Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe başkanlığında saat 12.30’da toplandı.

Meclis’te “Okutulup Onaya Sunulacaklar” kısmında ilk olarak, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu’nun sunduğu Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi'nin gündeminde bulunan Ateşli Silahlar (Değişiklik) Yasa Önerisi'nin ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu. Ardından, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yerinden söz alarak, konunun neden yasa tasarısı olarak gelmediği ve içerikle ilgili bilgi verilmesini istedi.

Bunun üzerine öneri sahibi Oğuzhan Hasipoğlu kürsüye çıkarak, durumun aciliyetinden dolayı öneri şeklinde hazırlandığını ve genel gerekçesinde de belirtildiği üzere 21 yaşından küçük ve milli sporculara istisna sağlanmasının hedeflendiğini anlattı.

Hasipoğlu, “Milli olabilmek için o ateşli silahı müsabakalarda kullanabilmek gerekir ve bu şu anki mevcut yasamızda suç oluşturuyor. Bir gencimizin milli olabilmesi için 3-4 senelik çalışmaya ihtiyaç vardır ve bunu yaparken suç teşkil etmemesi gerekir” dedi. Hasipoğlu, 12 yaşını doldurmuş ve müsabakalarda ateşli silah kullanan milli sporcular için bir istisna getirmek istediklerini yineledi. 

KÖY VE MAHALLE İHTİYAR HEYETLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI'NIN İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLMESİNE İLİŞKİN TEZKERESİ OKUNDU

Ardından Başbakanlığın, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinin gündeminde bulunan Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu.

ŞAHALİ

Tezkereye ilişkin söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, “Tasarı doğru ve gerekli” diyerek, CTP’nin oyunun olumlu olacağını belirtti.

Muhtarların devlet tarafından desteklenmesinin önemine vurgu yapan Şahali, “Asgari ücretin yüzde 95'i oranındaki katkı elzemdir” dedi.

ÜSTEL

Başbakan Ünal Üstel de tezkereye ilişkin söz alarak, muhtarların aldığı katkının yeterli olmadığı konusunda herkes hemfikir olduğunu ifade etti ve katkının asgari ücretin yüzde 95’i oranına çıkacağını söyledi.

Muhtarlık binalarının çoğunun atıl vaziyette olduğunu da anlatan Üstel, bu binaların 140’ının bakım ve onarımının tamamlandığını, gerisinin ise 2024 yılı içinde tamamlanacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliği ile kabul edildi.