En eski sanattır toprak kap yapımı… Bir zamanlar gündelik yaşamın olmazsa olmazıyken, bugün hediyelik eşya reyonlarında, turistlerden gelecek talebi bekliyor…

 

   Toprağı elle tutulur hale getirmek, insanoğlunun bildiği en eski sanatlarından biri…

   Maharetli ustaların el emeği toprak kaplar, bir zamanlar, gündelik yaşamın olmazsa olmazıyken, bugün hediyelik eşya reyonlarında, turistlerden gelecek talebi bekliyor… Boy boy sıralanıyor reyonlara… Dekoratif şekiller ve albenili süslemelerle göz kırpıyorlar alıcısına…

   Tek olan Gazimağusa’daki Sinem Toprak ve Seramik Çanak Atölyesi’nden ülkenin dört bir tarafına dağıtılan toprak testiler, küpler, saksılar, güveç kapları, buhurdanlıklar, vazolar ve daha birçok ürün eskisi gibi ilgi görmüyor, alıcı bulmuyor…

   1974’ten sonra Niğde’den ülkeye yerleşen atölyenin sahibi Ahmet Doğan da, topraktan kap üreten son isim…

   Babadan kalma mesleği zamana inat sürdürenlerden… 28 yıldır toprağa şekil vererek, birbirinden güzel eserler ortaya çıkaranlardan…

   “Zar zor ayakta duruyoruz” diye dert yanan Ahmet Doğan, gün geçtikçe işlerin azaldığına dikkat çekerek, yaşanan sıkıntılara değindi.

   Talebin azalmasıyla, imalathanesini Türkiye’ye taşıdığını söyleyen Ahmet Doğan, “plastik kaplar, saksılar çıkınca, toprağa olan ilgi azaldı” dedi ve şöyle konuştu:

   “Ülkenin tüm ihtiyacını biz karşılıyoruz. Lefkoşa’daki imalathanem yılda iki kez ancak çalışıyor. Tam kapasite çalışsa, Rum tarafına ve dış ülkelere ihracat yapabilirim ancak olmuyor. Üretim zorlaştı. Maliyetler çok yükseldi. Kalifiye eleman sıkıntısı da bir başka sorun. Anlayacağınız, Türkiye’den getirtmek daha ucuz.

   Son iki yıldır satışlar ciddi oranda düştü. İlgi azaldı. Ekonomik şartlar bizi de etkiledi.

Eskiden, kap, kazan, tencere, kupa, küp ve benzeri saklama, pişirme kapları, saksılar kısacası günlük yaşamda kullanılan her türlü malzeme topraktan üretilirdi. Ancak zaman içinde plastik, gümüş ve bakır çıkınca toprağa olan ilgi azaldı. Artık, yalnızca turistler tercih ediyor.  Turistik ve dekoratif amaçlı malzemeler alıcı buluyor.   Damak tadına ve sağlığına düşkün olanlar ısrarla yemeklerini toprak kaplarda pişiriyorlar, ancak sayıları yok denecek kadar az.”

   Toprak sanatının tarih olmaması için gerekli adımların atılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Ahmet Doğan, el emeği toprak kaplara gereken ilginin gösterilmesini istedi.