Ali KALAY

Tiyatro sanatçısı ve yazar Osman Balıkçıoğlu,  ‘Londralılar’ adını verdiği ikinci kitabında, Londra’da tanıdığı ve buraya yerleşen Kıbrıslı Türkleri anlattığını ifade ederek, "İşçiden, bakana kadar karşılaştığım ve tanıştığım bütün insanları anlattım. Kitabımda duygu var. Zaman zaman espiri de var. Ama eleştiri yok" dedi.

Kitabı, 2 yılda hazırladığını ve 4 ay önce piyasaya çıkardığını ifade eden Balıkçıoğlu, "Hem Kıbrıs'ta hem de Londra'da birer tanıtım günü düzenledik. Güzel bir ilgi oldu. Kıbrıs'tan getirdiğim kitapların yarısını sattım. Kitap satışlarını daha çok düzenlenen çeşitli etkinliklere, toplantılara ve kutlamalara katılarak gerçekleştiriyorum" diye konuştu.

'Bizim İnsanımız, Bizim Lefkoşamız' adlı ilk kitabında 28 yaşına kadar Lefkoşa'da yaşadığı için o kenti anlattığını ifade eden Balıkçıoğlu,  "Kitapta Lefkoşa'da tadığım insanları tek tek ele almıştım. Çok büyük bir ilgi gördü ve 2 bin adet satmıştım. Bu İkinci kitabımda 28 yaşımdan sonra Londra'da tanıdığım karşılaştığım ve bildiğim insanları anlatıyorum. Çoğunluğunu Kıbrıslı Türkler oluşturuyor, ama içinde tanıdığım Türkiyeli kardeşlerimiz de var. Ayırım yapmadan anlattım. 'Bu zengindir bu fakirdir' demeden kimi tanıdıysam onları anlattım.

Bir dönem restaurantta çalışmıştım. Oralarda birlikte çalıştığım insanları da anlattım. Bakanları da anlattım, işçiyi de anlattım. Herkesi anlattım. Londra’ya ne zaman geldiklerini, ne yaptıklarını, özlemlerini, sıkıntılarını anlatıyorum" diye konuştu.

"Yani bu kitabı alan insanlarımız, ya kendilerini bulacaklar ya da ailelerinden tadık birileriyle karşılacaklar diyen Balıkçıoğlu, kitabı ile ilgili şunları söyledi: " Kitabımda bir eleştiri yok. Ben insanların iyi taraflarını görmeye çalışırım. İçinde doğal olarak espiri var. İnsanlara ve olaylara biraz espiritual bakmaya çalışıtım. Zaman zaman hüzün var, duygu var, ama  eleştiri yok"

Kitapta en çok beğendiğiniz bir karakter var mı? şeklindeki sorumuza Balıkçıoğlu şu cevabı verdi: " Kitabın içinde o kadar çok beğendiğim karekter varki bir seçim yapmak zor tabiki, hepsi, dost, hepsi arkadaş. Ama kitabın içinde ilginç insanlar var. Ali Salih adında 'restaurancılar kralı' diye bir işadamımız var. Zamanında 50-60 Wimpi Bar'a sahip olmuş bir kişi, mesela onu anlattım. Asil Nadir'in ailesi var onlardan da söz ettim. Onları yakından tanıyorum. Rahmetli babası İrfan beyi hepsini anlattım. Kitapta KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ta var. İşte böyle tanınımış kişileri anlatırken bunların yanında restaurantta şeflik yapan birisini de anlatıyorum. Sadece Londra'da yaşayanları değil, birinci kitabımda unuttuğum ve es geçtiğim insanlar oldu. Lefkoşa'da, o insanların buradaki bağlantılarını kullanarak onları da anlatıyorum"

Üçüncü kitabıyla ilgili çalışmalara başladığını ve bu kitapta ‘Alikko ile Caher’i anlatacağını kaydeden Balıkçıoğlu, şunları söyledi: "Bunun yanı sıra bazı TV projeleri var. Radyoda yayınlanan parodileri TV için de yapmamı istiyorlar. Bununla da ilgili bir çalışmam oldu ve umarım yakında çekimlere başlayacağız"

Balıkçıoğlu, şu anda herhangi bir gazede köşe yazarlığı  yapmadığını ve Facebook'ta okuyucularıyla  buluştuğunu ifade ederek,  "Onlar için günlük  bir şeyler yazıyorum. 30-35 civarında  beğeni alıyorum. Ayrıca 2 bin civarında da takipçim var" diye konuştu.

Eşi Sadiye Balıkçıoğlu'nun da tiyatro kökenli olduğunu ve daha sonra modaya yöneldiğini belirten Osman Balıkçıoğlu, eşinden büyük destek aldığını anlattı.

 

Balıkcıoğlu kimdir?
Osman Balıkçıoğlu 1944 yılında Lefkoşa'da doğu. İlkokulu Lefkoşa'da okudu. Lise düzeyinde İngliz okulunda eğitim aldı ve daha sonra belediyede vergi memuru olarak çalıştı. Bu sırada amatör olarak tiyatro çalışmlarında bulundu. 1965 yılında Kıbrıs Tiyatroları İlk Sahne grubuna katıldı. Burada yıllarca sahneye çıktı. Alikko ile Caher’in yaratıcısı, tiyatrocu merhum Kemal Tunç'a 'Caher' krakteriyle eşlik etti ve çok popüler oldu. Kıbrıs'ta oyun yasaklanınca turne için  'Fatma' rolünü üstlenen eşi ile birlikte Londra'ya geldi. Ancak 1974 olayları çıkınca adaya dönemeyen çift, burada yaşamak zorunda kaldı.