Çatalköy Belediyesi’nin düzenlediği 9. Beşparmaklar, 1. Uluslararası Tiyatro Festivali dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Çatalköy Belediyesi Meclis Üyeleri, Arapköy ve Çatalköy Muhtarları, Çatalköy Belediyesi Sanat Yönetmeni Derman Atik ve festivale katılacak olan tiyatro topluluklarının temsilcileri katıldı.

Olive Tree Otel’de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu “Bugün yine bir festivalimizin ilk adımını burada atıyoruz birlikte. 9. Beşparmaklar ve 1. Uluslararası boyutuyla ilk kez düzenleyeceğimiz tiyatro festivalimizin ilk adımı. Çatalköy Belediyesi olarak yerel tiyatrolarımızın güçlendirilmesi ve tiyatronun halkımızla çok sağlıklı bir şekilde buluşturulup ileriye taşınılması misyonuyla bu yola çıktık” dedi.

“Ülke tanıtımıyla ilgili misyon üstlendik”

Festivalin bu sene başka bir boyut kazandığını belirten Başkan Hulusioğlu “Bu yıl buna uluslararası boyut katarak ülkemizin tanıtımıyla ilgili bir misyon üstlenmek hedefi koyduk. O doğrultuda bu yıl programımızı yaptık. Türkiye ile birlikte Sırbistan, Fransa ve İtalya’dan tiyatro gruplarıyla birlikte uluslararası festival denemesi yapıyoruz. Ülkemizdeki hem ödenekli hem de amatör ama en az ödenekli kadar profesyonelce işlerini yapan tiyatro ekipleriyle kaliteli bir festival çıkartmak hedefiyle bu yıl organize olduk” dedi.

“Ülkemizde yapılan en zor sanatın anası: Tiyatro”

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu sözlerini “Tiyatro ülkemizde gerçekten en zor yapılan sanatın anasının oluştuğu bir meslektir. Günlük yaşantımızdaki güzel ve kötü şeyleri seyirciyle canlı performansta buluşturan bir eylemdir. Bunu yaratmak, sahnelemek, beğendirmek gerçekten çok zordur. Yapılan her hata anında seyirciyle yüzyüze geliyor. O yüzden gece gündüz demeden çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Takdiri bu arkadaşlarımızın alması gerekiyor. Bizler yönetici olarak bir aracıyız. Bütün emek verenleri gönülden kutluyor, seyircinin alkışlarıyla tekrardan onurlandırılacaklarını düşünüyorum. Bundan eminim. Belediye Meclis Üyelerimize, muhtarlarımıza ve tabii ki sponsorlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Başta Cumhurbaşkanlığı’na, Kültür Dairesi’ne, Olive Tree Otel ve Malpas Otel’e sonsuz teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.

Atik: “9 yıl once çadırda başlayan serüven”

Başkan Hulusioğlu’ndan sonra söz alan Çatalköy Belediyesi Sanat Yönetmeni Derman Atik ise konuşmasında şunları söyledi:

“9.’sunu gerçekleştiriyoruz ve 1. Uluslararası festivalimiz. 9 yıl once çadırda başlayan serüvenimiz şu anda bir salonda devam ediyoruz. Bu çok önemlidir. Şu anda uluslararası boyut düzeyinde bir deneme yapıyoruz” dedi.

“Yabancı oyunlar tamamen fiziksel”

Derman Atik, izleyicilerin yabancı oyunları anlayıp anlayamama konusuna da değinerek “İzleyicilerimizin kafasında şöyle bir soru olabilir: Fransa’nın, İtalya’nın, Sırbistan’ın oyunlarını ben nasıl anlayacağım? O dili nasıl anlayacağım. Şunu belirtmeliyim ki bu oyunların tümü tamamen fiziksel oyunlar. Dile dayalı değildir, ama sahnede göreceğiniz herşey mükemmeldir. Çünkü bu oyunları izleyerek getirdik. Yurt dışında katıldığımız organizasyonlarda bunları görerek buraya davet ettik. Bütün bu oyunların hiçbirinin dilinin sorunu yok. İzleyici rahatlıkla algılayabilecek” dedi.

