* Kültür ve sanat konularında son zamanlarda ardı ardına yapılan etkinliklerle  kültür sanat merkezi olma yolunda ilerleyen Çatalköy’de, Çatalköy Belediyesi’nin yaptığı projeler büyük ses getiriyor. Önümüzdeki günlerde Çatalköy sokakları önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çatalköy Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Derman Atik North Cyprus UK’in sorularını yanıtladı.

 

*Buram buram Kıbrıs kokan etkinlikte, sokaklarda eski Kıbrıs günleri yaşatılacak. Ayaktaşından lingiriye çeşitli Kıbrıs oyunlarının da oynanacağı 3. Beşparmaklar Kültür Sanat Günleri’nde dostluklar pekişecek, eski günler anılacak…

 

Çatalköy buram buram Kıbrıs kokan bir etkinliğe hazırlanıyor. 22-23 tarihlerinde düzenlenen 3. Beşparmaklar Kültür Sanat Günleri ile Çatalköy sokaklarında nostalji yaşanacak. Kıbrıs kültüründe var olan değerlerin hayat bulacağı bu iki gün içerisinde, sokaklarda aynı eski günlerdeki gibi ayaktaşı ve lingiri gibi oyunlar oynanacak; herse, zivaniya, hellim gibi ürünlerin yapımı sergilenip bu ürünler halka sunulacak. Halkdanslarının ve Kıbrıslı sanatçıların da yer alacağı etkinlik eski günlerin yeniden yaşanması ve yaşatılması için önemli bir yer tutuyor.
Çatalköy Belediyesi’nin kültür ve sanat anlamında yaptığı ardı ardına faliyetler dikkat çekerken, bu adımlar beldenin güzelliklerine güzellik katıyor. Çatalköy Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Derman Atik North Cyprus UK’in sorularını yanıtladı.

 

Çatalköy’de son yıllarda sanat ve kültürel konularda büyük bir gelişim gözlemliyoruz. Öncelikle bizlere bu alanda Çatalköy Belediyesi’nin çalışmalarından bahseder misiniz?
Çatalköy Belediyesi’nde Kültür Sanat Koordinatörü olarak göreve başladığımız anda, beldede yıllardır eksikliği süren kültür sanat alanındaki boşluğu doldurabilmek için Çatalköy Belediyesi çatısı altında, maddi olanaklar elverdiğince sanat guruplarını oluşturup harekete geçirdik .Öncelikle Çatalköy Belediye Tiyatrosu’nu kurduk ve atölye çalışmaları ile aramıza yeni oyuncu adayları aldık. Hemen arkasından Çatalköy Belediyesi Halkdansları topluluğunu oluşturduk. Halkdanslarına gençlerden ve küçüklerden oldukça yoğun katılım olduğunu gördük. Bu çalışmalar sürerken diğer taraftan da Çatalköy Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosunu oluşturup çalışmalara başladık.Yani 2010 yılı sonunda başlayan bu çalışmalarımız 2012 yılının sonunda iki yıl içerisinde, iyi bir noktaya geldiği kanısındayız. Bugün Çatalköy beldesi içerisinde Çatalköy Belediyesi’ne bağlı 150 civarında sanat gönüllüsünün birlikte hareketi sözkonusu.

 

Belde halkının bu tür aktivitelere ilgisi nasıl?
Belde halkının oldukça samimi sıcak ve yoğun bir ilgi ve talebi sözkonusu. Bizler de Çatalköy Belediyesi olarak, bu talebe olanaklarımız ölçüsünde cevap vermeye çalışıyoruz. Beldede artık kurumsallaşmaya  doğru yol alan iki önemli etkinliğimiz var. Birisi Beşparmaklar Tiyatro Festivali, ki bu etkinliği her yıl mart ayında düzenliyoruz. Bir diğeri ise önümüzdeki günlerde üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz 3.Beşparmaklar Kültür Sanat günleri. Beldede yaşayan vatandaşlarımız olsun ülke insanımız olsun bir etkinlik bittiğinde diğer etkinlikte neler olacağını sürekli soruyor ve yeni fikirler de ortaya koyarak gelişime katkı koyarak sahipleniyor.

 

