İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler’e hizmet sunan en önemli merkezilerden bir tanesi Kıbrıs Türk Toplum Merkezi çalışmalarını ciddi şekilde artırarak sürdürüyor.


Gizem KUMBARACI

Resmi olarak Turkish Cypriot Community Association adıyla bilinen, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi; 1978 yılından bugüne, Londra’da Kıbrıs Türk toplumuna kucak açan önemli bir kurum.

Yaşlılar ve hastalara evde bakım servisi ve her yaştan insana sunduğu eğitim ve kariyer tavsiyeleri ile bilinen merkez, sık sık düzenlediği etkinliklerle de Kıbrıslı Türklerin bir araya gelerek kaynaşmasında önemli rol oynuyor. Merkez, geçen yıl hizmete giren Cyprus House (Kıbrıs Evi) ile Kıbrıs Mutfağından güzel lezzetleri barındıran bir restorana da sahip.

Şu an 628-630 Green Lanes, (Harringay) Londra’daki ana binasında faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, tamir aşamasında olan 117 Green Lanes’deki ilk binası ve yakın zamanda Enfield'de açılacak olan şubesiyle Kıbrıs Türk toplumuna hizmetlerini vermeye ve destek olmaya devam edecek.

40 yıldır aynı azim ve istekle hizmet sunuyor

İngiltere'ye gelip yerleşen Kıbrıslı Türkler’e, İngiliz hükümeti ve otoriteler arasında köprü kurabilmeleri, o dönemlerde yeteri kadar İngilizce bilmeme gibi dil ve sosyal sorunlar nedeniyle problemler yaşayan Kıbrıslı Türkler'e tercümanlık hizmeti vererek destek yardımcı olmak amacıyla kurulan Merkez, çalışmalarını  başarıyla sürdürüyor.

İngiltere’deki haklarının neler olduğu, ev kiralama ve satın alma konularında izleyecekleri yöntem ve çocukların okulda yaşadıkları problemler gibi meseleler üzerinde Kıbrıslı Türkler ile haftada 3 gün olmak üzere 4-5 saat süren toplantılar düzenleyen merkez, insanların sorunlarını dinleyerek, bazen nasihat vererek yol gösterdi, bazen de ilgili belediyeyle görüşerek köklü çözüm buldu.  Toplum merkezi, kuruluşundan bu yana sürdürdüğü bu misyonu 40 yıl sonra hala daha bugün aynı azim ve istekle sürdürüyor, toplumuna yol göstermeye devam ediyor.

Kültürel etkinliklerle de gündemde

İngiliz kanunlarını Türkçeleştirip topluma aktarmanın yanı sıra, yaşlılar ve yardıma ihtiyacı olanlar için ev bakımı projesini benimseyen Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, 1993 yılında kurulan TCHomecare adı altında bir proje başlattı. İhtiyacı olan Kıbrıslı Türkler'in daha etkin şekilde bakım görebilmeleri ve daha iyi bir yaşantı sürdürebilmeleri için Türkçe, İngilizce ve bazen de Rumca konuşabilen bakıcılar işe alarak, daha sonra bakıcıların eğitim seviyesini ve hizmet kalitesini de geliştirerek United Kingdom Homecare Association’a üye olmaya hak kazandı.
Bu üyelikle toplumuna en kaliteli hizmeti verme noktasına gelen Kıbrıs Türk Toplum Merkezi'nin en çok bilinen yönü ise, organize ettiği kültürel etkinlikler.

Kıbrıs Futbol Federasyonu'nun şu anda ayrı bir kurum olmasında çok büyük desteği olan toplum merkezi, düzenlediği tiyatro, müzik, organizasyon ve festivallerle de yıllar boyunca Kıbrıs Türk halkının kültürünü sahiplenmesine ve çektiği yurt özlemini gidermesine de katkı sağlamış ve hala daha da sağlamakta.

