“Çağdaş Şartlı Tahliye Tüzüğü ve Şartlı Tahliye Kurulu ile insan hak ve özgürlüklerine uygun cezaevi” talebini yineleyen YKP, Şartlı Tahliye Tüzüğü değişikliği sonrası başvuranların tam listesinin kamuoyuna açıklanmasını da istedi.

YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, Şartlı Tahliye Tüzüğü değişikliği ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında; çağdışı kaldığı, değiştirilmesi gerektiği yıllardır konuşulan, çalışması da yapılan ancak neticeye ulaşamayan Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün, kamuoyu yeteri kadar bilgilendirilmeden değiştiği görüşünü ifade ederek, “değişiklik herkesin beklediği hassasiyetleri korumak yerine tersine bu güvensizliği derinleştirecek nitelikte oldu” dedi.

4 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan tüzük değişikliğinin gerekçesi olmadığını söyleyen Kanatlı, “basına verilen açıklamalarda yaratılan izlenim ki bu Resmi Gazete’de yoktur, salgın hastalık gerekçesi ile cezaevlerinin kapasitesinin düşürülmesidir. Bu durumda bir ay içinde normalleşme beklenen koşullarda tüzüğe eklenen geçici maddenin doksan gün süresince yürürlükte kalması da anlaşılır bir durum değildir, yani konu belli ki yalnız salgın hastalık konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Yeni tüzük düzenlemesine göre bugün ilk toplantısını yapacak olan Şartlı Tahliye Kurulu toplantısı öncesi Cezaevi Danışma Kurulu Başkanı’nın dün görevden alındığını iddia eden Kanatlı, “UBP-HP Hükümeti, belli ki şimdi de adaletin ayarları ile oynamaktadır” ifadesine yer verdi.