınması gerektiğine dair argümanlarının da bu kararla güçlendiğini ifade etti.
Güney’de tutuklu yargılananların sorunu sürüyor
Öte yandan Esendağlı, Fransa’daki kararın, Kıbrıs’ın güneyinde polis tarafından tutuklanan ve mahkemelerce tutuklu yargılanan kişilerin yaşadığı mağduriyetleri ortadan kaldırmadığını vurguladı. Bu konudaki sorunun devam ettiğini belirten Esendağlı, “Bu durumdaki insanların mağduriyetini giderecek, konuya siyasi değil hukuki açıdan yaklaşacak bir yargı organı bulunmadığı gibi, kuzeydeki devletten de yeterli destek sağlanamamıştır” dedi.
Bireylerin kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bırakıldığını söyleyen Esendağlı, hukuksuz yargılamalar yoluyla insanların cezalandırılmaya devam edildiğini ifade etti.
“Bireyler üzerinden cezalandırmaya son verilmeli”
Açıklamasının sonunda her iki tarafa da çağrıda bulunan Esendağlı, Kıbrıs’ın güneyinde ve kuzeyinde kendisini devlet olarak tanımlayan yapıların, Kıbrıs sorununa ilişkin siyasetlerini güçlendirmek adına bireyleri hedef alan, mağduriyet yaratan uygulamalardan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Esendağlı, çözümün bireyler üzerinden yürütülen cezalandırma politikalarıyla değil, konunun mas






