Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, referandum takvimine ilişkin, "Yasa kuralı koymuş tarihi esasında onaydan sonra yasa belirliyor. Yasa 60'ıncı günü takip eden ilk pazar dediğine göre bugün, yarın, öbür gün onaylanırsa da tarih 16 Nisan'ı gösteriyor. 16 Nisan sanki kesin gibi çünkü takvim onu gösteriyor." dedi.

 

Bozdağ, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

 

Bir soru üzerine Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine bakışının net olduğunu söyledi.

 

ERDOĞAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ BU HAFTA İÇİNDE ONAYLAYACAK

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda bir tereddüt içinde olduğunu düşünmenin yanlış olacağını dile getiren Bozdağ, Erdoğan'ın anayasa değişikliğini bu hafta içinde onaylayacağını açıkladığını hatırlattı.

 

Referandum takviminin sorulması üzerine Bozdağ, "Yasa kuralı koymuş, tarihi esasında onaydan sonra yasa belirliyor. Yasa 60'ıncı günü takip eden ilk pazar dediğine göre bugün, yarın, öbür gün onaylanırsa da tarih 16 Nisan'ı gösteriyor. 16 Nisan sanki kesin gibi çünkü takvim onu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

 

“AK PARTİ HER SEÇİMDE PROFESYONEL DESTEK ALIYOR”

 

Hükümet sistemi değişikliğine vatandaşın büyük oranla "evet" diyeceğini ve bu konuda tereddüdünün bulunmadığını dile getiren Bozdağ, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bugünün değil, Türkiye'de uzun yıllardır konuşulan bir konu olduğunu söyledi.

 

Bozdağ, referandum sürecinde nasıl bir kampanyanın yürütüleceğinin sorulması üzerine, AK Parti'nin her seçimde profesyonel destekler aldığını ve bu anlamda hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.

 

AK Parti'de süreci yönetecek bir strateji ekibinin de oluşturulduğunu aktaran Bozdağ, bu ayın sonuna doğru geniş katılımlı bir tanıtım yapılabileceğini dile getirdi.

 

“BAHÇELİ'NİN KONUŞMASI TARİHİ NİTELİKTEYDİ”

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'de partisinin grup toplantısındaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Sayın Bahçeli'nin yaptığı salı günkü konuşma, tarihi nitelikte bir konuşma. Çok net, açık bir şekilde Milliyetçi Hareket Partisinin duruşunu ortaya koydu ve bu duruşa karşı bakanlara da kendince cevaplarını verdi. Sayın Başbakanımızın konuşması da bu açıdan oldukça net." diye konuştu.

 

 "ANAYASA MAHKEMESİNE GİTMEK SİYASİ ETİĞE UYMAZ"

 

CHP'nin anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesine götüreceğinin anımsatılması üzerine Bozdağ, CHP'nin alışkanlıklarından vazgeçmediğini vurguladı.

 

Oylamalar sırasında CHP'nin kamera kayıtları aldığını, Anayasa Mahkemesine sahte delil sunmak için çabaladığını ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

 

"Birkaç gündür farklı bazı değerledirmeler basında yer alıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nda bir tereddüt varmış gibi değerlendirmeler var ama ben ihtimal vermiyorum. Çünkü CHP, bütün ihtilaflarını mahkemeyle çözmeyi alışkanlık hale getirmiş. Esasında halka gitme kararı verilen bir konuda Anayasa Mahkemesine gitmek siyasi etiğe uymaz. Siyaset yapan, halka, demokrasiye inanan biri için doğru olmaz. Neden? Çünkü burada anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulma kararı verilmiş, anayasa değiştirilmemiş. Biz böyle bir değişiklik yapıyoruz, halka soralım, halk 'evet' derse bu değişiklik geçerli bir anayasa hükmü haline gelsin. O zaman halka soracaksak hep beraber gideceğimiz yer halktır. Cumhuriyet Halk Partisi de AK Parti de MHP de derdini halka anlatacak."

 

CHP'nin halka gitmemek için elinden gelen her şeyi yaptığını ifade eden Bozdağ, mahkeme kapısının değil halkın derde deva olduğunu vurguladı.

 

"Referandumda 'hayır' oyu vereceklerin terörist ilan edildiğine" yönelik eleştirilerin aktarılması üzerine Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yaptığının siyasi etik ve ahlakla bağdaşmayacak büyük bir çarpıtma olduğunu aktardı.

 

"BİZ 'HAYIR' VEREN TERÖRİSTTİR DEMİYORUZ"

 

PKK'nın, DHPK-C'nin, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) ve diğer terör örgütlerinin "hayır" dediğini belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

 

"Bütün terör örgütleri niçin 'hayır' için örgüt üyelerini seferber ediyorlar? Türkiye'nin milli çıkarlarını PKK düşündüğü için mi 'hayır' diyor? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gelirse Türkiye devleti, Türk milleti daha güçlü, demokrasi daha iyi olur diye mi 'hayır' diyor? Şimdi DHKP-C, FETÖ niye 'hayır' diyor? Ben vatandaşa bunu anlatmak zorundayım. Herkes de anlatacak. Biz diyoruz ki 'evet' diyen kimlerle hangi safta durduğuna iyi baksın, 'hayır' diyen de kimlerle hangi safta birleştiğine baksın. Bu, 'hayır' diyene terörist demek değildir. İnsanlarımızın dikkatine getiriyoruz. Bunlar bunu söylüyor. Türkiye'nin milli menfaatleriyle ilgili bir AK Parti'yle PKK'nın hedef birliği yapması mümkün mü? Ülkücüler ile MHP üzerine de oyun oynanıyor. Bir ülkücü, MHP'li, PKK ile aynı ideal için koşacak, çalışacak, ter dökecek, aynı ideal için oy verecek. Bu baktığınız zaman pek makul gözükebiliyor mu?"

 

"Biz 'hayır' veren teröristtir demiyoruz." diyen Bozdağ, "Terör örgütleri 'hayır'a çalışıyorsa o zaman 'hayır' veren vatandaşlarımızın da bu 'hayır'a çalışanların kimlerden teşekkül ettiğini görmesi bilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Gerçekleri topluma söyleme vazifelerinin bulunduğunun altını çizen Bozdağ, kararı halkın vereceğini ifade etti.

 

"HAKİM, SAVCI ALIMI İÇİN SINAV YAPACAĞIZ"

 

Adalet Bakanı Bozdağ, hakim ve savcı ihtiyacının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine yaklaşık 4 bin hakim ve savcının göreve başlatıldığını hatırlattı.

 

Meslekten uzaklaştırılan hakim ve savcılar nedeniyle vatandaşların adliyelerde sorunlar yaşamadığını bildiren Bozdağ, şu anda da bir sorun bulunmadığını belirtti.

 

Yeni hakim ve savcı alımının süreceğini bildiren Bozdağ, "Bu sene 3 Haziran'da, 2 bin kişi hukuk mezunlarından, 750 avukatlardan hakim, savcı alımı için sınav yapacağız. Yıl sonunda bir sınav daha olacak. Şimdi haziranda yapacağız, eylül, ekim, kasım gibi bir başka sınav daha yapacağız." bilgisini paylaştı.