Edebiyat ve Türkçe öğretmeni, Yoga eğitmeni, Reiki hocası, Yaşam Koçu, Nefes ve İlişki Koçu, Mandala Eğitmeni Ferdiye Yurdakul, kültürel ve sanatsal alana da el atarak, mandala kitapları yayımlayıp mandala sergisi açtı. Yurdakul, her alandaki başarısıyla ‘10 parmağında 10 marifet’ olduğunu gösterdi.

Uzakdoğu’nun büyülü motifleri mandala, insan ruhuna enerji katıyor.

Büyülü daireleri rengarenk bir şekle dönüştüren Edebiyat ve Türkçe öğretmeni, Yoga eğitmeni, Reiki hocası, Yaşam Koçu, Nefes ve İlişki Koçu ve Mandala Eğitmeni Ferdiye Yurdakul, Mandala üzerine North Cyprus UK Gazetesi’ne röportaj verdi.

“Sürekli üretiyorum”

22 yıldan bu yana sürdürdüğü Edebiyat ve Türkçe öğretmenliği mesleğinin yanı sıra spor ve yogayla ilgilendiğini, Reiki uygulaması, Yaşam Koçluğu ile Nefes ve İlişki Koçluğu yaptığını belirten Ferdiye Yurdakul, çalışmalarını anlattı:

“Bir toplumu ancak o toplum içerisinde oluşan sanatın yansıtacağı düşüncesini taşıyanlardanım. Bunun için de sürekli üretiyorum. Eğitmenlik ve danışmanlık çalışmalarımın yanı sıra bazı dergi ve gazetelerde, insanlığı ve toplumumu ortaya çıkaran, sohbet, anı türünde felsefik yazılarım var. Ayrıca yetişkin ve çocuklar için Türkçe – İngilizce olarak hazırladığım ‘Follow Your Dreams’ adıyla 4 adet mandala boyama kitabım, ‘Mantralar Yantralar Mandalalar’ adında meditasyon tekniklerini anlattığım kitabım, bazı köşe yazılarımdan oluşan ‘Ben’i Hatırla’ kitabım ve nefes tekniklerini insanlığa sunan ‘Nefes’ adıyla toplamda 7 kitabım var”.

“İki dilli ve açıklamalı mandala boyama kitapları, bir ilk”

Ferdiye Yurdakul, yoga dersleri alırken mandala ile tanıştığını ve 2015 yılında Londra’da bulunduğu sırada mandalalar çizmeye başladığını ve Avrupa gezilerinde mandala öğretisi üzerine araştırmalar yaptığını belirtti. Araştırmaları ve çalışmaları sonucunda amacına ulaştığını söyleyen Yurdakul, ilk iki dilli ve açıklamalı mandala boyama kitaplarını ardı ardına çıkarmış bir kişi olduğunu vurguladı.

Yurdakul, Covid-19 pandemisi öncesinde, Girne ve Lefkoşa’da mandala atölyeleri yaptığını, pandemi döneminde büyük boy mandalalar çizmeye başladığını ifade ederek, pek çok merkezde ve okulda ücretsiz olarak seanslar verdiğini belirtti.

4, 5, 12 yaş ve üzeri çocuklara mandala eğitimi veriyor

Girne Acapulco Resort Convention Spa Hotel’de her yıl yapılan Çocuk Şenliği’nde nefes ve mandala seansları verdiğini de anımsatan Ferdiye Yurdakul, ayrıca Lefkoşa’da House of Jade Cafe & Concept Store ile Taş Ev Boutique Hotel’de seans ve eğitimler vermeye devam ettiğini vurguladı.

Yurdakul, 4, 5-12 yaş ve üzeri çocuklara yönelik seansları bulunduğunu kaydederek, seanslarda, şifa tekniği olan mandalayı açıkladığını, çizim tekniklerini verdiğini ve ilerleyen seanslarda ise, pişmanlık, affetme, özgürleşme yollarını anlattığını vurguladı.

Yurdakul, 40 bin yıllık bu meditasyon yöntemini yaşamında iş haline getirmek isteyenlere de 16 saat süren Mandala Eğitmenlik Eğitimi verdiğini belirtti.

Atölye çalışmalarına yoğun ilgi olduğunu söyleyen Yurdakul, “Seanslardaki amacım, çocukların farkındalığını artırmak, uzun süre odaklanmalarını sağlamak, Dünya’daki varlıklarının bilincinde olmalarını fark ettirmektir” ifadelerini kullandı.

33 eseri sergide buluşturdu

2015 yılından bu yana oluşturduğu mandalaları, Taş Ev Boutique Hotel'de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından açılan sergide buluşturduğuna dikkat çeken Ferdiye Yurdakul, şu bilgiyi verdi:

“Sergide; 100×100 boyutunda 10 adet, 50×50 boyutunda 4 adet, 30×30 boyutunda 19 adet eser var. Tüm çalışmalarımı, kartonlar üzerine kurşun ve pilot kalemler kullanarak yaptığım ve bunları doğal ahşap çerçevelere yerleştirdiğim için sergi, çok farklı bir boyut kazanmış oldu. Sadece Kuzey Kıbrıs’ta değil; tüm Dünya’da bir ilk olma özelliğini taşıyan, özel bir serginin yaratıcısı olduğum için kendimle gurur duyuyorum. Kısacası, herkesin yaptığı gibi tuvallere boyalarla çizip de mandalalarımı oluşturmamış oldum”.

“Sergi açmak, hayallerimin ötesindeydi”

Ferdiye Yurdakul, ilk kişisel sergisini açmanın hayallerinin ötesinde bir olay olduğuna vurgu yaparak, halen bu mutluluğu yaşadığını ifade etti.

Serginin, 1 Aralık 2022 tarihine kadar gezilebileceğini söyleyen Yurdakul, eserlerin satışının da yapılabildiğini ve elde edilecek gelirin yüzde 30’unun Süleyman Cengiz Eminoğlu Vakfı’na bağışlanacağını açıkladı.

“Yaşamım, mandalayla değişti”

Ferdiye Yurdakul, www.ferdiyeyurdakul.com, [email protected], Facebook'ta ‘Ferdiye Yurdakul’, Instagram’da ‘mandala_by ferdiye Yurdakul’ hesaplarının aktif olduğunu belirterek şu ifadelerle sözlerini noktaladı:

“Mandala boyamak, bizi rahatlatır, meditasyon yaptığımız için anda kalırız. Mandala çizmekse; bambaşka bir dünyadır. Bu dünyada, farkındalığı, cesareti, güveni, özgüveni, sabrı, şükretmeyi, yaratıcılığımızı yaşama olanağı buluruz. Benim yaşamım, mandalayla değişti. Niçin, sizin de değişmesin, gelişmesin?”