Garga Turizm, tarihi Mağusa Suriçi’nin yıllardır önemli bir eksiliği olarak görülen gezi araçlarını kent turizmine kazandırdı

Ahmet İLKTAÇ

Tarihi ve kültürel değerleriyle dünya çapında ünlü Mağusa Suriçi’nin yıllardır önemli bir eksikliği olarak görülen gezi araçları Garga Turizm’in yatırımıyla giderildi.

Kent turizmine, tarihi kentin dokusuyla uyumlu, elektrikle çalışan çevre dostu 5’er kişilik 4 adet gezi arabası kazandıran Garga Turizm, bu araçlara yerleştirdiği navigasyon ve rehber kulaklık cihazlarıyla da tarihi mekanlar hakkında 5 dilde bilgi veriyor ayrıca turistlerin gezileri sırasında kaybolmalarını engelliyor.

Gezi araçlarına turistlerin yanında yerli halkta büyük ilgi gösterirken, araçlar düğün ve bekarlığa veda partisi gibi kişisel etkinliklerde kullanılma yönünde oldukça popüler hale geldi.

Gökçe: Ailece 3 nesildir Gargacıyız

Garga Turizm’in sahibi Sıtkı Gökçe, orijinal Mağusalı ve orijinal bir “Gargacı” olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Sıtkı Gökçe, ailece 3 nesildir Gargacı olduklarını, hem annesinin hem de babasının Mağusalı olduğunu söyledi.

Seyahat etmeyi oldukça fazla sevdiğini ve günümüze kadar birçok dünya ülkesine ziyaretlerde bulunduğunu anlatan Gökçe, gerek tatil amaçlı gerekse kültürel gezi amaçlı yaptığı seyahatlerinde araştırmalar yaptığını dile getirdi.

Seyahatleri neticesinde başka ülkelerde turizme yönelik yapılan çalışmaları da incelediğini ifade eden Sıtkı Gökçe, bu incelemeleri sırasında önemli turizm şehirlerinde kendilerinin gezi araçlarına tam olarak benzemese de benzer araçlar gördüğünü dile getirdi.

Sıtkı Gökçe, örneğin Roma, Zagreb ve Varşova gibi tarihi mekânları fazla olan şehirlerde turistler için gezi arabaları olduğuna şahit olduğunu anlattı.

“Bir Mağusalı olarak neden bizim bu kadar çok tarihi mekanımız varken kentimizi turistlere daha iyi tanıtmak için böyle bir girişimde bulunmayalım” diye aklında bir fikir oluştuğunu aktaran Gökçe, kendilerinin de bu işi daha profesyonel yapıp, gezi araçlarını Mağusa’nın tarihi dokusuna uygun olarak seçip, dizayn ettiklerini söyledi.

“Kenti hiç bilmeyen biri kaybolmadan gezebilir”

Sıtkı Gökçe, gezi araçlarına ayrıca herkesin tarihi yerleri rahatlıkla ve güven içerisinde gezebilmeleri için GPRS destekli navigasyon cihazı da kurduklarını kaydetti ve şöyle devam etti:

“Yani kenti hiç bilmeyen bir kişi kaybolmadan Mağusa Suriçi’ni dolaşabiliyor. Ayrıca, her tarihi mekana gelindiğinde navigasyon ekranında sesli ve görsel olarak o tarihi mekanın hem fotoğrafı çıkar hem de rehber kulaklık sistemindeki dinleme numarası çıkar. Bu aradaHistorical Texture of City’deeşim Muhterem Amut rehber kulaklık sistemini geliştirerek bu gezilerde Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Rusça olmak üzere 5 farklı dilde tarihi mekanları anlatımla ilgili kayıtlar mevcuttur. Bu yaz sezonundaki hedefimiz İngiltere’den gelen Kıbrıslı Türk soydaşlarımıza Mağusa Suriçi’nin her köşesini tanıtmaktır. Mağusa ile ilgili olarak birçok tarihi mekanın tanıtılmasında bu araçların büyük fayda sağlayacağını düşünmekteyim”.

