Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu, Kıbrıslı Türk öğrenciler için ortak bir ağ yaratarak, öğrencilerin talep, ihtiyaç ve şikayetlerini duyurabilmeyi amaçlıyor

DAYANIŞMAYI SAĞLAYACAK… Birleşik Krallık’ta okuyan Kıbrıslı Türk öğrenciler arasında dayanışma ve topluluk hissiyatını geliştirmeyi amaçlayan örgüt, üniversitelerdeki öğrenci topluluklarına Kıbrıslı Türklerin etkin katılımlarını sağlamak ve diğer öğrenci örgütleriyle ilişkileri yürütmek için çalışıyor. BK-KTÖF, Kıbrıslı Türk öğrenciler için ortak bir ağ yaratarak, bu öğrencilerin talep, ihtiyaç ve şikayetlerini daha güçlü ses olarak duyurabilmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu (BK-KTÖF), Birleşik Krallık’ın tüm bölgelerinde öğrenim gören Kıbrıslı Türkleri kapsayan, siyasi bağımsızlığa sahip, yerel örgütlenmeye dayalı bir örgüt olarak görev yapıyor.

Birleşik Krallık’ta okuyan Kıbrıslı Türk öğrenciler arasında dayanışma ve topluluk hissiyatını geliştirmeyi amaçlayan örgüt, adaptasyon zorluklarını gündeme getirmeyi; etkinlik düzenlemeyi; burs hakkı başta olmak üzere KKTC hükümeti nezdinde öğrencilerin haklarını savunmayı; Birleşik Krallık hükûmeti ve diğer ilgili kuruluşlar nezdinde Kıbrıslı Türk öğrencileri ilgilendiren konularda lobicilik yapmayı hedefliyor.

BK-KTÖF, Kıbrıslı Türk mezunlar ve öğrencilerin dâhil olduğu bir ağ kurmak; Birleşik Krallık’ta okuma düşüncesinde olan gençlere yardımcı olmak; üniversitelerdeki öğrenci topluluklarına Kıbrıslı Türklerin etkin katılımlarını sağlamak ve diğer öğrenci örgütleriyle ilişkileri yürütmek için çalışıyor.

BK-KTÖF, Kıbrıslı Türk öğrenciler için ortak bir ağ yaratarak, bu öğrencilerin talep, ihtiyaç ve şikayetlerini daha güçlü ses olarak duyurabilmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Demokratik temsiliyet

Örgüt, 14 bölgede kuruldu. Tüm Kıbrıslı Türk öğrencilerin üye olabileceği yerel örgütlerden ve bunlar aracılığıyla belirlenen merkezi bir yönetimden oluşan BK-KTÖF, her bölgede kolay örgütlenebilmek ve üyelerin istek ile sorunlarını belirtebilmesi için platformlar oluşturdu.

Öğrencilerin temsiliyetini, yıllık seçimlerin olduğu bir yapı sayesinde demokratik ve katılımcı şekilde sağlayan BK-KTÖF, tüm siyasi parti ve örgütlerden bağımsız bir yapı olmakla birlikte, herhangi bir siyasi örgüte de hizmet etmiyor.

Talep, şikayetleri dinliyor

Örgüt, düzenli aralıklarla farklı şehirlerde ve birbirlerine yakın bölgelerdeki Kıbrıslı Türk öğrenci topluluklarının kaynaşması ve yeni gelen öğrencilerin diğer Kıbrıslı Türklerle tanışması adına etkinlikler düzenliyor.

Etkinlikler sayesinde öğrencilerin talep, şikayet, sorun ve dileklerine kulak veren örgüt temsilcileri, ihtiyaç halinde ekstra oturumların düzenlenebilmesi ve gündem odaklı komitelerin yaratılmasını sağlıyor.

Burslar, lobicilik faaliyeti

BK-KTÖF, Kıbrıslı Türk öğrencilerin var olan burs hakları ve bu bursların süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilmeleri adına çalışmalar yürütüyor.

Federasyon, burs haklarının takipçisi oluyor, daha fazla öğrencinin mümkün olduğunca burslardan yararlanabilmesi için de uğraş veriyor. BK-KTÖF, hem adada hem de yurt dışında öğrenciler adına gerekli irtibatları kurarak, talepleri tek ses olarak iletebilen bir araç olmayı amaçlıyor.

Kıbrıslı Türk öğrencileri ilgilendiren konularda Birleşik Krallık kurumları ve hükümeti nezdinde lobicilik faaliyetlerinin yürütülmesi için uğraş veren örgüt, Birleşik Krallık çapında örgütlenmiş bulunan Kıbrıslı Rum öğrenci örgütleri ile diğer tüm öğrenci örgütleriyle bağlantı kurmayı da amaçlıyor.

Üniversiteye giriş sürecinde bazı üniversitelerde Kıbrıslı Türk öğrencilerin yaşadığı eksenli bürokratik statü sorunlarının (adres gibi) çözümünün üzerine gidilmesini hedefleyen BK-KTÖF, Kıbrıslı Türk olmakla beraber Avrupa Birliği vatandaşlığından mahrum bırakıldığı için mağduriyet yaşayanlar için de seçenekler ve yapılabileceklerin gündeme getirilmesi için çalışıyor.

“Yalnız değilsiniz”

BK-KTÖF, Kıbrıs’tan yabancı bir ülkeye gelip okumak ve adapte olmanın zor olduğu gerçeğinin bilinciyle nerede olursa olsun Kıbrıslı Türk öğrencilere “yalnız değilsin” mesajı veriyor.

Benzeri konulardaki sorunların ve endişelerin güvenli bir ortamda konuşulmaya başlamasını sağlayarak destek ve yardımlaşma ağı kurmaya çalışan örgüt, Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu’na katılım çağrısı yapıyor.

Örgüte, “https://forms.gle/EJKK4VeYHH8kEmnB9” adresinden ulaşılıp, üyelik formu doldurulabiliyor.