Demokrat Parti Milletvekili Serhat Akpınar, sosyal medya hesabından yaptığı dikkat çekici paylaşımla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yükseköğretimin devletin stratejik önceliği haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Akpınar, üniversitelerin yalnızca eğitim veren kurumlar değil, aynı zamanda KKTC’nin uluslararası alanda görünürlüğünü ve tanınırlığını artıracak önemli diplomatik aktörler olduğunu belirtti.
Akpınar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve muhalefet liderleri de dahil olmak üzere ülkenin tüm siyasi aktörlerine hitaben yaptığı çağrıda şu mesajı verdi:
“KKTC’nin uluslararası tanınmasında en etkili enstrümanlardan biri olan yükseköğretim, artık devletin asli stratejik önceliklerinden biri haline getirilmelidir.”
Milletvekili Akpınar, yükseköğretim alanında atılması gereken somut adımları da sıraladı. Bunlar arasında, üniversitelerin dış kampüs açmalarını ve uluslararası işbirliklerini kolaylaştıracak yasal ve kurumsal altyapının acilen oluşturulması, pandemi döneminden kalma kısıtlayıcı genelgelerin yürürlükten kaldırılması, yükseköğretim için ayrı bir bakanlık ya da özerk bir yapı kurulması yer alıyor.
Akpınar ayrıca, KKTC üniversitelerinin dünya trendlerinden soyutlanamayacağını belirterek, "2025’te dünyanın KKTC’ye gelmesini beklemek yerine, biz KKTC’den dünyaya nasıl ulaşabiliriz, buna odaklanmalıyız" dedi.
YÖK’ün Türk üniversitelerine yönelik yurtdışı kampüsleşme ve işbirliği teşviklerini örnek gösteren Akpınar, benzer bir sürecin KKTC için de Milli Eğitim Bakanlığı, YÖDAK ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği iş birliğinde başlatılması gerektiğinin altını çizdi.