Amerika Birleşik Devletleri'nde Joe Biden'ın başkan seçilmesi durumunda Ankara-Washington ilişkilerinin nasıl olacağı merak konusu.

Biden, Türkiye'yi daha önce üç kez ziyaret etti. Aralık 2011'deki ilk ziyaretinin ardından ABD'nin Suriye'deki IŞİD operasyonu döneminde ikinci kez Ankara'ya geldi. Biden, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bir ay sonra da Türkiye'de temaslarda bulundu.

Peki ABD'de 36 yıl senatörlük ve sekiz yıl başkan yardımcılığı yapmış, Demokrat Parti’nin etkin isimlerinden Biden'ın Beyaz Saray'a çıkması durumunda Türkiye-ABD ilişkileri nasıl şekillenecek?

"Erdoğan'ı seçimle değiştireceğiz"

Biden'ın Türkiye'de gündem olduğu konulardan biri, geçtiğimiz yıl aralık ayında 'Erdoğan'ı darbeyle değil, seçimle değiştireceğiz' ifadesi oldu. Biden bu noktada "Erdoğan'ı devirmek için muhalefeti desteklemek gerektiğini" söyledi. Erdoğan, Biden'ın bu sözlerine "Türkiye'de darbe ile yapamadıklarını, muhalefeti destekleyerek gerçekleştirmek istediklerini kameralar önünde söylemekten de çekinmiyorlar. Ya dostluğumuz var be. Oturup konuşmuşluğumuz, çay içmişliğimiz var ya. Böyle bir ifadeyi bizim için nasıl kullanırsın" diyerek tepki göstermişti.

Ankara'yı eleştiriyor

ABD'de 2009-2017 yılları arasında eski Başkan Barack Obama'nın yardımcılığını yapan Biden, Ankara'yı açıktan eleştiriyor. Son seçim kampanyası döneminde Türkiye'nin adını Rusya ve Kuzey Kore ile birlikte 'otokrat' yönetimler olarak nitelendirdi. Biden'ın özellikle insan hakları, demokrasi, Suriye, S-400 gibi konularda Türkiye'ye eleştirel yaklaşımıyla biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Barack Obama dönemini eleştirerek Donald Trump ile 'iyi ilişkileri' olduğunu ifade etti. Trump, seçim kampanyası döneminde Erdoğan ile ilişkilerini gündeme getirerek, "Ben onunla anlaşabiliyorum. Beni dinliyor" dedi. Trump bu noktada Biden'ın "Erdoğan gibi liderlerle başa çıkabilecek zihinsel kapasiteye sahip olmadığını" dile getirmişti.