Özel Haber

 

Fotoğraf sanatçısı İsmail Gökçe, Kıbrıs’ta ilk olan fotoğraf eğitim merkezi “İGFotoğrafhane”yi kurdu.

Gazimağusa’nın eşsiz tarihi güzellikleriyle kaplı sur içindeki daracık sokakta “İGFotoğrafhane” isimli eğitim merkezi, fotoğraf meraklılarına hizmet vermeye başladı.

Nitelikli fotoğraf eğitimine ve üretimine katkı amacıyla kurulan merkez, fotoğrafa gönül veren meraklılara en iyi eğitimi vermeyi hedefliyor.

Fotoğrafa dair her konuda paylaşım alanı olmayı da hedefleyen “İG Fotoğrafhane”, bu kapsamda, ücretsiz film ve belgesel gösterimlerine de ev sahipliği yapacak.

Yurtiçi ve yurtdışından profesyonel fotoğrafçıların katılacağı söyleşiler ve sergiler düzenlenecek merkezde, Kıbrıs’ın kültür sanat alanına da katkıda bulunulacak.

 

Fotoğraf, yaşam biçimi

Ülkede ilk fotoğraf doktorası yapan İsmail Gökçe, ilk sergisini 2001 yılında öğrenciyken açtı. Daha sonra çalışmalarına hızla devam ederek, alanında hızla ilerleyerek büyük bir başarı elde etti…

İsmail Gökçe için, fotoğraf, hep yaşam biçimi oldu…

Fotoğrafçı olma hissiyatını çocuk yaşlardan benimseyen Gökçe, ülkesine katkıda bulunmak için, ülkenin ilk fotoğraf eğitim merkezini açtığını ve bundan ötürü de gurur duyduğunu North Cyprus’a anlattı.

İsmail Gökçe, “Fotoğraf benim için bir araç oldu hep. Başkalarını, diğerini, benim dışımdakini anlamak için bir anahtar oldu…” diye başladı sözlerine…

  
Ve şöyle devam etti:

“İlk makinemi babam, ben 12 yaşımdayken aldı. Fotoğraf çekmeyi, deneye yanıla öğrenmeye çalıştım. Üniversite yıllarına kadar bir şeyler yapmaya çalıştım. Fotoğraf çekmeyi çok sevdim. Fotoğrafçı olma hissiyatını çok sevdim. Çocukken dahi, ışık beni cezbederdi. Doğada değişen ışığı fark ederdim hep… Işığın, güzelliği beni cezp ederdi. Fotoğraf makinesiyle bunun peşinden koşmak beni heyecanlandırıyordu. Fotoğraf, makinesinin verdiği özgürlük, gezmek ve başka hayatlara girebilmek bu sevgimi giderek artırdı.

Öğrenciyken, hocam Skip Norman’dan temel fotoğrafçılık ve karanlık oda derslerini alınca, ‘Hayatta tek yapmak istediğim iş bu’ diyerek daha iyi öğrenebilmek için hep çalıştım. İstanbul’a gittim. Mastır yaparken, öğretim görevlisi oldum, çalışmaya başladım.

Farklı konular işledim, daha çok etnik konular…Farklı kültürlerin yaşam biçimleri üzerine yoğunlaştım. Bu yaşam biçimleri beni çok etkiledi… Mesela bir gezi dergisi için TIR’LARLA Avrupa’yı dolaşarak TIR şoförlerinin yaşamlarını fotoğrafladım.”

 

Yalnızca merak yetmez!

