Kuzey Kıbrıs’ta Şubat ayında başlayıp Kasım ayına kadar geçen 10 aylık sürede tam 67 festival veya festival havası taşıyan gösteri ve etkinlik düzenleniyor

Büyük çoğunluğu panayır havasında geçen ve çok ses getiren etkinliklerin sayısı bir elin parmakları kadar olan festivallerin önemli bölümü, yaz aylarında yapılıyor

67 festival ve etkinliğin süreleri 180 takvim gününe denk gelirken, 2012’de her 2 günde 1 adet sosyal faaliyet organize edildiği ortaya çıkıyor

 

KKTC neredeyse bir festivaller ülkesi haline geldi. 2012 içinde Şubat ayından Kasım ayına kadar geçen süre 10 aylık sürede ülkede 67 tane festival veya festival havası taşıyan gösteri ve etkinlik düzenleniyor.

67 festival ve etkinliğin sürelerinin toplamı neredeyse 180’i bulurken, bu da 2012’de her 2 günde 1 adet festival ve benzeri bir etkinliğin organize edildiğini ortaya koyuyor.

Festival ismiyle düzenlenen etkinliklerin büyük çoğunluğu panayır havasında geçerken, Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Güzelyurt’ta nitelikli sayılabilecek ölçülerde festivaller de yapılıyor. Özellikle Mağusa Kültür ve Sanat Festivali’nin uluslararası alandaki etkisi ile Lefkoşa Tiyatro Festivali’nin ise tüm oyunlarını kapalı gişe oynaması büyük dikkat çekiyor. Düzenlenen festivallerin önemli bölümü yaz aylarına sıkıştırılırken, bu yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında da eğlenceli etkinlikler yapılıyor.

Festivallerin önemli bölümü, ülkenin o yöresinde yetiştirilen tarımsal ürünün adını taşırken, Kıbrıslıları yüzyıllar öncesine taşıyıp, ürünlerin kutsanmasının modern bir türünün doğmasını da sağlıyor.

Bu festivaller içinde özellikle Güzelyurt Portakal Festivali, Yeşilırmak Çilek Festivali, Lefke Ceviz Festivali, Yıldırım Karpuz Festivali, Zeytinlik Zeytin Festivali ve Yeniboğaziçi Pulya Festivali dikkat çekiyor.

 

Festivallerin aylara dağılımı
Şubat ayında Hamsi Festivali ile başlayan etkinlikler, Kasım ayında Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ile sona ererken, eğlence Haziran ayında doruğa çıkıyor.

Festivallerin aylara dağılımı ise şöyle: Şubat 2, Mart 7, Nisan 6, Mayıs 8, Haziran 16, Temmuz 7, Ağustos 8, Eylül 7, Ekim 5 ve Kasım 1.

 

2012’de festivaller takvimi: Yaklaşık 180 gün

 

ŞUBAT

5 Şubat:
Geleneksel Hamsi Festivali. KKTC Karadenizliler Derneği tarafından Girne’de yapılan festival, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ölümü nedeniyle iptal edildi.

8 Şubat: Karikatür Festivali: Yeniboğaziçi Pulya Festivali kapsamındaki etkinlik, I. Uluslararası Yeniboğaziçi Ressamlar Buluşması adıyla 8 Şubat’ta yapıldı.

 

MART

10 Mart: Gazimağusa Çocuk Festivali. Gazimağusa Belediyesi ve Mağusa Kültür Derneği tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlendi.

17 Mart: 8. Yorgoz (Tepebaşı) Lale Festivali (eski Medoş Lalesi Festivali). Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği (TEPDER) tarafından organize ediliyor.

18 Mart: Avtepe 8. Medoş Lalesi Festivali. Yeni Erenköy Belediyesi düzenliyor.

23 Mart: Beşparmaklar 2. Tiyatro Festivali. Çatalköy Belediyesi ve belediyeye bağlı ‘Tiyatrosu Su’nun etkinlikleri 1 Nisan’a kadar sürdü.

24 Mart: Güzelyurt VII. Kültür Sanat Festivali. 4 Mayıs’a kadar çeşitli etkinliklerle süren festival Güzelyurt Amatör Sanatçılar Derneği’nin (GASAD) sanat etkinlikleri arasında.

25 Mart: Bağlıköy Eko Gün. Bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlik, Bağlıköy Eko Turizm Komitesi  tarafından organize ediliyor.

