Kunduracı Köksal Çebi, Gazimağusa’nın Terminal Bölgesi’nde “Çebi Kundura” isimli küçücük işyerinde, evine aş götürmek için uğraş veriyor…


Gazimağusa’nın Terminal Bölgesi’nde “Çebi Kundura” isimli küçücük işyerinde, evine aş götürmek için uğraş veriyor Köksal Çebi…

1974’ten sonra ailesiyle birlikte gelmiş Kıbrıs’ın Kuzey’ine, Trabzonlu Köksal Çebi… 56 yaşında 40 yıldır ayakkabı tamir ediyor…

Küçücük ayakkabı tamirhanesinde, üniversitede okuyan evlatları için çaba sarf ediyor, alın teri döküyor…

Üniversite sınavlarında istediği bölümü kazanamadığından baba mesleğini sürdüren Köksal Çebi, emekçi ve işçilerin yanı sıra müşterileri arasında, milletvekili, doktor,  mahkeme başkanı, avukat, savcı ve öğretmenlerin de bulunduğuna dikkat çekti.

“Alım gücü düştü” diyen Köksal Çebi, insanların elde olanı değerlendirdiğini kaydederek, satışlarının arttığını anlattı.

Son yıllarda müşteri sayısının arttığını kaydeden Köksal Çebi, şöyle konuştu:

“Alım gücünün düşmesi insanları tamire yönlendirdi. Bayan, erkek, çocuk ayakabısı yanı sıra çanta da tamir ediyorum. İşlerim, çok şükür arttı. Edebiyat öğretmeni olmak istiyordum, olmadı. Baba mesleğini sürdürdüm. Hayatımdan memnunum. Mutluyum.”

Köksal Çebi, geçmişte günde 3-5 çift ayakkabı tamir ederken, bu rakamın 20 çifte kadar çıktığını da sözlerine ekledi.

Üretim şart

Ülkede üretimin günden güne azaldığına da değinen Köksal Çebi, “Bir ülkede üretim yoksa gelecek de yoktur” diye konuştu ve ekledi:

 “Kalkınanın, ayakta durmanın yolu üretimden geçer. Ülkede sanatkar yetiştirilmiyor. Çocuklar, bu gibi okullara yönlendirilmiyor. Dünya var olduğu sürece bu veya bu gibi mesleklere ihtiyaç olacak. Bir başka ülkenin hakimiyeti altında kalmak istemiyorsak, üretmekten usanmayacağız. Üretmeyi bırakmayacağız, aksine kendimizi geliştireceğiz.”