Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği İdare Amiri Erdim Oras, Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlerin mağduriyet yaşamaması adına bazı hususlara önem göstermesi gerektiğini söyledi. “Gerekli kurumlar olarak biz, yaşanan olumsuzlukların inceleyerek bazı tesbitlerde bulunduk.  Bu tesbitlermize uyulması halinde mağduriyetler de ortadan kalkacaktır.” dedi.

 

Ülkemizde inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan kriz, bazı olumsuz gelişmeleri de beraberinde getirdi. Mülk edinmek isteyenlerin, alacak oldukları mülkle ilgili olarak pek çok sorunlar yaşadığının tesbit edilmesi üzerine, ilgili kurumlar harekete geçti. Özellikle İngiltere’den gelerek, Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapmak isteyenler için görüştüğümüz Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği İdare Amiri Erdim Oras, halkın mağduriyet yaşamaması adına uygulanacak prosedür hakkında  gazetemize açıklamada açıklamada bulundu. Proje üzerinde satışlarda alıcıların önem göstermesi gereken hususlara dikkat çekti. K.T.İnşaat Müteahhitleri, K.T. Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, K.T. Makine Mühendisleri Odası ve K. T. İnşaat Mühendisleri Odası olarak da bir bildiri hazırlayarak bu hususlar hakkında halkı bilgilendirdiklerini iletti.

İlgili kurumlardan izin alınmalı
Öncelikle, üretilen projelerin K.T. Mimar Mühendis Odaları Birliği’nden gerekli tüm vizelerinin alınmış olması ve inşaat aşamasında kontrolünün yapılıp yapılmayacağının sorgulanması gerektiğine işaret eden İnşaat Mühendisi Erdim Oras, bunun yanında da, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli ise, bu raporun alınmış olmasının şart olduğunu ifade etti. Oras, bir diğer dikkat edilmesi gereken hususun; proje, 55/89 imar yasasının geçerli olduğu bölgede yapılacak ise, Şehir Planlama Dairesi’nden Planlama Onayı’nın alınmış olmasının, projenin uygulanacağı bölgedeki kaymakamlık ve belediye gibi makamdan,  inşaat ruhsatının alınmasının gerektiğini anlattı.

Mukaveler avukat veya hukuk bürosunda inceletilsin
Oras, projenin ve çevresinin ulaşım açısından, altyapı açısından, kanalizasyon, su, elektrik, telefon, otopark, yeşil alan gibi konular bakımından da incelenmesi, projenin uygulanacağı arazinin mülkiyeti ile ilgili bir sorunu olup olmadığının araştırılmasını , alıcı ile satıcı arasında imzalanacak olan mukavelenin mutlaka bir avukat veya hukuk bürosunda inceletilmesi ve vaad edilen herşeyin sözleşmeye dahil edilmesi, ayrıca sözleşme ile ilgili harçlar yatırılarak Tapu ve Kadastro Dairesi’ne işlenmesi gerektiğini belirtti.

Proje inceletilmeli
Ve ilgili kurumların yaptıkları tespitler sonucunda; İnşaat yapan ve yapacak olan müteahhitin K.T Müteahhitler Birliği’ne ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı olup olmadığının ve almış olduğu sınıf karnesinin projeyi yapabilecek sınıfta olup olmadığının araştırılması, ayrıca daha önce yaptığı işlerin kalitesinin ve zamanında teslim edilip edilmediğinin öğrenilmesi; inşaatta kullanılacak malzemenin kalite standartlarına uygunluğunun ve detaylarının incelenmesi, yapı malzeme testlerinin tarafsız laboratuvardan yaptırılıp yaptırılmadığının araştırılması, projenin uygulanacağı bölgedeki emsallerle inşaatın fiyatının karşılanması gerekiyor.