Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel,, göreve başladıkları 2016 Nisan ayından itibaren koydukları hedeflere ulaşmak için tüm paydaşlarla canla başla, uyum içerisinde çalıştıklarını ve bu çalışmaların sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

“TURİZM İSTATİSTİKLERİ ZİRVEYE YERLEŞTİ”

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, Turizm sezonunun yıllardır en yüksek seviyeye ulaştığını belirterek, Turizm ekonomisinin özellikle son aylarda sektörel ihtiyaçlar ve yapılan açılımlar ile hem yatırım , hem de turizm sektörünün etki ettiği alt sektörlerin büyük bir kazanım ve dönüşüm içerisinde olduğunu  vurguladı.

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel " Kuzey Kıbrıs Turizm Endüstrisi kabuğundan çatlamış ve artık gözle görülür , herkesin de kabul ettiği büyük bir atılımın ve büyümenin eşiğine gelmiştir " dedi. Kimsenin bizleri haksız yere eleştirmesine müsade etmeyeceğiz ;bu istatistikler turizm sektörümüzden ekmek yiyen herkese armağan olsun dedi.

Başarılı olanı konuşmamak isteyebilirler acımasızca eleştirmek büyük haksızlık , ancak biz bakanlık olarak bilimsel verileri konuşacağız  ve tüm halkımızın turizm sektörümüze dair gerçekleri  bilmesini sağlayacağız .

Doluluk oranları , Konaklamalar,  Geceleme Sayıları , Gelen yolcu sayıları Zirve yaptı .

Turistik konaklama tesislerinden alınan veriler ve Bakanlığımızca elde edilen sonuçlara göre son yılların değil devletimiz kuruldu kurulalı en yüksek turizm sezonunu yaşadıklarını ifade eden Turizm Müsteşarı Esenyel " Doluluk oranlarımız geçen yıl verilerini de büyük oranda aşmıştır . Sırf halkımız gerçeği görsün diye  biz de gerçekleri ortaya koymaya karar verdik dedi.

“RAKAMSAL VERİLER UYGULANAN TURİZM POLİTİKASININ DOĞRULUĞUNU GÖSTERİYOR”

Gelinen noktada 2017 yılındaki turizm istatiklerine göre 42 yılın en iyi sonuçlarına ulaşıldığını ifade eden Esesnyel, rakamsal verilerin, ortaya koydukları turizm politikasının doğruluğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Bakanlık olarak sadece sözle değil yapılan icratlar ile halkın gündeminde olmak istediklerini de sözlerine ekleyen Esenyel, son günlerde belirli dönemlerde bu makamlarda bulunan kişilerin negatif amaçlı yaptıkları halkı aldatmaya yönelik açıklamalarına karşılık açıklama yapma gereğini duyduklarını söyledi.

“ERCAN HAVALİMANI MİSYONUNU YİTİRİYOR HABERLERİ, ABESLE İŞTİGALDİR”

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, PGM’nin kesin verilerine göre 2017 yılı Ocak- Ağutos ayı peryodunda Ercan Havalimanından giriş yapan yolcu sayısının 1.056,000’den 1.258,158’e yükselerek %20 artış gösterdiğini belirtti

Esenyel, Son zamanlarda Ercan Havalimanının misyonunu  yitiriyor, Turizm amacından koptu, Turzim sezonu ciddi şekilde kan kaybediyor gibi yapıllan eleştirilerin bu sektöre gönül veren tüm kesimleri rahatsız ettiğini söyledi.

Bu eleştirilerin tamamen uydurma olduğunu ifade den Esenyel, gündemde kalmak adına yapılan bu açıklamalar halk üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor dedi.

Rakamların bu içi boş eleştirilere verilen en iyi cevap olduğunu ifade eden Esenyel, “sektördeki tüm paydaşlarımıza gösterdikleri çaba için teşekkürlerimizi  sunuyoruz” dedi.

“2017 YILINDA SON 42 YILIN REKOR RAKAMLARINA ULAŞILDI”

Kuzey Kıbrıs’a gelen yolcu sayısınında Ocak – Ağustos ayları peryodunda  geçtiğimiz yıla oranla % 10.8 artış yaşandığını belirten Esenyel, KKTC uyruklu kişiler haricinde yolcu sayısının 997.600 ‘den 1,105,050 ye ulaştığını söyledi.

