İngiltere gazetelerinin ilk sayfalarında bugün de Olimpiyat takımının kazandığı başarılara dair fotoğraf ve haberler yer buluyor.

Erkekler cimnastik takımının 100 yıllık aradan sonra ilk kez bir olimpiyat madalyası alması tüm gazetelerde manşetlerde.
Takımın önce gümüş madalya kazandığının açıklanması, ancak Japonya'nın itirazı üzerine Çin'in altın madalyası dışında ilk dördün sıralamasının değişmesi ve İngiltere'nin bronz madalyayla yetinmesi tüm gazetelerde ayrıntılarıyla anlatılıyor.
Guardian gazetesi, haberi "Yürek, zarafet ve biraz da kötü şans" başlığıyla duyururken; Times cimnastik takımının müsabakaların yapıldığı salonda geçtiğimiz günlerde konser veren rock grubu Guns N' Roses'dan daha çok gürültü koparttığını yazıyor.
Pekin Olimpiyatları'nda kazandığı madalyalarla tüm İngiltere'nin sevgilisi haline gelen genç dalıcı Tom Daley'nin senkronize 10 metre platformda dereceye girememesi de tüm gazetelerde işlenen haberler arasında.

Doping şüphesi
Olimpiyatlarla ilgili manşetlere taşınan bir diğer başlık ise Çinli yüzücü Ye Shiwen'in gösterdiği inanılmaz performansın ardından doğan doping şüphesi...
Guardian gazetesi manşetinden gördüğü haberde, Ye'nin kadınlar 400 metre bireysel karışıkta dünya rekoru kırmasıyla şaşkınlık yarattığını, ancak asıl şüpheye yol açan şeyin son 100 metrede gösterdiği performans olduğunu yazıyor.
Times gazetesi de manşetine, Ye'nin savunmasını çekmiş: Temizim.
Haberin ayrıntılarında da 16 yaşındaki yüzücünün şu sözlerine yer veriliyor: "Bu sonuca çok çalışarak, antrenmanlarla ulaştım. Yasaklanan hiçbir madde kullanmam. Çin takımı her zaman doping karşıtı katı bir tutuma sahiptir."

Koltuklar satışta
Olimpiyat Oyunları'ndaki boş koltuk skandalı da hâlâ tam olarak çözülebilmiş değil.
Kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından sponsorların elinde olan ve kullanılmayan biletlerin satışa sunulmasına karar verilmişti.
Guardian, dün gece cimnastik müsabakaları için 600, plaj voleybolu için 700 ve yüzme için de 100'den fazla biletin satıldığının açıklandığını yazmış.
Times ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden üst düzey dört yetkilinin hâlâ Londra Olimpiyatları'na gelmediğini belirtiyor.
Bunun karşılaşmaları izlemek için bilet bulamayan halkın öfkesini tırmandıracağını yazan Times, boş koltukların doldurulması için Olimpiyat Parkı'ndaki öğrenci ve öğretmenlerin sayısının arttırılacağını, askerlerin de boş koltuklara yönlendirilmeye devam edileceğini hatırlatıyor.

Hayalet şehir
Olimpiyat Oyunları'nın başlaması öncesinde çok tartışılan Londra'nın ulaşım altyapısının Olimpiyatlar'ın yükünü kaldırıp kaldıramayacağı sorusu da gazetelerde işleniyor.
Gazetelerde, ilk mesai gününün herhangi bir büyük aksaklık olmadan geçtiği belirtiliyor.
Ancak Financial Times, konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor ve ilk sayfasından gördüğü haberde kent merkezine kimsenin inmemesi nedeniyle Londra'nın bir hayalet şehre döndüğünü, Olimpiyatlar'ın kısa vadede ekonomiyi canlandıracağına dair beklentilerin de bu nedenle suya düşebileceğini yazıyor.

Olimpiyatlar'a destek
Olimpiyatlar'ın açılış töreniyle ilgili yorumlar da sürüyor İngiliz gazetelerinde.
Guardian, Başbakan David Cameron'ın töreni sol eğilimli bularak sert bir dille eleştiren Muhafazakar Partili milletvekilinin sözlerini "aptalca" olarak nitelemesini sayfalarına taşıyor.
Independent'ta ise törenin Olimpiyatlar'a kamuoyu desteğini ne kadar arttırdığına ilişkin bir anket yer alıyor.
Buna göre, 9 milyar 300 milyon sterline mal olan Olimpiyatlar'ın buna değdiğini düşünenlerin oranı yüzde 50'yi bulmuş durumda.

El Kaide Suriye'de
Suriye'yle ilgili gelişmeler de İngiltere gazetelerinde bugün yer buluyor.
Suriye'nin Londra'daki Maslahatgüzarı Kemal el Eyyubi'nin muhaliflerin safına geçtiğini açıklaması ve Halep'te devam eden çatışmalar hemen hemen tüm gazetelerde yer buluyor.
Guardian, ilk sayfasında yer verdiği ve içeride de iki tam sayfayla devam ettirdiği Suriye'yle ilgili bir diğer haberinde ise muhalif Özgür Suriye Ordusu saflarına El Kaide güçlerinin de katıldığını, bu yabancı savaşçıların Türkiye sınırından Suriye'ye girdiklerini yazıyor.
Türkiyeli bir kaçakçı ve Suriyeli görgü tanıklarının aktardığı bilgiye göre, son iki hafta içinde Kafkaslar'dan, Pakistan, Bangladeş ve Körfez ülkelerinden çok sayıda yabancı savaşçı Türkiye sınırından Suriye'ye giriş yapmış.
Haberde, isyancıların liderlerinin Temmuz ortasından bu yana her gün 15 ila 20 yabancı savaşçının Türkiye'den Suriye'ye girdiğini söyledikleri aktarılıyor.
Guardian'da El Kaideli Ebu Kuder isimli komutanın şu açıklamalarına da yer veriliyor: "El Kaide liderliğinden bize gelen açık talimatlar var. Eğer Özgür Suriye Ordusu bizim yardımımıza ihtiyaç duyarsa, kendilerine bu yardımı sağlayacağız. Onlara patlayıcılar, bombalar konusunda yardımcı olacağız."
Muhalif siyasi şarkıları ile tanınan Rus punk müzik grubu Pussy Riot'ın üyelerinin toplumda dini nefreti teşvik etmek suçlamasıyla mahkeme önüne çıkması da bugün İngiltere gazetelerinin tümünde yer bulan haberlerden biri.

Absürd tiyatro
Guardian konuyla ilgili gelişmeleri "Absürd tiyatro" başlığıyla başyazılarından birine taşıyor.
Pussy Riot üyelerinin yedi yıla kadar hapis cezasıyla yargılandıklarını yazan gazete, "Bu Putin'in iddia ettiği gibi geleceğe bakan, kendine güvenen bir devletin eyleminden ziyade Pussy Riot'un tiye aldığı maço kültürün fevri bir tepkisidir." yorumunda bulunuyor.

Kaynak: BBC Türkçe