KONSEYE KINAMA...Kıbrıs Türk Vakfı (Turkish Cypriot Trust UK), İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin, "tek festivalle" ilgili yaptığı açıklamaya çok sert sözlerle karşılık vererek, yayımladıkları bildiriyi kınadı

Kıbrıs Türk Vakfı' (Turkish Cypriot Trust UK) çatısı altındaki örgütlerden olan Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu, 9 Mart Cumartesi akşamı, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’nın katılımıyla düzenlenecek dayanışma balosuna, tüm halkı katılmaya çağırdı.

Horozoğlu bu açıklamayı, Kıbrıs Türk Vakfı'nın (Turkish Cypriot Trust UK) düzenlediği basın toplantısında yaptı.

"Kimliğimize ve kültürümüze hep birlikte sahip çıkacağız” diyen Nafiya Horozoğlu, yaz aylarında düzenlenecek festivallerle ilgili olarak "Biz 23 Haziran’da, Lee Valley Athletic Centre’de, 30 Haziran’da ise Enfield Donkey Lane’de olacağız" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında Kıbrıs Türk Vakfı' (Turkish Cypriot Trust UK), İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin, "tek festivalle" ilgili yaptığı açıklamaya çok sert sözlerle karşılık verilerek, sergilenen tavırlar kınandı.

Kıbrıslı Türk Kültür Sanat Festivali, Mehmetçik Türk Cemiyeti, Aytotorular Kültür ve Sanat Derneği, Sheikh Nazim Dergahı, Londra Türk Avcılar Birliği, Kıbrıslı Sanatçılar Platformu, Londra Türk Masterleri, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere, Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin birleşiminden oluşan Kıbrıs Türk Vakfı (Turkish Cypriot Trust UK), dün akşam saat 19.00’da, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, son günlerde İngiltere’de, Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu örgütler arasında yaşanan bazı anlaşmazlıklara değinilerek, Kıbrıs Türk Vakfı'nın (Turkish Cypriot Trust UK) tavrı ortaya konuldu.

Konseyin bildirisini şiddetle kınıyoruz

Kıbrıs Türk Vakfı'nı (Turkish Cypriot Trust UK), “İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin, değişik mercilere gönderdiği bildiriyi” şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Özellikle vakıf üyesi dernek temsilcilerinin ismi verilerek, onlara yönelik karalama yapıldığı ve bunun da oldukça üzücü olduğuna dikkat çekildi.

Konseyin tavrı düşmanca

Turkish Cypriot Trust UK açıklamasında, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Bizler hep iyi niyet misyonu içerisinde kültüre ve sanata katkının temel amaç olduğu bilinciyle hareket ederek, halkımızı her iki festivale de katılmaya davet ederken, konseyin ayrımcı, hoş olmayan ve düşmanca tavırlarla, bizim düzenlediğimiz “10 Haziran Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali”ne katılanları dışlaması kabul edilir bir tavır değildir".

Açıklamada, ilgili tarihten sonra, hatta yakın zamana kadar, değişik iş çevrelerinin, iki tarafı bir araya getirdiği, uzlaşı olması için çalışmalar yaptığı, ancak onların da tanık olduğu gibi konseyin olumsuz tavrı yüzünden bu çabaların başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

Halkı yanıltmaya çalışılan bir diğer konun da bu yıl yapılması planlanan festivallerin tarihi ile ilgili olduğu ifade edilen açıklamada, "Biz, eşitlik, bağımsızlık ve demokrasi ilkeleri çerçevesinde her öneriye sıcak baktık. Ancak biz, yapılan inisiyatiflerin olumlu sonuçlanmasını beklerken, konsey sürekli festivallerinin hazırlığını yapmakla meşgul oldu" ifadesi kullanıldı.

Hakaret ettiler

Söz konusu bildirinin ilk cümlesinin “Konsey diasporada yaşayan Kıbrıslı Türkleri temsil eden en büyük çatı kuruluşudur” şeklinde olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Birleşik Krallık'ta, konsey dışı olan, yani konsey üyesi olmayan önemli koordine, şemsiye kuruluşları ve bağımsız derneklerin bulunduğuna vurgu yapıldı.

Bu nedenle söz konusu cümlenin diğer kuruluşlara "hakaret" niteliğinde olduğunun altının çizildiği açıklamada, “Bir kurum, ancak kendi üyelerini temsil edebilir. Bildiri ayrıca, insan onur ve şahsiyetine nazaran hoş olmayan bir üslup ve tepeden bakan bir tavırla hangi festivalleri, ne zaman yapabileceğimiz konusunda da bize akıl vermektedir" denildi.

Horozoğlu: Gençlerimiz için birlik olmalıyız

Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere (KTGBİ) Başkanı Nafiya Horozoğlu ise yaptığı açıklamada, 2018 yılında 6 kuruluşun bir araya gelmesiyle, birlik, hoşgörü, saygı ve dayanışma çerçevesinde Turkish Cypriot Trust UK'in kurulduğunu anımsattı.

Altı kuruluş olarak çıktıkları bu yolda, günümüzde 10 kuruluşla yollarına devam ettiklerini söyleyen Horozoğlu, büyüme süreçlerinin de devam edeceğinin altını çizdi.

Nafiya Horozoğlu, bu 10 kuruluşun amacının sosyal, kültürel, spor, sanat, eğitim ve farklı alanlarda faaliyetler düzenlemek olduğunu kaydetti.

Turkish Cypriot Trust UK, 10 Haziran 2018 yılında başarılı bir festivale imza attığını anımsatan Horozoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

“ Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı festival, İngiltere’de yaşayan toplumumuz ve en başta gençlerimiz için büyük bir önem taşıyor.

Festivaller sadece kültür ve sanatımızı, örf, adet ve geleneklerimizi bize hatırlatmak amacıyla yapılmazlar.

Diasporada yaşayan toplumların yaşamında çok önemli roller oynarlar. Festivaller kültür yozlaşması yaşayan, hatta asimile olma tehlikesi ile karşı karşıya olan genç nesillerimiz açısından çok büyük önemi var.

Gençlerin kültür ve kimliklerini tanıyıp yaşatmaları açısından da çok önemli fırsatlardır.

Biz bu önemli unsurların bilincinde olarak bir araya geldik ve birlik içerisinde 10 Haziran 2018’de festivali organize ettik. Bu yıl ise yine aynı yerde, Lee Valley Athletics Centre’de 23 Haziran Pazar günü, 2. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali'ni yapacağız.”

Nafiya Horozoğlu, gönüllerinin bu toplantıda tek bir festival açıklamak olduğunu istediğini ancak bazı nedenlerden dolayı bunu başaramadıklarını ancak "pes" de etmediklerini söyledi.

"Kavgayı bırakalım, omuz omuza yürüyelim". diyen Horozoğlu, 9 Mart Cumartesi akşamı TCT tarafından düzenlenecek dayanışma balosunun, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’nın katılımıyla gerçekleşeceğini ifade ederek, halkı bu etkinliğe davet etti.