“Herkese teşekkür ediyorum”

Atik sözlerini “Çok güzel insanlarla çalıştık. Seyircimizin karşısına en iyi şekilde çıkmak istiyoruz. Arı gibi çalıştı arkadaşlar sağolsunlar. Özel bir sürece girdik. Sponsorlarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu işler sadece belediye olanaklarıyla kolay yürümez. Burada şahsım, ekip arkadaşlarım ve belediyem adına bütün sponsorlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.

Kıroğlu “Güzel hatıralarla köyümüzden ayrılırlar”

Toplantıya ev sahipliği yapan Olive Tree Otel Müdürü Uğur Kıroğlu’ da yaptığı konuşmasında “Kültür ve sanatın ön planda olduğu, artık başkanımız ve Derman hocamızın da söylediği gibi uluslararası boyuta ulaşan bu organizasyonun bir parçası olmak bizi çok mutlu ediyor. Katılımcılara, tiyatro ekiplerine başarılar diliyorum. Umarım seyircilerimiz çok güzel hatıralarla köyümüzden ayrılırlar”

Uğur

Festival içerisinde Çatalköy Belediyesi Tiyatro Su ve Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu (Gibetsu)’nun oynayacağı 3 oyunun yönetmenliğini yapan Türkiye’nin ünlü tiyatrocularından Nermin Uğur ise yaptığı konuşmasında “Öncelikle Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet beye herşey için çok teşekkür ediyorum. Maddi manevi tiyatrodaki en düşük statüdeki arkadaşıma, sizlere tüm yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten burada çalışırken herşeyde rahattım. Gerçekten delilik. Ben bu deliliğin içerisinde bana eşlik eden delilerden de çok özür diliyorum. Burada şöyle bir lüksü yaşadım. Burada yaşanan bir zincir var ki Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Derman Atik. Bu zincirin içerisinde olmak gerçekten çok heyecan verici. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Festival Programı

13 farklı tiyatro ekibinin toplam 17 oyun sergileyeceği 1-27 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Çatalköy Belediyesi 9. Beşparmaklar, 1. Uluslararası Tiyatro Festivali ‘nin programı ise şu şekilde:

1 Mart 2019 Cuma

Deli

Maltepe Belediye Tiyatrosu / Türkiye

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

4 Mart 2019 Pazartesi

Yabancı Sesler

Silence Tiyatro / İtalya

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

7 Mart 2019 Perşembe

Şerefine İnsanoğlu

İskele Belediyesi Tiyatrosu

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

8 Mart 2019 Cuma

Karakondzule 99 (Savaş Karşıtı Kabare)

SAMTEATAR Topluluğu / Sırbistan

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

9 Mart 2019 Cumartesi

Şenlik Çıkmazı

Güzelyurt Belediyesi Şehir Tiyatroları

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

11 Mart 2019 Pazartesi

Tilki ile Kirpi (Çocuk Oyunu)

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 09.30- 10.30

13 Mart 2019 Çarşamba

Medea Belleği

Theatre Espace Marais/ Fransa

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

15 Mart 2019 Cuma

Hayrettin’in Sihirli Hıyarı

Dördüncü Duvar Kültür ve Düşünce Derneği

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

17 Mart 2019 Pazar

Çökme Tehlikesi Var!

Çatalköy Belediye Tiyatro Su

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

19 Mart 2019 Salı

Bremen Mızıkacıları’nın Zaferi (Çocuk Oyunu)

KKTC Devlet Tiyatroları

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 09.30- 10.30

21 Mart 2019 Perşembe

İkinci Caddenin Mahkumu

Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

22 Mart 2019 Cuma

İkinci Caddenin Mahkumu

Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

24 Mart 2019 Pazar

Ejderha Tepesi

Beyarmudu Bel. Güney Mesarya Halk Tiyatrosu

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

26 Mart 2019 Salı

Yıldız Olmak Kolay Mı?

Çatalköy Belediye Tiyatro Su

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

27 Mart 2019 Çarşamba

Yıldız Olmak Kolay Mı?

Çatalköy Belediye Tiyatro Su

Yer: Erol Avgören Kültür Merkezi Saat: 20.00

Tüm oyunların bilet ve bilgisi için Çatalköy Belediyesi’ne 0392 824 40 68/113-116 numaralı telefonlardan ulaşılabilir. Bilet fiyatları ise tam 10 Türk Lirası, öğrenci 5 Türk Lirası olarak belirlendi.

.