29 Mart: 2. Hisarköy Orkide Festivali. Lapta Belediyesi tarafından finanse edilen festivalde “orkide yürüyüşü” dikkat çekiyor.

 

NİSAN

1 Nisan: 7. Büyükkonuk Outdoor Festivali. Büyükkonuk köyü eko turizm faaliyetlerine başlamasını ve Eko-Köy ilan edilişini kutluyor.

8 Nisan: 3. Yiğitler Gafgarıt (Yabani Enginar) Festivali. Yiğitler Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nin organizasyonu ve Değirmenlik Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

23 Nisan: Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenleniyor. Bu yıl 14. kez yapıldı

26 Nisan: GÜSAD 15. Kültür Sanat Festivali. Güzelyurt Sanat Derneği (GÜSAD) tarafından organize ediliyor.

27 - 28 Nisan: Turizm ve Kültür Festivali. Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Girne Belediyesi, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğinde yapılıyor.

29 Nisan: 4. Mormenekşe Enginar Festivali. Yeniboğaziçi Belediyesi ve Mormenekşe Kadınlar Birliği tarafından organize edilen festival, Mormenekşe köyünde yer alıyor. Bu yıl ilk kez “Enginar Eko Gün” de düzenlendi.

 

MAYIS

5 Mayıs: 8. Bellapais İlkbahar Müzik Festivali. Kuzey Kıbrıs Müzik Derneği organizasyonu ve Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı işbirliğinde yapılan festivalde blues, jazz ve klasik müzik ziyafeti çekiliyor. Bu yıl aralıklarla 17 Mayıs’a kadar sürdü.

5-6 Mayıs: 7. Kıbrıs İpek ve Koza Festivali (Bellapais). Girne Belediyesi, Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi Muhtarlığı’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

5 Mayıs: 3. Gençsin Festivali. Milli  Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Dairesi tarafından organize ediliyor. Gençler modern danslardan örnekler sunuyor.

12 Mayıs: Mehmetçik 1. Eko Gün. “Bu kültür bizimdir” sloganı ile düzenlenen etkinlik, Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği Mehmetçik Şubesi’nin girişimleriyle hayat buldu.

17-20 Mayıs: Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) 19. Bahar Festivali. Türkiye’nin ünlü sanatçılarının sahne aldığı festival, kampüste yapılıyor.

20 Mayıs: 10. Geleneksel Eko Gün. Eko turizmde pilot bölge olan Büyükkonuk’taki etkinliğe ülkenin dört bir yanından insanlar akıyor.

21 Mayıs- 1 Haziran: 20. Gazimağusa Çocuk Festivali. Gazimağusa Belediyesi ile Mağusa Kültür Derneği’nin ortaklaşa organizasyonunun merkezinde çocuklar var.

21 Mayıs- 18 Haziran: 16. Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellapais Müzik Festivali. Müzik Vakfı organizasyonluğunda, Cumhurbaşkanı’nın himayesinde, Başbakanlık,  TC Lefkoşa Elçiliği, Dışişleri Bakanlığı, KKTC Telsim, THY ve UKÜ’nün ana sponsorluğunda yapılıyor.

 

HAZİRAN

2 Haziran: Lefkoşa Yemek Festivali. Restoran ve hazır yemek sektöründeki kuruluşlar katılıyor.

3 Haziran: Dostluk Pınarı Çocuk ve Kültür Festivali. Değirmenlik Belediyesi düzenliyor.

3-10 Haziran: 5. Uluslararası Esentepe Zerdali Festivali. 10 Haziran’a kadar devam eden festivali Esentepe Belediyesi organize ediyor.

3 Haziran: 3. Lefke Ceviz Festivali. Lefke’de düzenlenen festivalde ceviz ürünleri ön planda tutuluyor.

5-10 Haziran: 7. Geleneksel Çilek Festivali. Yeşilırmak köyünde düzenlenen festival, bölge halkının girişimleriyle düzenleniyor.

6 Haziran: 2. Girne Kültür ve Sanat Festivali. Girne Belediyesi’nin organizasyonuyla yapılıyor. Bu yıl aralıklarla 1 Temmuz’a kadar sürdü.

8-17 Haziran: 1. Hasat Festivali. Alaniçi köyünde ilk kez düzenlenen festival, Belediyesi ile Alaniçi Muhtarlığı tarafından organize edildi.

