LONDRA’da kurulu etkin sivil toplum örgütlerinden İngiltere Kadın Platformu ile Lifetime Learning Charity işbirliğiyle düzenlenen “ Dünya Emekçi Kadınlar Günü” panelinde herbiri kendi alanında söz sahibi 4 kadın konuşmacı ve iki erkek yorumcu, günün anlamına uygun görüşlerini anlattılar.

Profesör Belma Ötüş Baskett’in yönettiği panelde, KKTC Londra Temsilcisi  Büyükelçi Zehra Başaran, Enfield Belediyesi eğitimden sorumlu belediye meclis üyesi Ayfer Orhan, sosyolog, yazar ve belgesel yapımcısı Semra Eren Nijhar, sanat ve moda danışmanı, işkadını Zeynep Ober , “ Kadınlar ve erkekler sosyal alanda birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi oldukları takdirde güçlü bir toplum oluşabilir” teması çerçevesinde konuştular.

İKP Kurucusu ve direktörü Nilgün Yıldırım ve Lifetime Learning Charity’nin kurucu ve yöneticisi Murat Aykut Sadi’nin  evsahipliği yaptığı etkinlikte, eğitimci ve proje yöneticisi Ertanç Hidayettin ile Fotoğraf sanatçısı Vehbi Koca da eşitlikçi görüşleri ve yorumları ile panele katkı verdiler. Aralarında Muavin Konsolos Gülcan Ökçün’ün de bulunduğu konuklar, paneli ilgi ve dikkat ile dinleyerek, not aldılar.

Panel, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu , Mustafa Kemal Atatürk’ün, “ Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlere bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin” sözlerinin okunması ile başladı.

Daha sonra Prof. Belma Baskett’in, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü tarihçesini anlatan kısa konuşmasıyla devam etti. A.B.D’de sömürü sistemine karşı direniş yapan işçilerin çalıştığı fabrikada çıkan yangında ölen işçi kadınların anısına her yıl 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kabul edildiğini kaydeden Prof. Baskett, çeşitli ülkelerde o hafta boyunca değişik etkinlikler yapıldığını ve “ eşit haklar” mücadelesinin ele alındığını vurguladı.

Panelde ilk sözü KKTC Temsilcisi Zehra Başaran aldı. Üç kız çocuklu bir ailenin en büyük kız evladı olarak dünyaya geldiğini kaydeden Başaran, “ Eğitim, eğitim, eğitim” diyen bir anne-babanın desteğiyle özgüven sahibi bir kadın olarak farklı alanlarda birçok başarıya imza attığını söyledi. Başaran, kurduğu dernekler, resim ve sanat çalışmaları, sergileri ve en önemlisi “mentorluk” rolü ile çok sayıda kişiyi profesyonel hayata kazandırdığını örneklerle, anılarıyla anlattı.

Enfield Belediyesinde eğitimden sorumlu meclis üyesi olan, yılların politikacısı Ayfer Orhan da konuşmasında dinlerin ve kanun yapıcıların , kadınlar üzerindeki baskısına değindi. Orhan, kadına şiddetin hızla arttığı bir dünyada yaşadığımızı, halen eşitlik mücadelesi verdiğimizin altını çizdi. Ayfer Orhan , toplumun ilerlemesi ve gelişimi için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, hükümetin eğitime ayırdığı fonları kesmesini eleştirdi.

Sosyolog, yazar ve belgesel yapımcısı Semra Eren Nijhar da dünyanın her yerinde kadına uygulanan şiddette artış kaydedildiğini, verdiği istatistik rakamlarla ortaya koydu. Amerika, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde hergün , her saat , her dakika eşi veya erkek arkadaşı/akrabası/ yakını tarafından tacize uğrayan, yaralanan, öldürülen kadınların yüzde oranlarının ürkütücü boyutlara eriştiğini söyledi.

Son panelist sanat ve moda danışmanı, iş kadını  Zeynep Ober ise yerleştiği İngiltere’de iş dünyasında karşılaştığı zorluklara değindi. Türkiye’nin tanınmış bir tekstil sanayici ailesinin yurt içi ve dışında iyi eğitim kurumlarında eğitim almış, çekirdekten yetişmiş tekstilci bir iş kadını ferdi olduğunu kaydeden Ober, evlendikten sonra geldiği İngiltere’de iş dünyasında zorluklarla karşılaştığını anlattı. Hiçbir başarının tedadüfi  olmadığını, karşılaştığı her zorluğun kendisini daha da güçlendirdiğini söyleyen Ober, genç kız ve kadınlara çağrıda bulunarak, “ Eğitime çok önem verilmesini, güçlükler karşısında asla vazgeçmemelerini” önerdi.

Dallarında hepsi deneyimli ve uzman olan konuşmacıların söyledikleri, izleyiciler tarafından ilgi ve dikkatle dinlendi. Panele;  eğitimci ve proje yöneticisi Ertanç Hidayettin ve Fotoğraf sanatçısı Vehbi Koca da eşitlikçi görüş ve yorumlarıyla katkıda bulundular. Panelin sonunda , izleyiciler panelistlere soru yönelttiler ve yorumlarda bulundular.

İKP Başkanı Nilgün Yıldırım, panel sonunda yaptığı açıklamada, “ Bir düşünce alışverişi çevresinde oluşan panelin topluma, halka, geniş kitlelere sayısız faydası vardır. Farklı düşüncelerin dile getirildiği panelde kendi başımıza karar veremediğimiz konular, sorunlar gözümüzün önünde tartışıldığı zaman, bilmediğimiz çok sayıda şeyi öğreniriz. Bu nedenle panel ve forum şeklindeki söyleşileri periodic olarak daha geniş tabancı platformlarda yapmayı düşünüyoruz” dedi.