Tüm dünya yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı mücadele vermeye çalışırken, "aşı adaletsizliği" konusu da gündemdeki yerini koruyor.
Dünya genelinde aşırı yoksulluğu ve önlenebilir hastalıkları sona erdirmek için kampanya yürüten küresel ONE Hareketi, aşı konusuyla ilgili bir rapor yayımladı.  Raporda, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson ve Novavax ile yapılan aşı sözleşmeleri incelendi. Tedarik anlaşmalarının analiz edildiği raporda, ABD ve Birleşik Krallık gibi varlıklı ülkelerin salgına karşı küresel mücadeleyi güçlendirmek için fazla miktardaki aşı dozlarını ihtiyaç sahibi ülkelerle paylaşması gerektiği vurgulandı. Rapora göre, bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada ve Japonya, 3 milyardan fazla doz aşıyı garanti altına aldı.
 Söz konusu ülkelerin tüm vatandaşlarına iki doz aşı yapmak için 2,06 milyar doz aşıya ihtiyaçları varken, çeşitli anlaşmalarla bir milyardan fazla aşıyı stok yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şubat ayı başında yaptığı açıklamada, tüm ülkeleri aşı milliyetçiliğine karşı uyarmıştı.