Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Türkiye'den, Anamur'dan Geçitköy'e akacak olan bu su Kıbrıs'ın üretimini artıracak. Sarı olan rengimiz gerçek anlamda bizi yeşil bir adaya döndürecek ve bu sadece üretimi değil aynı zamanda ekonominin gelişmesini, KKTC'nin kalkınmasını da getirecek" dedi.

 

Akıncı, Anamur Stadyumu'nda KKTC'ye Su Temin Projesi kapsamında Alaköprü Barajı'nın açılışı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hassas bir dönemden geçtiğini, 2 hafta sonra sandık başına gidilip oy verileceğini anımsattı.

 

KKTC'de bir seçim olduğu zaman Türkiye'nin kendilerini bir ve bütün olarak gördüğünü, renkler, düşünceler ve partiler arasında fark gözetmediğini dile getiren Akıncı, bunu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

 

Akıncı, kendisinin de Türkiye'ye baktığında hangi renkten, mezhepten, kökenden veya partiden olursa olsun bir ve bütün olarak gördüğünü vurguladı.

 

Ankara'da korkunç bir terör olayı yaşandığını anımsatan Akıncı, "Bu olay yaşandığında sizlerle beraber biz de ağladık. 'Eğer Ankara ağlıyorsa Lefkoşa gülemez' dedik. 'Eğer Türkiye yas tutuyorsa KKTC de yas içindedir' dedik. Temenni ederim ki o korkunç olaylar bu ülkede yaşanmasın. Bu güzel ülke huzura, barışa ve istikrara kavuşsun. En büyük temennim bu oluyor" dedi.

 

Akıncı, bir hafta önce kederi paylaştıkları gibi şimdi de bir büyük sevinci paylaştıklarına dikkati çekerek küresel ısınmanın yaşandığı dönemde suyun petrolden daha önemli hale geldiğini kaydetti.

 

Projenin önemine işaret eden Akıncı, şöyle devam etti:

 

"Türkiye'den, Anamur'dan Geçitköy'e akacak olan bu su Kıbrıs'ın üretimini artıracak. Sarı olan rengimiz gerçek anlamda bizi yeşil bir adaya döndürecek ve bu sadece üretimi değil aynı zamanda ekonominin gelişmesini, KKTC'nin kalkınmasını da getirecek. Böylesi bir gelişme elbette Kıbrıs'ta kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendine daha çok yeterli bir KKTC'nin yaratılması demektir. Böyle bir yapı gelecekte bir çözümde çok daha güçlü olacaktır, gelecekte Avrupa'nın içinde daha çok yarışabilecektir. Yeni bir teknolojiyle ilk defa böylesi bir proje gerçekleşiyor."

 

Akıncı, projenin sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğunu ifade ederek bunun sağlanmasının yeni ufuklar açacağını dile getirdi.

 

Doğu Akdeniz'de doğalgaz, su ve elektriğin karşılıklı bağımlılık ilişkileri içerisinde tüm taraflara kazanç sağlayacağını şimdiden görebildiğini ifade eden Akıncı, "Kıbrıs'ın güneyindeki doğalgaz yatakları sadece Rumlara ait değil. Orada bizim de hakkımız var. Bir enerji koridoru ile o doğalgaz muhtemelen İsrail ve Mısır gazıyla da birleştirilerek gelecekte Türkiye üstünden Avrupa'ya kadar gönderilmesi en akılcı yoldur. Bunu uzmanlar söylüyor. Bu akılcı yol çerçevesinde Kıbrıs'ın suyunu da gelecekte miktarını da artırarak teknoloji bu imkanı veriyor, güneyle de paylaşabiliriz belki daha başka yerlere bile uzatabiliriz" diye konuştu.

 

Akıncı, gerçek anlamda bir barış suyunun konuşulduğunu vurgulayarak, projeye yönelik kararlılığı ve sarf ettiği emek nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

 

Erdoğan'ın gösterdiği iradenin olmaması halinde bu konuda bir sonuç alınamayacağını vurgulayan Akıncı, bu kararlılık ve katkıyı söylemenin bir vicdan borcu olduğunu söyledi.

 

Akıncı, projeye emeğe geçenlere teşekkür ederken konuşmasını "Türk halkı bugün 2,5 milyon mülteciyi barındırıyor. Onlarla aşını paylaşıyor, yerini paylaşıyor. Bu büyük bir alicenaplıktır. Şimdi de bizlere yapmış olduğu katkılara ek olarak bizimle suyunu da paylaşıyor. Tüm Türkiye'ye teşekkür ediyorum" sözleriyle tamamladı.

 

BAŞBAKAN ÖMER SOYER KALYONCU

 

Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu da "Asrın Projesi"nin açılışında Mersin'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Suyun hayat ve bereket olduğunu ifade eden Kalyoncu, "KKTC olarak su bakımından gittikçe fakirleşen bir konumdayız. Sularımız tuzlanmakta, içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarımız gittikçe tükenmekte" dedi.

 

Anadolu'dan su taşımanın önce bir hayal olarak başladığını anlatan Kalyoncu, şöyle devam etti:

 

"Daha sonra balonlarla taşınmaya çalışılmış şimdi ise borularla gerçekleştirilmiştir. Biz Anadolu halkına ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne teşekkür ederiz, bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bugün burada KKTC'de yaşayan yurttaşlarınıza hayat katıyorsunuz. Bizimle hayatlarını paylaşan Türkiye halkına teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su belki de gün gelecek barış suyu da olacak. Bu projenin başlatılmasında, sürdürülmesinde ve sonuçlanmasında emeği olan herkese ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne teşekkür ederiz."