Nafiya HOROZOĞLU

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü ve Öğretmenler Günü nedeniyle Londra’da Waltham Forest Türk Okulu’nda kutlama töreni gerçekleştirildi.

1987 yılından buyana Londra’da Türkçe konuşan toplumun çocuklarına ve aynı zamanda Türkçe dilini ve kültürünü öğrenmek isteyenlere hizmet veren Waltham Forest Türk Okulu’nda düzenlenen törende öğrenciler şiirler okurken, okul başkanı Döne Mattock öğretmenlere hediyeler takdim etti. Etkinlikte, geçen yıl 17 Kasım'da kansere yenik düşen akademisyen Dr. Tözün İsa da anıldı. Yönetim üyesi Zehra Göktürk konuşmasında, İsa'nın eğitimci yanı ve insani yönünü anlattı.
Törene, okula uzun yıllar hizmet veren Şengül Altan ve okulun kurucusu Kasım Altan da katılırken, Şengül Altan yaptığı kısa konuşmada, Dr. Tözün'ü rahmetle andı.
Okulun başarısının bu şekilde devam etmesinin kendisi ve eşi için gurur verici olduğunu söyleyen Altan, "Gönüllü emekler hiç bir zaman ödenmez, ailelerin desteği hiç bir zaman küçümsenemez" diyerek herkese başarılar diledi.

“Türkçe, üniversiteye girişte avantaj”

Okulun Eğitim Koordinatörü Belin Nesim gazetemize konuşarak, "Amacımız öğrencilerimize Türk dili ve kültürü ile en iyi şekilde eğitim sağlamaktır. Karşılaştığımız zorluklara rağmen gönüllü yönetim kurulumuz ile birlik ve dayanışma içinde eğitim kalitemizi daha da yükseltmek için çalışıyoruz" dedi.
İki dil öğrenmenin önemi ve yararının altını çizen Nesim, Türkçe konuşan topluma mensup gençlerin GCSE ve A-Level sınavlarında kendi ana dilleri olan Türkçe'den alabilecekleri puan ile üniversiteye girişte büyük bir avantaj sağlayabileceklerini vurguladı.
Nesim, "Gençlerimizin boş zamanlarını faydalı bir şekilde geçirip, enerjilerini olumlu yönde kullanmaları önemlidir. Gençler, okulumuzda eğitim görüyor ve böylece kötü alışkanlıklardan korunuyorlar" şeklinde konuştu.

Kar gütmeyen bir eğitim merkezi

Öte yandan Nesim, belediyelerden yapılan yardımların son yıllar içeresinde kesildiğini, okulun kendi para kaynağını kendisi yarattığını belirterek, masrafların, yapılan kermesler, balolar ve okul kantininden elde edilen gelirler sayesinde karşılandığına dikkat çekti.
Türk ailelerin yanı sıra farklı milletlerden ailelerin de çocuklarını eğitim almaları amacıyla Waltham Forest Türk Okulu’na kaydettiğini belirten Nesim, yaklaşık 30 yıldır eğitim veren Türk Okulu’nun, 8 kişilik yönetim kurulunun yanı sıra 7 öğretmen ile 4 ve 18 yaş grubunda bulunan öğrencilere hizmet verdiğini söyledi.
Nesim, kayıt ücretinin ise  £120 olduğunu belirtti.