Araştırma, Yenilikçi ve Dijital Politika Müsteşarı Kyriakos Kokkinos, Kıbrıs Haber Ajansı, KHA’ya verdiği mülakatta , “muhtemel bir senaryoya göre, okullar 7 Eylül’de karma bir eğitim sistemine, yani doğal katılım ve tele eğitime dayalı olarak açılabilir” diyerek bu doğrultuda Müsteşarlığın yoğun olarak hazırlık yaptığı gerekli olması durumunda tele eğitime bile hazır olduğu ve sorunlar olması durumunda bunların süreç için de zorlanmadan çözülebileceği güvencesi verdi.  

Kokkinos, Müsteşarlığın hazırlıklarının mayıs sonu, haziran başlarında okul alt yapılarının güçlendirilmesi ile başladığını, her okulun ihtiyaçlarının incelendiğini söyledi.  

Okullarda tele eğitim çerçevesi ile ilgili hazırlıkların Eğitim Bakanlığı ve Kişisel Verileri Koruma Komisyonu ile işbirliği içinde devam ettiğini açıkladı. 

Tele eğitim konusunda bir karar alınması durumunda hazırlıkların hangi düzeyde bulunduğuyla ilgili bir soruya Kokkinos, amacın okulların 7 Eylül’de açılması olduğu, gerekli olması durumunda tele eğitimin tek seçenek olduğunu ve tam olarak çalışabileceği yanıtını verdi. Durumun teknolojik ve pedagojik olduğunu ve her şeyin ilk günden itibaren normal olarak çalışmasının beklenmediğini sözlerine ekledi.

“Her türlü küçük sorun ortaya çıkması durumunda bunları süreç içinde çözeceğiz. 7 Eylül’de her şeyin başlamak için hazır olacağına inanıyorum ortaya çıkacak küçük sorunları o an çözeceğiz” diyen Kokkinos,  Kişisel verilerle ilgili olarak da bunun uluslararası bir sorun olduğunu ve iki temel soruya dayalı olduğunu söyledi. “Bunlardan ilki öğretmenin öğrenciyi evinde görüp görmeyeceğidir ve bunun cevabı hayırdır. İkincisi ise, öğrencinin kara tahtaya, diğer öğrencilere ve sınıftaki öğretmene ulaşımının görsel mi yoksa işitsel mi olacağı. Bunun cevabı ise, iletişimin diğer öğrencilere değil, en azından kara tahta ve öğretmene olması” olduğunu belirten Kokkinos bu duyarlı konudan sorumlu olanın Kişisel Verileri Koruma Komisyonu olduğunu vurguladı.

Diğer bir soruyla ilgili olarak ise Kokkinos, Müsteşarlığın kişisel verilerle ilgili teknoloji seçimini yapabileceğini belirterek “teknolojik olarak her türlü senaryo uygulanabilir. Önemli olan Eğitim Bakanlığı ve Komisyonun tele eğitim konusunda nihai senaryo üzerinde karar vermesidir ” dedi.

Müsteşarlığın Eğitim Bakanlığından aldığı veriler temelinde eğitim yıllının nasıl başlayacağı sorusuna Kokkinos, şu anda iyi olan epidemiyolojik veriler temelinde eğitim yılının karma bir sistemle başlayabileceğini, yani bazı öğrencilerin evden bazılarının da okuldan dersleri izleyebileceğini belirtti.

Salgın durumunun kötüleşmesi durumunda, sadece tele eğitimin uygulamaya konulacağını belirten Kokkinos “biz öğrencilerin sınıflarda doğal katılımları için değil tele eğitim için tam hazırlıklı olmalıyız. Bu zor bir senaryo, bunu istemiyoruz ama bunun için gerekli hazırlıkları yapıyoruz” dedi.