9 Haziran: Sinerji 5. Dans Şöleni. Sinerji Kültür Sanat Derneği, geleneksel hale getirdiği etkinlikte geleneksel ve modern dans gösterileri sunuluyor.

15-17 Haziran: 2. Çınarlı Kültür Sanat Festivali. Bu organizasyonda sanatçı ve grupların sahne alacağı konserlerin yanı sıra araştırmacı, sanatçı ve yazarlarla buluşma ve imza günleri düzenleniyor.

16-17 Haziran: 5. Geleneksel Kuzucuk Festivali. Mütevazi etkinlik, Kuzucuk Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği tarafından düzenleniyor.

22 Haziran: 5. Lapta Turizm Festivali. Lapta Belediyesi festivalle, bölgenin tarihi, doğası, sosyo-kültürel yaşamını  tanıtma ve turistik tanıtımına katkı sağlama amacını taşıyor.

22 Haziran-11 Temmuz: 16. Uluslararası Mağusa Kültür-Sanat Festivali. Ülkenin uluslararası alanda da adını duyuran festivalde dünyaca ünlü sanatçı ve gruplarla geniş bir yelpazede konserler ve gösteriler düzenleniyor. 15 yılda toplam 150 etkinlik düzenlenen festivalde, 450 sanatçı ve 400 bin seyirci ağırlandı.

22-25 Haziran: 3. Dikmen 11 Meşale Festivali. Yerli sanatçıların kendilerini gösterdiği bir başka etkinlik.

23 Haziran -7 Temmuz: 35. Güzelyurt Portakal Festivali. 1977 yılından beri düzenlenen festival, ülkenin en eski ve en köklü organizasyonlardan biri. Festivalde unutulmaz etkinliklere imza atılırken, özellikle güzellik yarışması dikkat çekiyor.

23 Haziran: 2. Yıldırım Karpuz Festivali. Yıldırım Kadınlar Birliği’nin Yeniboğaziçi Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği etkinliğin sloganı, “Kabak Değil, Çekirdek Karpuz.”

27 Haziran-8 Temmuz: 44. Geleneksel İskele Festivali. Güney Kıbrıs’taki Larnaka’dan Kuzey Kıbrıs’taki İskele’ye taşınan festival bu yıl 44. kez düzenlendi. Festival kapsamındaki Uluslararası İskele Belediyesi Halk Dansları Festivali de bu yıl 17. kez düzenlendi.

 

TEMMUZ

2-12 Temmuz: 17. Uluslararası Gönyeli Belediyesi Halk Dansları ve Kültür Sanat Festivali. Ülkenin zengin belediyelerinden Gönyeli’nin düzenlediği festivalde halk dansları gösterileri, konserler ve sportif etkinlikler yer alıyor.

 

5-8 Temmuz: Beyarmudu Patates Kültür ve Sanat Festivali. Beyarmudu Belediyesi tarafından ilk kez düzenlendi.

6 Temmuz: Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu’nda düzenlenen “Seminer ve Atölye Çalışmaları Festivali’nin katılımcıları üniversite öğrencileri.

20-22 Temmuz: Değirmenlik Uluslararası Halk Dansları Festivali. Bu yıl ilk kez düzenlendi.

23-29 Temmuz: Mağusa; Kültürlerin Buluştuğu Şehir Festivali. 2012’de ilk kez düzenlenen iki toplumlu kültür sanat festivali, MAGEM-Epilogi ortak projesinin 4. ayağı olarak yapıldı.

25 Temmuz: Akdoğan Festivali. Belediyenin organize ettiği festival, yerel sanatçıların boy gösterdiği bir başka etkinlik.

28-29 Temmuz: Çamlıbel Bucak Panayırı (Mirtu Panayırı). Çamlıbel Bucağını Güzelleştirme, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği (Çam-Sev) tarafından düzenliyor.

 

AĞUSTOS

3-12 Ağustos: 52. Mehmetçik Üzüm Festivali. Ülkenin en eski festivali, ilk başlarda bir bağ bozumu eğlencesi olarak başlamıştı. Ülkenin dört bir yanından gelen konuklar, düzenlene konser ve gösterilerle eğleniyor.

10 Ağustos-2 Eylül: 3. Mağusa Gençlik Festivali. Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) tarafından düzenlenen organizasyon, kültür sanat etkinlikleriyle dikkat çekiyor.