“Kıbrıs türk toplumunun kimliğine ve kültürüne sahip çıkması çok önemli”

North Cyprus UK Magazine
'e konuşan Turkish Cypriot Community Association Başkanı Niyazi Enver, toplum merkezinin yıllarca güzel çalışmalar yapmasına rağmen hala daha kendini geliştirmesi gereken noktalar olduğunu düşünüyor.
Kıbrıs Türk gençliğinin yaşadığı en büyük sorunun kültürel farklılaşma olduğunu belirten Enver, kültürel açıdan güçlü bir festival düzenlemenin bunu bir nebze azaltabileceğine inanmakta.
Böyle bir festivalin, Kıbrıs Türk gençliğinin gurur duyacağı şekilde yapılması gerektiğini, toplumun mutfağı, müziği, el emeği ve kültürünü sergilemenin gençlerin Kıbrıslı Türk kimliklerini oluşturabilmeleri için önemli olduğuna dikkat çeken Niyazi Enver, bu konuda şunları söyledi:

“'İngiltere'de yaşayan toplumumuzun, diğer toplumlarla entegre olmasını zaten istiyoruz. Ama entegre olurken; kendi kimliklerini unutmadan, hatta o kimlikle gurur duyarak ve övünerek entegre olmaları, hem kendileri açısından hem de kültürümüzün devam etmesi açısından daha sağlıklı olacaktır.''

“Festivaller, gençlerin Kıbrıslı Türk kimliklerini güçlendirebilir”

Bu gibi festivallerin aynı zamanda, Kıbrıslı Türk kimliğini, Londra'da yaşayan diğer etnik gruplara tanıtmak ve onlarla bu kültürü paylaşmak açısından da önemli olduğunu ifade eden Enver, böyle bir organizasyona imza atmanın gurur verici olacağını kaydetti.

Bu tür organizasyonlar sayesinde İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türk çocukların bilinçaltlarında, Kıbrıs Türk kültürünün güzelliğinin, coşkusunun ve müziğinin yansıtıldığı festivallerin kalacağını ve böylece Kıbrıslı Türk kimliklerinin güçlenebileceğini vurguladı.

Gençleri kaynaştıracak TV programı

Niyazi Enver, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin, festival projesine ek olarak, haftada 6 saat yayımlanacak olan televizyon programı projesine de vurgu yaptı. Yakın zamanda başlayacak olan bu proje ile hedefin; Kıbrıs'ta yaşayan Kıbrıslı Türk gençliği ile İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türk gençliğinin bu televizyon programında değişik platformlarda tartışarak kaynaşmaları ve aralarındaki farklılıklara rağmen birbirlerine kenetlenmelerini sağlamak olduğunu bildirdi.

İki farklı toplumda yaşayan Kıbrıslı Türk gençliğinin birbirleri arasındaki farklılığı kabullenmemeleri üzerine doğan yanlış anlaşılmaları fark eden Niyazi Enver, Kuzey Kıbrıs'ın İngiltere'deki gençliği kaybetmesinin turizm açısından çok büyük negatif etkileri olduğu gibi, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk gençliğinin Kuzey Kıbrıs'a gitmek istememelerinin asimilasyona neden olacağını ifade etti.
Enver, söz konusu televizyon programında; seksizim, ırkçılık, intihar ve uyuşturucu bağımlılığı gibi gençler arasında sorun olan ciddi konuların tartışılmasıyla, iki farklı toplum ve kültürde büyüyen Kıbrıslı Türk gençliğinin bu kültürel farklılıkları fark edip program sonunda birbirlerini bu şekilde kabul ederek saygı duymalarının hedeflendiğine işaret etti.

“Herkes merkezimize uğrayabilir”

North Cyprus UK'e konuşan Enver, İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türk toplumuna çağrı yaparak, herkesin Kıbrıs Türk Toplum Merkezi'nden yararlanabileceğini söyledi.

Enver, “Böylece kültürümüzün yaşamasında bizler de merkez olarak bir nevi destek olmuş oluyoruz. Bu gurur verici” dedi.
Enver, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde daha çok insanı ağırlamak istedikleri için binalarını geliştirmeyi hedeflediklerini de belirerek, şu an 628-630 Green Lanes, (Harringay) adresindeki ana bina yanında, merkezin 117 Green Lanes’deki binasının tamir aşamasında olduğunu ve yakın zamanda Enfield’de de bir şube açacaklarını bildirdi. Enver, böylece Kıbrıs Türk toplumuna her geçen gün daha  güzel hizmet vermeye ve destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk Toplum Merkezi'ne ulaşabilmek için; Telefon numarası: 020 8826 1080, E-posta adresi: [email protected], Web sitesi: http://tcca.org/

veya düzenlenecek olan etkinliklerden haberdar olabilmek için ''TCCA Haringey'' Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.