Koha tümleşik kütüphane sistemine göç projesi, kullanıcı sayısı, bibliyografik kayıt sayısı ve kullanacak kütüphane sayısı bakımından- lib-web-cats verilerine göre - bu güne kadar yapılmış en büyük özgür kütüphane yazılımı göçü projesi olmakta.
Türkiye’nin en önemli bilişim organizasyonlarından olan ve bu yıl Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan Akademik Bilişim 2013 Konferansı’nda, İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Yazılım Geliştirme Uzmanlarından Şenol Korkmaz, İlker Dağlı ve Mustafa Arıcı tarafından konu ile ilgili bir seminer verildi.
İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Müdürü Ali Erdinç Köroğlu’nun da katılımda bulunduğu seminerin oturum başkanlığı, kütüphanecilik konusunda Türkiye’nin en önemli otoritelerinden kabul edilen Prof. Dr. Mehmet Emin Küçük tarafından gerçekleştirdi.
Özellikle kütüphanecilerin ilgi gösterdiği seminerde, İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Yazılım Geliştirme Uzmanlarından Şenol Korkmaz, İlker Dağlı ve Mustafa Arıcı proje ile ilgili açıklamalarda bulundu:
“Dünyanın en büyük kütüphane otomasyon sistemi entegrasyonu projesi”
Proje kapsamında, mevcut yazılımın kullandığı PostgreSQL veri tabanı yönetim sistemindeki, kullanıcılar,ödünç verme kayıtları v.s Koha'nın kullandığı MySQL veri tabanı yönetim sistemine aktarıldı.Aktarım sırasında kayıtlardaki veri kirliliği büyük oranda giderildi.Örneğin 14 binden fazla farklı kullanıcı grubu, standart 6 gruba indirgendi.
“İhtiyaçlara uygun hale getirildi”
“Çalışmalarımızdan tüm Dünya faydalanıyor”
Mevcut 8 milyondan fazla materyal ve katalog bilgisi MARCXML standartlarına
uygun hale getirildi, yinelenen kataloglar birleştirildi, mevcut demirbaş numaralarındaki milyonlarca yineleme, eski materyal numarası ile tarama yapmaya müsade edebilecek bir algoritma geliştirilerek kütüphane kodunu da içeren eşsiz barkod numaralarına dönüştürüldü ve MARCXML kayıtları hızlı tarama için zebra sunucusunda indekslendi.
Kullanılan koha sürümünde mevcut olmayan birçok özellik eklendi. Bunlardan bazıları, T.C Kimlik no doğrulama, birçok alanda toplu barkod dosyası ile işlem yapma, 30'dan fazla yeni kullanıcı yetkisi, düzenli ifade tanımlayarak doğrulama, kütüphane kodu içeren otomatik barkod oluşturma, belirli marc alanlarını otomatik oluşturma. Proje tamamlandıktan sonra kod temizleme aşaması bitirilerek, eklenenler ise özgür yazılım olarak paylaşılacak.
KKTC ve Türkiye basınında ilgi uyandıran proje, son olarak uluslararası kütüphane otoritelerinin de yakından takip ettiği “Koha Community Newsletter” gazetesinin Ocak 2013 sayısında “Koha Migration in Turkey” başlığı ile haber yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2013, 16:53