17 Ağustos: 5. Geleneksel Pulya Festivali. Yeniboğaziçi Belediyesi tarafında düzenlenen festival kısa sürede yıllanmış birçok festivalden daha popüler oldu. Fesrival kapsamında ayrıca, 5’inci Uluslararası Aysergi Pulya Karikatürcüler Buluşması da yer alıyor.

24-26 Ağustos: I. Uluslararası Girne Belediyesi Halk Dansları Festivali. Bu yıl ilk kez düzenlenen festivalin yurtdışından tek katılanı Azerbaycan idi.

24 Ağustos: Lefke Kurtuluş Festivali. Lefke’nin kurtuluşunun 38. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen festivale Lefke Avrupa Üniversitesi de katkıda bulunuyor.

28 Ağustos: Lefkoşa Halk Dansları Festivali. Bu yıl ilk kez Metehan’da, Kemal Küçük Spor ve Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

31 Ağustos-9 Eylül: Mağusa Suriçi Panayırı. Gazimağusa Belediyesi, şehrin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkma amacıyla düzenliyor.

31 Ağustos-2 Eylül: 4. Ozanköy Pekmez Festivali. Girne Belediyesi ile Ozanköy Muhtarlığı işbirliğinde düzenleniyor.

 

EYLÜL

1 Eylül: 2. Alayköy Tahıl Festivali. İlki 1987 yılında düzenlenen festivalin ikincisi 25 yıl sonra yapıldı.

1-2 Eylül: Beach Festival. MAGEM’in Gençlik Festivali kapsamında düzenleniyor.

3-30 Eylül: 10. Kıbrıs Tiyatro Festivali. Ülkenin en önemli kültür-sanat etkinliğinde KKTC ve Türkiye’den birçok tiyatro grubu oyunlarını sahneye koyuyor. Çok ünlü tiyatrocular, sanatseverlere unutulmaz performanslarla ulaşıyor. Bu yıl 9 oyunun 13 kez sahnelendiği festivalin tüm oyunlarında, tüm biletler satıldı.

5 Eylül: 4. Uluslararası Göçmenköy-Taşkınköy Kültür-Sanat Festivali. GÖÇTAŞ (Göçmenköy-Taşkınköy Kültür Derneği) tarafından düzenlenen festivalde geleneksel danslar sunuluyor.

7 Eylül: 7. Uluslararası Tatlısu Harnup Festivali. Kıbrıs adasının geleneksel ürünü harnupun ön plana çıktığı bir festival daha.

9 Eylül-17 Ekim: Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali. Kuzey Kıbrıs Müzik Derneği ve Turizm Çevre Kültür Bakanlığı işbirliğinde düzenleniyor. Bu klasik müzik festivalinin adresi de yine Bellapais Manastırı.

29-30 Eylül: 1. Kalkanlı Çakisdez Festivali. 2012 yılının yeni festivalleri arasına katılan etkinlik, Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçlarını Koruma Birliği (KAZAK-BİR) ve Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAYDER) tarafından organize ediliyor.

 

EKİM

3 Ekim-7 Ekim: 11’inci Girne Zeytin Festivali. Girne Belediyesi ile Zeytinlik Muhtarlığı’nın, zeytin ürününün üretim ve kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenleniyor.

14 Ekim: 11. Eko Gün. Büyükkonuk’ta 10’uncusu Mayıs ayında yapılan Eko Gün’ün 11’incisi Ekim’in ortasına denk geldi.

20-21 Ekim: Doğanköy Alıç Festivali. Girne Belediyesi Doğanköy Muhtarlığı ile işbirliğinde düzenlenen festivalde alıç ürünleri ön planda.

31 Ekim: SOS Çocukköyü Müzik ve Dans Festivali. “Toplumda çocuk haklarını yaygınlaştırmak, ses vermek ve tek ses olmak” amacıyla bu yıl ilk kez düzenlendi.

31 Ekim-15 Aralık: Güzelyurt 9. Tiyatro Günleri. Güzelyurt Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe bölge halkı büyük ilgi gösteriyor.

 

KASIM

5 Kasım: Uluslararası İşçi Filmleri Festivali. Etkinlik, başta Baraka Kültür Merkezi olmak üzere; 15 sendika, 1 oda, 1 birlik, ve 2 derneği temsil eden bir komite tarafından düzenleniyor.