North Cyprus UK

Kuzey Kıbrıs’ta yerel vakalardaki artışın ardından Kovid 19 sürecini değerlendirmek üzere bugün olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı  Kudret Özersay, toplantı sonrasında alınan kararları açıkladı.

Özersay’ın konuşması şöyle:

“Yurtdışından gelen herkesin 7 gün karantinaya girmesi sistemine zaten geçtik.

Son 4-5 gün içerisinde yerel bulaşa ilişkin olarak sayıların artması önemli ölçüde Türkiye’de günlük vaka sayısının artması ile bağlantılı bir durumdur.

Önümüzdeki 2 hafta içerisinde temaslı takip ekibinin yerel bulaşa odaklanabilmesi için ilave tedbirler alınabilecektir.

Bugün ilave bazı tedbirleri görüştük şu hususlarda görüş birliğine vardık:

Club, disko ve casinolar kapanıyor; barlar kapanmıyor

“Eğlence merkezleri olarak geçen yani clublar, diskolar ve gazinoların 1 Ekime kadar kapatılması. Eğlence mekanı olarak barlarla ilgili olarak ise masa ve bistro oturma düzeninde olması şartıyla açık kalması ama  insan sayısında daha katı kurallara bağlanması”

Büyük sınıflarda eğitim 1 Ekim sonrasında…

“Okul öncesi birinci ve ikinci sınıflar gerekli tedbirlere devam edilmesi  ve sıkı denetlenmesi ile eğitime devam etmesi.

Bunun haricinde olan eğitimin ister özel okul ister devlet olsun 1 Ekim tarihine kadar eğitimin başlamaması yönünde karar üretildi.

1 Ekim geldiğinde eğitime yeniden başlanması görüşü hakimdir. Eğitimin yapılmaması değil bazı düzeylerde ara verilmesi için tedbirler üzerinde konuşmalar yapıldı.

Dershane, etüt ve kreşler açık kalacak.”

Üniversite öğrencileri için özel seferler…

“Üniversitelerle ilgili oalrak yüzde 40 online yüzde 60 yüz yüze yapılacağı söylenmişti. Ancak bugün öğrencilerin ülkemize kademeli şekilde gelişlerini düzenlemek ve kolaylaştırmak için 3 bakanlığın toplantı yapmasına karar verildi. Bu toplantılarda Özel gemi veya uçak seferi ile kolaylaştırılmış ama planlı bir şekilde ülkeye gelişlerinin düzenlenmesine karar verildi.”

Tablet ve bilgisayarda KDV kaldırıldı

“Online devamını kolaylaştırmak için tablet ve bilgisayar eksikliğini giderebilmek için bilgisayar ve tabletlerde KDV'yi sıfırlama kararı alındı.”

Seçim süreci ,mitingsiz ve kitle toplantısız devam ediyor

“Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili olarak ise YSK'nın ilan ettiği şekilde devam ediyor. Ama Sağlık kurulunun alacağı karar ile miting ve kitle toplantılarının iptal edilmesi yönünde bir karar üretildi.”

Spor müsabakaları seyircisiz yapılacak

“1 Ekim’e kadar spor müsabakalarının iptaline değil müsabakaların seyircisiz yapılmasına karar verildi.

1 Ekim'e kadar çocuk oyun alanlarının ve parkların kapatılması yönünde kararı alınmıştır.

Bireysel spor yapılabilecektir.”

1 Ekim’e kadar düğün yasak…

“1 Ekim'e kadar düğünlerin ertelenmesine karar verildi. 1 Ekim ertesinde yapılacak düğünlerde ek tedbirler alınacaktır.”

Polis Covid-19 Tedbirlerini Denetleme Birimi kuruluyor

“Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde Polis Covid-19 Tedbirlerini Denetleme Birimi kurulmasına karar verilmiştir. Bugün Polis Genel Müdürlüğü ile İçe Emniyet Kurulu konuyla ilgili toplantı yapacaktır.

Bu akşamdan itibaren denetim yapılmaya başlanacaktır. Denetimlere uymayanlara yasal işlem uygulanacaktır.”

Herkes karantina ücretini kendi ödeyecek

“7 gün karantinaya girecek olan herkes, ister vatandaş olsun ister olmasın, karantina ücretini kendisinin ödemesine karar verilmiştir.

Bunun bir istisnası üniversite öğrencileri ve sağlık nedeniyle sevk ile yurtdışına gönderilen vatandaşlar karantina ücreti ödemeyecektir. Bunu Maliye Bakanlığı ödeyecektir.”

Özel sektördeki kronik hastalara maaş desteği…

“Kamuda kronik rahatsızlığı olanlara ilişkin kararlar alınmıştı. Şimdi Çalışma Bakanlığı özel sektörle ilgili de bir karar üretecek ve özel sektörde kronik hastalığı olan, risk grubunda olan ve Sağlık Kurulu'ndan bunu onaylatacak olanlar işe gitmeyecek ve belirli bir maaş desteği alması mümkün kılınacaktır.”

 “Tedbirler ağırlaştırılabilir”

“İhtiyaç sürekli olarak değişmektedir. Şu an için salgın kontrol altındadır. Kontrol dışına çıkmaması için değişen şartlar çerçevesinde önümüzdeki günlerde bu alınan tedbirler daha da ağırlaştırılabilir veya ilave tedbirler alınabilir.

Hükümet olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Gelişmelere bağlı olarak radikal bazı tedbirler alabiliriz.

Bireylerin kendi tedbirlerini alması da önemlidir.”