Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs’ta,

Kış ; doğanın hareketlenmeye başlamasının,

İlkbahar; en güzel renklerin uyanarak, bu eşsiz güzellikteki tablodaki yerini almasının,

Yaz; ilkbahar Renklerinin yarattığı  şölene vedanın ve  Akdeniz güneşinin uzun sürecek saltanatının başlangıcının,

Sonbahar ise; sakinliğe ve hüzünle karışık huzura bürünmenin mevsimidir.

Kıbrıs’ın paha biçilmez bir cevher niteliğindeki doğası, yılın özellikle ocak, şubat, mart ve nisan aylarındaki  sunumlarını adeta bir şölene dönüştürüyor. Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs adasında yaşamanın ayrıcalığını hissetmek için yağan yağmurlardan sonra doğa’daki kabuk değişimini ve bu renk cümbüşünü izlemeniz yeterlidir. Aradığınız ruhsal huzur ve yaşamın gerçek tadı  buradadır.

 

Doğa en güzel renklerini sunmaya başladı

Kıbrıs Florası’nda yayılış gösteren yaklaşık 1900 türün, yaklaşık 1500’ü Kuzey Kıbrıs’ta bulunmaktadır. Yılın 300 gününden fazla güneş alan ve benzersiz Akdeniz iklimi özellikleri böylesine büyük bir doğal zenginliğin oluşmasının en büyük etkenidir.

Şu zenginliğe bakarmısınız ! mitolojik söylencelere konu olan nergis, dağ laleleri, anemolar, kum zambakları, Medoş Laleleri (Tulipa Cypria), orkideler,  nadir bulunan türler, anıt ağaçlar  ve  endemik türler. Tümü de, eşsiz güzellikteki bu tablonun tamamlayıcısı durumunda…

Dünyada yükselen çevre bilinci ile paralel olarak gelişen, çevreye karşı saygılı ve  sorumlu Özel İlgi turizmi çeşitleri, Kuzey Kıbrıs’ta Çevre Dostu turizm bilinci ile birlikte yavaş olsa da gelişiyor. Deniz Kaplumbağaları, kuş gözlem turları, yürüyüş parkurları, Kıbrıs endemikleri, orkide türleri ve nadir bulunan türleri görme olanağı veren  doğa yürüyüşleri,  çevre dostu olmanın hazzını yaşattıkça, çevreci turların olumlu anlamda gelişeceğinde dair olan umutlarım daha da artıyor.

                                                                                                                                  

Adamızda hakim dokuyu oluşturan,  zeytin, harup, kızılçam, servi ağaçları ,okalüptüs, akasya ve maki bitki örtüsü haricinde, Kuzey  Kıbrıs ’ta gözlemlenebilen, 20 dolayında  endemik bitki türü ve 34 yabani orkide türü, Kıbrıs florasının  adeta gözbebeğidir.

Kuzey Kıbrıs’ta yayılış gösteren  bitkiler içerisinde dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan, ‘endemik’ olarak adlandırılan, sadece Kuzey Kıbrıs’ta yetişen türler arasında  en bilineni, Kıbrıs Medoş Lalesi olarak da bilinen, Tulipa Cypria ve bir orkide türü olan Orchid Kotschyi’dir. Kuzey Kıbrıs’taki  endemik bitki türleri arasında ise, Delphinium Caseyi ve Salvia Veneris, oldukça nadir bulundukları için  ayrıca  önemli iki türdür.

 

 

Orkideler…

Dünyadaki en gizemli flora türlerden biri olan Orkide’nin Dünya genelinde bilinen 20,000’ çeşitten fazla türü bulunmaktadır. 17. Asrın bir Alman Botanikçisi, doğanın orkide çiçeklerini ‘’ya güldüren veya hayranlık uyandıran’’ bir tarzda şekillendirdiğini yazmıştır.  

Kıbrıs adasındaki orkide türleri’nin 50’si Kıbrıs adasının güneyinde, 34’si ise Kuzey Kıbrıs’ta bulunmaktadır. Alevkayasında bulunan Herbaryum ve Yakın doğu Üniversitesinde, Çevre Bilimleri Enstitüsü çok emek verilerek oluşturduğu Herbaryum’daki kolleksiyonda nadir bitki  türlerini araştırmaktadır.

Flora ve Fauna’nın Korunması Emirnamesi ile koruma altındaki bu türleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak toplumsal sorumluluğumuzdur. Ülkemizde yayılış gösteren bitki ve hayvan türlerini korumak için bilinçlendirme eğitimlerinin, ceza-i yaptırımın ve  denetimin  şu an için yeterli olduğunu söyleyemeyiz.

 

Kuzey Kıbrıs yürüyüş yolları

Kıbrıs adasının  en doğusundaki Karpaz yarımadasınan, Zafer burnundan başlayıp, Girne Sıradağlarından geçip, kuzey batıdaki Akdeniz köyü ve Kalkanlı Anıt Zeytin ağaçları bölgesine , kadar uzanan yürüyüş yolları doğa severlere tarifi zor güzellikler sunmaktadır. NATURA 2000 ağı dahilinde 600 km uzunluğunda işaretlenmiş bu parkurun, 90 kilometresi dar, 510 kilometresi toprak yol şeklindedir.  Birbirine bağlı bu parkurlar zorluk ve mesafelerine göre ayrı ayrı mesafelendirilmiş olup, parkuru hiç terk etmeden  en doğudan en batıya  veya kuzey batıdan en doğuya yürüme imkanı bulunmaktadır. Bunun haricinde yeni oluşturulmaya başlanan, Lefke Bölgesindeki yürüyüş parkurları,  Soli – Bağlıköy Parkuru, Vuni Sarayı – Yeşilırmak Parkuru ve Orkide Vadisi yürüyüş yolları da, Flora ve Fauna bakımından zengin bir potansiyele sahiptir.

 

Turizm’in geleceği: Özel İlgi Turizmi

Dünya Turizm Fuarı (World Travel Market) endüstri raporuna göre, kitle turizmi bir önceki yıla göre % 4 oranında artış gösterirken, turizmin geleceği olarak nitelendirilen, özel ilgi turizmi % 17 oranında artış kaydetmiştir. Tarih, kültür ve doğa değerlerini ön planda tutan, toplama dayalı turizm modellerini geliştirip ‘sorumlu turizm’ bilincini artırmak, farkındalık yaratılması açısından öneme sahiptir. Yerellik, otantiklik ve çevrecilik turizmin yükselen değerleridir.

Kıbrıs adasındaki doğanın, etkileyici gücü  yılın farklı zamanlarında bizlere görsel doğal zenginlikler ve hoş sürprizler sunarken,  Bize düşen, onu saygı ile karşılayıp bu güzellikleri paylaşmaktır...

Not : Şubat ayının son Pazar günü, Kanser Araştırma Vakfı (K.A.V) öncülüğünde ve  1300 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen geleneksel ‘Orkide Yürüyüşü’, hem sağlık hem de çevreci amacı ile farkındalık yaratmıştır. 2 Mart Pazar günü, Hisarköy’de gerçekleştirilen ‘Orkide Festivali’ ve Denizli - Gemikonağı Kalkındırma Derneğinin öncülüğünde,  ‘ Lefke Avrupa Universitesi – Bağlıköy parkurunda düzenlediği , ‘ 4. Geleneksel Orkide Vadisi Yürüyüşü ’ Kıbrıs doğasını ve orkidelerini yakından tanımak için çok güzel iki vesile olmuştur.

Orkide Vadisi fotoğrafları için sayın Atila Karaderi’ye çok teşekkür ederim…