Kuzey Kıbrıs’ta bu tür kültürel ve sanatsal faaliyetlerin konumu ne durumda? Bu konuda neler yapılabilir? Bireysel olarak kişilere ve kurum ve kuruluşlara ne tür görevler düşüyor?
Kuzey Kıbrıs’ta özellikle yaz aylarında oldukça yoğun ve birbirine benzer etkinliklerin yaşandığını gözlemleyebiliyoruz. Ancak önemli olan bu etkinliklerin niteliği, içinin neye göre nasıl doldurulduğu ve toplumsal gelişime nasıl katkı koyduğudur. Belde veya merkez belediyelerin bu tür etkinlilerde tıpkı devletin de yapması gerektiği gibi bilinçli ve doğru saptanmış toplumsal gelişmeye katkı koyabilecek ve bunu yaparken de halkın katılımını sağlayacak kültür politikaları belirlemeleri gerekmektedir. Bu yapılan etkinliklerde öncelikle ülke kültürüne katkı yapılıp gençlere kültürümüz hatırlatılırken,ülkemiz sanatçıları bu etkinliklerde aktif olarak rol almalıdır.İster merkezlerde ister beldelerde isterse devlet kademelerinde bu etkinliklerin düzenleniş biçimi hangi sanatçıların katılacağı siyasilerin iki dudağı arasında olmamalı. Bu işler  sanat komitelerinde, bilinçli ve donanımlı sanatçılar tarafından organize edilmelidir. Yoksa otellerin her ay yurt dışından  getirdiği sanatçıları fahiş bedeller ödeyerek bu tür etkinliklerde program yaptırmanın doğru bir yaklaşım olduğuna inanmıyorum. Ayrıca böylesi yaklaşımlar ülkemiz sanatçısını değersizleştiriyor ve aşağılıyor. Sonuç olarak da şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Benim ülkemde yapılan bir otelde, benim ülkemin garsonu aşcısı, şöförü çalıştırılmadığı ve değer görmediği gibi benim ülkemin sanatçısı da değer görmüyor. Benim ülkemin sanatçısı kolay kolay yurt dışında konser veya performans ortaya koyamadığı açıkca ortada dururken, benim sanatçım kendi ülkesinin kültür sanat etkinliklerinde de tercih edilmiyorsa o etkinliğin benim ülkeme ait olduğunu söylemek de mümkün olmuyor.  

 

Geçtiğimiz aylarda Tiyatro Su olarak atölye çalışmaları başlattınız. Bu çalışmalar nasıl gidiyor? Ayrıca Tiyatro Su’nun şu günlerde bir turne progrmı var mı?
Evet Ağustos ayı öncesinde bir duyuru yaparak Çatalköy Belediye Tiyatro Su olarak  sadece yeni katılan oyuncu adaylarına yönelik 2 hafta süren atölye çalışmaları düzenledik.Yepyeni 25 kişinin oyuncu adayı olarak katıldığı bu çalışmaların birinci ayağını tamamladık. Şu anda da yoğun bir şekilde benim 29 yıl önce yerel diyalekt ile yazdığım ve bu gün hala güncelliğini koruyan göç konusu ile ilgili, Eyva Be Süleyman adlı oyunu 22 Eylül’de alan odaklı bir çalışma ile 3. Beşparmaklar Kültür ve Sanat Günleri’nde sahnelemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çatalköy Belediye Tiyatro Su Ekim ayı itibarı ile KKTC turnesine bu yıl Yeni Erenköy’den  “Albayın Karısı” adlı Hristo Boyçev’in yazdığı oyunla başlayıp sahnesi bulunan bölgelerde turnesini sürdürmeyi hedefliyor.

 

Çatalköy Belediyesinin bu yıl düzenleyeceği 3’üncü Beşparmaklar Kültür Sanat Günleri bu ay içerisinde yapılıyor. Tamamen Kıbrıs’a özgü olan böylesi bir organizasyonun başlama amacı neydi? 
3. Beşparmaklar Kültür Sanat Günleri, bilinçli bir tercihle başlattığımız bir etkinliktir. Öncelikle panayırlarla meyve sebze isimleri etkinlikleri ile yoğrulan ve bazı yerlerde  döner kebap, lahmacun acılı şalgam suyu satılıdığı ve hem yiyecek içecek kültürü olarak hem de sanat ve kültür etkinlikleri adı altında hem yabancı hem de yoz kültür etkinliklerinin deyim yerinde ise gırla olduğu bir dönemde, “Buram Buram Kıbrıs Kokusu” adı altında çok seçici ve dikkatli davrandığımız, doğru kararlar ürettiğimiz gücümüz yettiğince kendi ülkemiz sanatçısı ve sanatını desteklediğimiz, kendi kültürümüzü yansıttığımız bir programla ve alternatif bir söylemle Beşparmaklar Kültür Sanat günlerini ortaya koymak gerçekten bizler için çok önemliydi. Bu anlamda Çatalköy Belediyesi olarak iki yılda iyi bir yol haritası ile doğru tercihler yaparak ilerlediğimiz inancidayım.

