Raporda ayrıca Türkiye'den KKTC'deki askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş'ı BM'ye iade etmesi istendi.

 

AP Türkiye raportörü Hollandalı Sosyalist Kati Piri tarafından kaleme alınan raporun genel kuruldaki oylamasında 7 Haziran seçimleriyle ilgili güçlü ve olumlu ifadeler metne dahil edildi.

 

Raporun ilgili paragrafında "Türk modern tarihinin en kapsayıcı ve temsil kabiliyeti en yüksek meclisinin seçilmesini memnuniyetle karşılıyoruz, Türk demokrasinin direncini ve sağlanan çok yüksek katılım oranı ve seçim gününde sivil toplum gönüllülerinin etkileyici katılımıyla ispatlanan vatandaşların demokratik ruhunu övüyoruz. Tüm partilere Türkiye'nin demokratikleşme sürecini ve AB ile reform diyaloğunu yeniden canlandırma hedefiyle istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma yolunda çalışma çağrısı yapıyoruz" denildi.

 

Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan'da aldığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye'ye Ermeni tezlerini kabul etme çağrısı yapan sembolik karara, kabul edilen değişiklik önergeleriyle Türkiye raporunda da atıf yapıldı.

 

Raporda Türkiye'de temel haklar ve yargıyla ilgili reformlara acil ihtiyaç duyulduğu belirtilerek bu konuyla ilgili fasılların müzakerelere açılabilmesi için AB Komisyonu ve üye ülkelerden çabalarını hızlandırmaları talep edildi.

 

AB'nin enerji güvenliğinde Türkiye'nin taşıdığı stratejik öneme vurgu yapılan raporda Ankara'yla Moskova arasındaki yakın enerji işbirliğinden endişe duyulduğu ve bu nedenle AB'nin Türkiye ile enerji müzakerelerini hızlandırması gerektiği ifade edildi.

 

Raporda ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, temel haklar, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve yolsuzlukla mücadeleyle ilgili yoğun eleştirilere yer verilirken, son dönemde kabul edilen iç güvenlik paketi, MİT yasası, HSYK yasası gibi düzenlemelerden ve Emniyet'teki atamalar ve ihraçlardan, hakim ve savcı ihraçları ve tutuklamalarından endişe duyulduğu belirtildi.

 

AP Türkiye raporunda toplumun tüm kesimlerinin siyasi katılımı açısından yüzde 10 seçim barajının indirilmesinin önem arz ettiği vurgulandı.

 

Kıbrıs sorunuyla ilgili tek taraflı çağrılara yer verilen raporda Türkiye'den KKTC'deki askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş'ı BM'ye iade etmesi istendi.

 

Öte yandan AP genel kurulundaki oylamada, PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden değişiklik önergesi ise reddedildi.

 

Raporda ayrıca çözüm sürecine ilişkin teşvik edici ifadelere yer verilerek bu konuda tüm siyasi partilerden destek istendi.

 

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, genel kuruldaki oylamanın ardından yaptığı açıklamada "Şimdi yapılması gereken Türkiye'den uzaklaşmak değil. Temel haklar ve hukukun üstünlüğünü ilgilendiren alanlarda ilerleme sağlamak kalıcı bir diyalog platformu oluşturmalıyız. Bunun için en iyi çerçeve katılım müzakereleridir ve AB'nin Türkiye'deki reform sürecinin mihenk taşı olmasını istiyoruz. Bugünkü oylamayla Avrupa Parlamentosu Türkiye'de yeni hükümetle yapıcı angajmanda kalmak istediğinin açık bir sinyalini verdi" dedi.

 

AP Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella ise Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin özellikle temel haklar, yargı ve içişlerini ilgilendiren alanlarda hızlandırılarak sürdürülmesi çağrısısında bulundu.