Hocası Skip Norman’dan ders alırken, belgesel fotoğrafa yöneldiğini kaydeden İsmail Gökçe, fotoğrafa ilgisi olanlara çok çalışmaları konusunda da tavsiyede bulundu ve ekledi:

“Ülkede fotoğraf merakı var. Yalnızca kendi kendi öğrenmeye çalışmak yetmiyor. Daha çok okumak, daha çok görmek ve daha çok ilgilenmek gerekir. Teknoloji çağında yaşıyoruz. Aradığımız şeylere ulaşmak için neredeyse sınırsız imkanlarımız var. Bunun yanında profesyonel anlamda diğer insanların ne ürettiğine, dünyanın neyle ilgilendiğine bakmak, meraklı olmak gerekir. Kıbrıs’ta sadece fotoğraf üzerine eğitim veren özel bir kurum yoktu. Bunun üzerine İG Fotoğrafhane’yi açmaya karar verdim. Merkezi, Kıbrıs’taki nitelikli fotoğraf eğitimine, üretimine katkı olması amacıyla kurdum. Merkezde, yalnızca fotoğraf eğitimi verilmeyecek. Yurtdışından ve içinden deneyimli kişiler gelerek burada bilgilerini aktaracak. İki haftada bir fotoğraf ile ilgili belgesel filimler izletilecek. Sergiler açacağız.”

İyi bir fotoğrafçının çevresine irdeleyici gözle bakması gerektiğine de vurgu yapan İsmail Gökçe, “İyi bir fotoğrafçının, empati yeteneği olması gerek. Önce kendine sonra yaşadığı topluma dürüst olmalı. Yaşadığı çağa tanıklık etmeli”dedi.

 

2014’te Lefkoşa şubesi

İG Fotoğrafhane'nin Lefkoşa şubesinin ise yeni yılda hizmete girmesi hedefleniyor. Fotoğraf eğitimi almak isteyenler, kayıt ve detaylı bilgi için 0533 880 90 34 numaralı telefona başvurulabiliyor. 
Öte yandan, İG Fotoğrafhane'de yer alan kitaplık ise teorik, teknik fotoğraf kitapları ve ünlü fotoğrafçıların albümleri ile katılımcıların görsel hafızalarını geliştirmelerine imkân sunuyor.

Eğitimlerini tamamlayan katılımcılar aldıkları sertifikayla Fotoğrafhane Kulübü'ne kaydolabilecek, belirli aralıklarla düzenlenecek olan proje çalışmalarına ve gezilere katılabilecekler. Böylece, ortaya çıkardıkları işleri sergileme ve fotoğraf alanında gelişimlerini sürdürme fırsatı bulacaklar.

 

Atölyeler
Temel Fotoğraf Atölyesi

Genç Fotoğrafçılar Atölyesi-Uygulamalı Fotoğraf Atölyesi-İleri Fotoğraf Atölyesi-Dijital Fotoğraf İşleme Atölyesi-Stüdyo Fotoğrafçılığı Atölyesi-Belgesel Fotoğraf Atölyesi-Fotoröportaj Atölyesi.

 

İsmail Gökçe kimdir?

1977’de İskele’de doğdu. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi’nin Radyo TV-Sinema Bölümü’nü bitirdikten sonra, İstanbul’a gitti. Marmara Üniversitesi’nde Fotoğraf Bölümü’ndeki Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde doktora eğitimini bitirmek üzere.

Wilbert Skip Norman ve Coşkun Aral’ın fotoğraf asistanlığını yaptı. Kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı. Bir dergi için bazı Avrupa ülkelerini kapsayan gezi fotoğrafları çekip gezi yazıları yazdı, Türk TIR şoförlerinin çalışma şartlarıyla ilgili belgesel bir proje hazırladı. Kıbrıslı Çingeneler ve Maronitler üzerine fotoropörtajlar gerçekleştirdi.   

Çalışmalarında insanı konu aldı, farklı kültürlerin yaşayış biçimleriyle ilgilendi. İstanbul’daki Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Ülkemizdeki ilk fotoğraf eğitim merkezi “İG Fotoğrafhane”yi Mağusa’da kurdu ve burada eğitmenlik yapıyor.

Yaşamını Kıbrıs ve İstanbul’a sürdüren Gökçe, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak çalışıyor. Fotoğraf projeleri üretmeye devam ediyor.