Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar kendi kendine saldıran bağışıklık sistemi hücrelerini, nasıl eski haline getirebileceklerini buldular. Böylece hücreler yeniden vücudu hastalıklara karşı korumaya başlıyorlar.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma Wellcome Trust tarafından fon desteği alıyor.

Antijen spesifik immünoterapisine yapılan son yaklaşımlar sayesinde MS(multipl skleroz), Tip 1 diyabet, Graves hastalığı ve sistemik lupus eritematozus (albörüce) hastalığı için tedavi umudu doğuyor.

MS Hastalığının tedavisi nedir?

MS tüm dünyada 2,5 milyon kişiyi tehdit eden bir hastalıktır. Bilim insanları bu oto immün hastalığa neden olan hücreleri seçebiliyor. Sonra bu hücreler agresif konumdan, tekrar eski bağışıklık sistemi koruyucu hallerine dönüştürüldü.

Bu gibi bir çevrim daha önce alerji tedavisinde kullanılıyordu ve “alerjik desensitizasyon“ adı veriliyordu. Yani alerjiye karşı hissizlik yaratılıyordu. Fakat bugüne kadar otoimmün hastalıklar için herhangi bir uygulaması yoktu.

İşte Bristol ekibi protein fragmanlarının nasıl yönlendirildiğini açığa çıkararak, normalde saldıran hücreleri hedef alarak, otoimmün tepkilerin düzeltilmesi için kullanabilecek.

Araştırmanın en önemli kısmı ise , giderek artan antijenik fragman enjeksiyonu ile etkili bir tedaviye ulaşılabileceğinin ortaya çıkması oldu.

İmmünoterapinin nasıl çalıştığını ortaya çıkarmak için , bilim insanları bağışıklık hücrelerini derinlemesine inceleyerek hangi genlerin ve proteinlerin tedavi için açılıp, kapatılabileceğini ortaya çıkardı.

Gen ifadesindeki değişimlerin bulunmasıyla saldırgan hücrelerin nasıl koruyucu hücrelere dönüştürülebileceği ortaya çıktı. Bu sayede hücrelere kişinin bağışıklık sistemini ihmal ederek, enfeksiyona karşı koruyacak hale getirilebiliyor.

İşte sorunlu hücreleri spesifik olarak hedefleyen bu immünoterapik yaklaşım sayesinde, bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçların enfeksiyon, tümör oluşturma, doğal mekanizma bozulmaları gibi istenmeyen yan etkilerinden kaçınılabilir. Bu terapi yaklaşımı sayesinde dünya çapında milyonlarca insanın hayatı iyileştirilebilir.

Apitope firması tarafından klinik çalışmalar devam ediyor.

Dip Not: 2015 Ağustos’unda tedavinin 2. klinik fazı da geçtiği duyuruldu. Progresif MS hastalarında tedavinin pozitif etkileri olduğu ve bağışıklık sisteminin dengeye ulaştığı belirtildi. ATX-MS-1467 ile tedavi edilen hastalarda % 78’e kadar beyin lezyonlarında kontrast azalma görüldü. Bu gerçekten önemli bir sonuç. ATX-MS-1467 adı verilen ilaca dair çalışmanın 2016’da sonuçlanması bekleniyor. Devrimsel bir çalışma olarak gösterilen bu farklı yaklaşım sayesinde otoimmün hastalıkları için bir umut ışığı doğmak üzere diyebiliriz.

 

Kaynak: ScienceDaily , www.gercekbilim.com/