Esenyel, PGM ve Turizm Planlama dairesinin kesin verilerine göre  geçtiğimiz yıl Ocak- Ağustos ayları döneminde Girne Limanından ülkeye giriş yapan yolcu sayısının otuz beş bin sekizyüz seksen üç binden, kırk bir bine, Magosa Limanında ise on üç binden on beş bine yükseldiğini söyledi.

Kara kapılarında girişlerde de ciddi şekilde artış yaşandığının altını çizen Esenyel, sağlanan kolaylıklar ile Güney Kıbrıstan gelen turist sayısının bin yüz seksen dört binden iki bin sekiz yüz seksen sekize yükseldiğini belirtti..

“KONAKLAMADA DA REKOR”

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel sektörde sağlanan uyum ve yürütülen ortak çalışmalar sayesinde Turistik Konaklama tesislerinde konaklayan kişi sayısında çok ciddi artışlar yaşandığını söyledi. Tur operatörleri ve sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile 2017 yılı Ocak-Ağustos peryodunda geçen yıla oranla%25.5 artış sağlandığını ifade eden Esenyel, konaklayan kişi sayısının beş yüz seksen üç binden, yedi yüz otuz iki bine yükseldiğini söyledi.

“2017’DE TÜM PAZARLARDA ARTIŞ YAŞANDI”

2017 Ocak-Ağustos ayları arasında ülkemize değişik noktalardan gelen tüm yolcu  sayılarında da artışlar yaşandığını söyleyen Esenyel, bu peryotta yaşanana artışlara örnekler verdi.

Buna göre;

1.         Almanya 2016 : 24434 - 2017 38000 % 54 artış

2.         Belçika 2016: 1653- 2017 3453 %109 artış

3.         İsveç: 2016:  2105 – 2017 8335 %96 artış

4.         İsviçre 2016: 645 – 3171 %391,6 artış

5.         Norveç 2016: 1416- 2017 3483  %146 artış

 “SEKTÖRÜN KALİTESİ VE MİSAFİR MEMNUNİYETİ GİTTİKÇE YÜKSELİYOR”

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, Geceleme oranlarında da artış yaşandığını belirterek, Ocak - Ağustos 2017 geceleme 2 Milyon 817 Bin 300 rakamına ulaşmıştır . Bu rakam geçen yıl 2 Milyon 134 Bin ile sınırlı idi. istatistiklerimiz bu oran  artışı ; sektörün kalitesinin ve misafir memnuniyetinin gittikçe yükselmesinin bir ifadesidir .. Gelen turistler memnun kalıyorlar ki ; Ülkemizde daha uzun kalıyorlar dedi. 2016 yılında 3.6 olan kişi başı ortalama geceleme rakamı  , bu sonuçlara göre Türkiye Cumhuriyeti Mali protokolde belirtilen performans olarak beklentilerin geceleme oranının beş geceye rahatlıkla ulaşabileceğini söyleyebiliriz dedi .

 “ASILSIZ AÇIKLAMA VE HABERLERİN YARATTIĞI OLUMSUZ ETKİYİ ORTADAN KALDIRMAK ADINA...”

Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel daha önce resmi makamlarda buluna kişilerin yaptıkları açıklamalarda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek ”popülizm yapmak ve gündemde kalmak için yapılan yalan yanlış açıklamalar halkımızı ve bu sektörün gelişmesi için çaba sarf eden tüm kesimlerimizi derinden üzmektedir. Bu yaratılan olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak adına bu verileri halkımız ile paylaşmayı kendimize görev sayıyoruz.

“SEKTÖREL SİNERJİ YAKALANDI GERİ DÖNÜŞ YOK”

Turizm örgütü , Otem ve diğer açılımlar ile ilgili çok yakında yepyeni stratejik hedefleri de açıklayacaklarını bildiren Esenyel " Turizm Bakanımız Sn Fikri Ataoğlu ile uyum içerisinde çalıştıklarını ve bu uyumun sektörün tüm kesimlerini , otelcisi , tur operatörü ve yatırımcısını birlikte çalışmaya ittiğini ifade ederek,ülkemize binbir zorlukla turist getirmek için çalışan herkese de ayrıca teşekkür etti.