Küçük yaştan zanaata meraklı olan ancak kendini akademik çalışmalara veren Gökhan Üresin, hobi olarak başladığı ahşap işçiliği daha da ileri taşıyarak pazarlama yoluna gitti.
Gençlik yıllarında Girne'nin gözdesi Bellapais'te yaşayan Gökhan Üresin, bahçeli bir evde yaşamanın avantajıyla hobi olarak birçok zanaat işiyle uğraşmış. Bitmek bilmeyen bir enerjiyle hem eğitim hayatına hem de çalışıp para kazanmaya devam eden Gökhan Üresin, evlendikten sonra evinin balkonunun bir bölümünü atölye yapmış. Üresin'i evlenip çocuk sahibi olmak engellememiş. Lisans, yüksek lisans derken şimdilerde doktora eğitimi alan Gökhan Üresin, tüm işlerden arda kalan zamanlarda da mini atölyesine geçerek ahşap işçiliğindeki hünerlerini sergiliyor.
Açılıp kapanan bir atölye yaptı
Tatil için gittiği Ankara'da hediyelik eşya dükkanında satılan ahşap anahtarlıklar Üresin'in dikkatini çekmiş ve Kıbrıs'a dönünce ahşap işçiliğiyle uğraşmaya karar vermiş. Bunun için gerekli olan kıl testere ve dağlama aleti gibi önemli makinaları da almış. Evlenince eşi ve oğlu ile Lefkoşa'da bir apartman dairesinde yaşamaya başlayan Gökhan Üresin, evinin balkonuna mini bir atölye kurmuş. Üresin, atölyeyi nasıl kurduğunu şu sözlerle anlatıyor: "Makineleri alınca evin bir odasında ahşap işçiliği ile uğraşmaya başlamıştım. Ancak çıkan tozdan çok rahatsız oluyordum. Ardından evin balkonuna taşındım ve bir bölümüne piyano benzeri açılıp kapanan bir atölye yaptım. Kapağını açtığım zaman mini atölye ortaya çıkıyor, kapattığımda dolap gibi görünüyor.Hobi olarak başladığım bu iş giderek ilgi gördü ve daha çok alet aldım. Artık eşyalar atölyeye sığmıyor. Vakıflar İdaresi'ne ait dükkanları kiralamak için uğraştım ama maalesef o dükkanlar işletmek için değil ambar olarak kullanılıyor. Evkaf malının böyle değerlendirilmesine çok üzüldüm."
Anahtarlık, kolye ve tespih en çok ilgi görenler
Gökhan Üresin, şimdilerde atölyeyi Bellapais'teki ailesinin evine taşımaya başlamış ve bahçede yeni bir atölye kuruyor.
Ürettiği ahşap ürünleri anlatan Üresin, en çok ilgi görenlerin anahtarlık, kolye, tespih; yüzük olduğunu söylüyor. Gökhan Üresin, genellikle küçük eşyaların tercih edildiğine dikkat çekiyor ancak zivaniya için bodirilik, ahşap avizeler ve ahşap tabloların da ilgi gördüğünü belirtiyor.
Üresin, Kiraç ve Murat Kekilli gibi sanatçıların yanı sıra Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonu Ersin Adaklı için ahşap plaket yaptığını da söylemeden geçmiyor.
Yaratıcılığını kullanarak ahşaba şekil veriyor
Yaratıcılık gerektiren işler yapmayı sevdiğini ve her fikre de açık olduğunu söyleyen Gökhan Üresin, el işi ürünler üretmesi nedeniyle seri üretim gerektiren siparişleri geri çevirdiğini belirtiyor.
Gökhan Üresin, Facebook ve Instagram'da Kıbrıs Hobi Atölyesi adıyla ürünlerini sergiliyor ve elden teslim gerçekleştiriyor.
Üresin, doğaya, yeşile ve ağaçlara hayran olduğunu anımsatarak, "Ahşaba yavaş yavaş şekil vermek ve sonra bitmiş halini görmek bana büyük haz verir" diyor.
"Devlet, yetenekli gençleri kazanmalı"
Üresin, gençlerin ülke için önemine dikkat çekerek, şöyle diyor: "Devlet büyüklerimiz, en küçük bir yararını göreceğini düşündüğü yetenekli gençleri kazanmaya çalışmalı, elinde tutmalı. Değerlendirilecek olan bu genç yetenekler gelecekte daha verimli bir neslin yetişmesini sağlayacaktır."