Gezi araçlarını kişilerin özel etkinlikleri için de kiraladıklarına değinen Gökçe, araçların kiralamasını gerek düğün, gerek bekârlığa veda partisi, sünnet, doğum günü kutlama gibi etkinlikler için de kiraladıklarını bildirdi.

“Gezi araçlarımızı saatlik dilimler üzerinden kiralıyoruz. 1 saatten 4 saate kadar kiralama sürelerimiz vardır. Günlük araç kiralamıyoruz” diye konuşan Sıtkı Gökçe, araçları saatlik olarak uzun süre kiralayan kişilere Mağusa’da Kıbrıs’a özel tatlar sunan restoranlarda indirimli yemek yeme fırsatı da sunduklarını açıkladı.

Yeni güzergâhlar için yeni araçlar gelecek

Sıtkı Gökçe, araçlarının gezilere geçtiğimiz Haziran ayında başladığını şuanda 4 adet 5’er kişilik kapasitede araçları bulunsa da Kasım ayından sonra güzergâhlarına ekleyecekleri St. Barnabas Manastırı ve Salamis Harabeleriyle 8 ve 11 kişi kapasiteli araçları da filolarına ekleyeceklerini belirtti.

Yeni gelecek araçların da tarihi dokuya uygun olacaklarını ifade eden Gökçe, amaçlarının ülke turizmine katkı sağlamak olduğuna vurgu yaptı.

Garga Turizm sahibi Sıtkı Gökçe, özellikle Londra’da yaşayan ve rahatsızlık yaşadığı için Kıbrıs’a gelmekte çekinceleri bulunan Kıbrıslı Türkler için de bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Tekerlekli sandalye ve akülü araba da kiralanıyor

Tekerlekli sandalye, scooter ve akülü sandalye kiralaması yaptıklarını da ifade eden Gökçe, insanların kısa süreli ziyaretler için bu arabaları yurt dışından getirmelerinin oldukça zahmetli olduğunu bu nedenle bu yöndeki ihtiyaçları gidermek için bu hizmeti verdiklerini kaydetti.

Gökçe konuyla ilgili konuşmasına şu şekilde devam etti.

“Geçtiğimiz gün Londra’dan gelen bir turist, yürüyemeyen Alzaimer Hastası annesini de yanında getirdi. Bizden 2 hafta için scooter istedi. Biz de kendisine kiraladık. Çok mutlu oldular. Bugüne kadar ülkemizde böyle bir hizmet yoktu. Bu vesileyle biz bu hizmeti ülkemiz ziyaretçilerine sunduk. Sadece turistler için değil, yerli halkımıza da bu hizmeti sunuyoruz. Örneğin Ekim ayında bu talep doğrultusunda 1 aylık rezervasyonlarımız vardır. Hasta yatağı kiralama uygulamamız da vardır. Turizm şirketi olarak bu hizmeti eksiksiz yerine getiriyoruz. Bir işi yapacaksanız tam yapacaksınız. Eksiğiniz olmayacak”.

Gezi arabaları Mağusa hikayelerini de anlatacak

“Ben Mağusalı olduğum halde kentimizde yer alan birçok tarihi mekanla ilgili yeteri kadar bilgiye sahip değildim. Bu işle yeni öğrenmiş oldum” diyen Sıtkı Gökçe, örneğin Leonardo Da Vinci’nin Mağusa’ya gelip Deniz Kapısı’nın yapımında çalışma yaptığı yönündeki bilgiyi bu işle öğrendiğini aktardı.

Gökçe, rehber kulaklık sistemlerine Mağusa hikâyelerini de ekleyeceklerini ifade etti ve insanların Mağusa’ya geldikleri zaman tarihi yerlerin hikayelerini de dinleyebileceklerini, bu çalışma ile ilgili olarak Dr. Okan Dağlı’nın kendilerine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.