 

Programda bu yıl ne gibi etkinlikler var?
22 ve 23 Eylül 2012 de yapacağımız 3. Beşparmaklar Kültür ve Sanat günlerinde, geçtiğimiz yıl fotoğraf,  resim, el sanatları sergimize bu yıl heykel sergisini de ekledik. Bu yıl farklı sanatçılarımızı da davet ettik etkinliğimize. Geçtiğimiz yıllarda yapmadığımız ve bu yıl ilk kez uygulayacağımız halkımızın ve stant sahiplerinin ayrı ayrı değerlendirileceği yemek yarışmamız olacak. Bu organizasyonu da Kıbrıs Mutfak Profesyonelleri derneği ile birlikte yürüteceğiz. Aynı zamanda Kıbrıs Türk Mutfak kültürümüz üzerine usta aşçılar ve öğretim görevlileri seminerler verecek söyleşilerde bulunacaklar. Sokaklarımızda farklı müzik sanatçılarımız aynı anda Kıbrıs müzikleri çalacaklar günler boyunca.Yine sokaklarımızda eskiden oynadığımız ve artık çocuklarımızın unuttuğu bilmediği eski sokak oyunlarımız büyüklerimiz tarafından hatırlatılacak ve çocuklarla oyunlar oynanacak. Örneğin lingiri ve ayakdaşı gibi. Ülkemiz halkdansları gösterileri yanısıra, bu halkdanslarımızın ülkemizde yaşayıp yaygınlaşmasını sağlayan nerdeyse tüm Kıbrıs Türk Halkdansları ustaları doğaçlama olarak sokaklarımızda oynayacaklar. Kıbrıs Türk Tiyatrosu içerisinde bir ilk gerçekleştirilecek ve Tiyatromuzun sahneleyeceği oyun sokak aralarındaki damlarda balkonlarda ve yollarda alan odaklı bir anlayışla ortaya konulacak ve izleyiciler oyunu çerçeve sahnede veya sahnenin ortada izleyicinin çevrede izleyeceği bir şekilde alışılagelmiş anlayışların dışında izleyeceklerdir.Yani bu sahneleme anlayışında izleyiciler (merkezde) ortada ve ayakta oyuncular farklı yerlerde ve çevrede olacak. Bununla birlikte konserlerimiz ve sokaklarda hellim-zivaniya-herse yapımı ve sunumu ile birlikte, ahşap oymacılık sele sepet yapımı gibi kendi kültürümüzü yaşatıp hatırlatmayı hedeflediğimiz etkinliklerimiz yer alacaktır.

 

Geçtiğimiz yılki organizasyonda, etkinlik için sahne kurulmamış ve tüm etkinlikler Çatalköy sokaklarına taşınmıştı. Bu yıl nasıl olacak?
Bu yıl sahne de kurulacak sokaklarda damlarda çatılarda kahvelerde de gösteriler yapılması hedefleniyor ancak doğal ve otantik yapıyı bozmamaya ve modernleştirmemeye yine de özen göstereceğiz.

 

Eski günlerde oynanan oyunları yeniden Çatalköy sokaklarına taşımak gibi bir fikir nasıl doğdu? 
Bu fakir yıllar önce sevgili Cumhur Deliceırmak ile tasarladığımız planlayıp programladığımız bir düşünceydi. Ancak bu çalışmayı Girne’de gerçekleştirememiştik kısmette bu gün (22 Eylül 2012) Çatalköy Belediyesininmiş.

 

 

Geçtiğimiz yıl organizasyona “Buram buram Kıbrıs” sloganını kullandınız. Ve her şey tamamen Kıbrıs’a özgüydü. Gerçekten de bu yaşam koşulları içerisinde öz değerlerimizden bir kopuş yaşandığını söyleyebilir miyiz? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Daha önceki başka bir soru içerisinde de bunun cevabını vermiştim bu yokoluşun sebebi her ne kadar da dış etkenler dış faktörlör ise bir o kadar da Kıbrıslı Türkler bizleriz. Öz değerlerimizden kopuşumuzun sebebini sadece baskılara, dış faktörlere veya beceriksiz idarecilere bağlamamak gerekiyor. Dönüp Kıbrıs Türk sanat ve kültürünün, öz değerlerimizden kopuşun sebebini hem halk olarak hem de bu ülkenin öncüsü olan biz Kıbrıslı sanatçılar olarak kendimize sormalıyız. Siyasilerin iki dudağı arasında bırakıyorsak kararları ve buna karşılık halk olarak ya da sanatçı bireyler olarak bir karşı duruş sergilemiyor ve alternatif düşüncemizi ortaya koymuyorsak, kabahatin çoğu da bizlerin oluyor.

 

Kültürel ve sanatsal anlamda faaliyetler düzenlerken ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz? Özellikle mali konularda Çatalköy Belediye bütçesi dışında destek alıyor musunuz?
Tam da can alıcı soru. Açıkcası gerek ülkenin gerekse belediyemizin en önemli sorunlarından birisidir. Devlet desteği anlamında meseleye bakıyorsak hayır,bu güne kadar bu anlamda hiç bir bakanlık veya devlet kademesinde maddi katkı almadık.Ancak bazı sorunları çözebilmek için bölgedeki belli iş yerlerinden dönem dönem Belediye başkanının özel çabaları ilea z da olsa katkı alabiliyoruz. Çatalköy Belediyesi olarak göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.