Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, '20 Temmuz törenlerine katılmak üzere az sonra Lefkoşa'ya hareket edeceğiz. Adadaki kardeşlerimizle birlikte çifte bayram yaşayacağız' dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Cumhurbaşkanı sayın Tatar ile bir araya geleceğiz. Farklı alanlardaki birlikte yürüttüğümüz projelerin açılışlarını gerçekleştirecek, yeni projelerin adımlarını atacağız. Kıbrıs Türkü adada yarım asırdan fazla bir süredir eşitlik ve adalet mücadelesi veriyor.

Bu uğurda birlikte nice bedeller ödedik, nice badireler atlattık. Cumhurbaşkanı sayın Tatar tarafından bu doğrultuda Cenevre'de sunulan çözüm önerileri tarihi bir fırsattır. Böylece Kıbrıs Türk tarafı dünyaya kimin çözümden yana olduğunu göstermiştir. Çözümden yana olanlara çağrımı yineliyorum. Çözüme ancak adadaki gerçekler göz önünde bulundurularak ulaşılabilir. Eğer çözüm olacaksa yeni müzakere süreci olacaksa iki egemen ve eşit devlet arasında yapılacak müzakerelerle olabilecektir. Türkiye ve Türk halkının her bir ferdi de dün olduğu gibi bugün de yarın da Kıbrıs Türklerinin yanında olmaya devam edecektir.

BEKLENEN MÜJDE

Biraz sonra Kuzey Kıbrıs Parlamentosunda yapacağım konuşmada inşaAllah bu müjdeyi oraya açıklayacağım. Burada açıklarsam Kıbrıs Parlamentosundaki konuşmam boşa geçer.

AZINLIK FELSEFESİNİ KABUL ETMİYORUZ! ONLARI ZORA SOKAR

Biz bir defa artık eşit egemen iki devlet olarak bir çözümün dışındaki yöntemleri kabul etmiyoruz. Ayrıca bu türden girişimler onları zora sokar. Anında gereğini yaparız.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAYAĞI MÜJDE NE OLACAK?

Biraz sonra KKTC parlamentosunda yapacağım konuşmada inşallah orada açıklayacağım.

Eşit, egemen 2 devletli çözümden yanayız.

ADALET DİVANI'NA BAŞÖRTÜSÜ TEPKİSİ

Bu konudaki bizim tutumumuz zaten belli. Adalet Dibanı ismini değiştirmesi lazım. Bunun Adalet Divanı ile ilgili uzaktan yakından alakası yok. İnanç özgürlüğünü öğrenmeleri lazım. Bunu öğrenmeleri, anlamaları lazım. Bunu kipa takan için de söylesinler. Acaba kipa takan için bunu söyleyebilirler mi?

AFGANİSTAN KONUSU

Talibanın açıklamalarından 'Türkiye'yi istemiyoruz' gibi ifaldeler yok. Bu konuda Türkiye'deki yönetimin ne konumda olduğunu Taliban gayet iyi biliyor. Adımları atarken Türkiye yönetimi olarak bazı planlarımız var. Bu planlarımız gereği yerine getiriyoruz. Adımları atıp inşallah Talibanla da ne gibi görüşmeler yapacağız. Türkiye'den Talibana sesleniyoruz. Bu işgal hareketini bırakması lazım. Afganistan genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım.